ΣΥΡΙΖΑ: Στην Βουλή το θέμα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό

Κρήτη
ΣΥΡΙΖΑ: Στην Βουλή το θέμα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ως απαραίτητη συνθήκη για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού»

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης συνυπόγραψε μαζί με την πλειονότητα των Βουλευτών του Κόμματος, Ερώτηση προς τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας, με θέμα τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, ως απαραίτητη συνθήκη για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, τομεάρχη Τουρισμού και του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Kυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως ασφαλή προορισμού και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη της οικονομίας. Κυρίως όμως να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, καθώς οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, λόγω της άμεσης επαφής με τους ταξιδιώτες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι τόσο στην προσβολή των ίδιων από covid -19 όσο και στη διασπορά του ιού. Ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τους μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας και στον έλεγχο των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Θέμα : «Επιτακτική ανάγκη ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού»

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός με υψηλή μεταδοτικότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιβαρύνει σοβαρά, σε πολλές περιπτώσεις, την υγεία των νοσούντων να οδηγεί σε απώλεια πολλών, ανθρώπινων ζωών, ακόμα υγιών ατόμων, να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όλων, δοκιμάζοντας τα συστήματα υγείας και δημιουργώντας ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις.

Το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Kυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός και να επιτευχθεί η ανάκαμψη των επιχειρήσεων και συνακόλουθα των εργαζομένων στον Τουρισμό που μέχρι σήμερα έχουν πληγεί βάναυσα από τις συνέπειες της πανδημίας και της καταστροφικής πολιτικής της Kυβέρνησης.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού για το άνοιγμα του Τουρισμού έθεσαν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Το πάθημα και η εμπειρία της προηγούμενης περιόδου δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν, καθώς η οικονομία, αλλά και η υγεία δεν αντέχουν άλλη μια άστοχη διαχείριση εκ μέρους των ιθυνόντων του επιτελικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην εστίαση αποτελούν την «πρώτη γραμμή» υποδοχής των ταξιδιωτών και άρα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς, τόσο στην προσβολή των ίδιων από covid -19 όσο και στην διασπορά του ιού , ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τους μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας και στον έλεγχο των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την αύξηση των διαθέσιμων δόσεων, με καλύτερη και αποκεντρωμένη οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων και , κυρίως, με πρωτοβουλίες προς την ΕΕ για την άρση των περιορισμών που βάζει το καθεστώς προστασίας της «πατέντας» στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων, σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σ’ αυτά .

Επειδή ο κ. Υπουργός Τουρισμού εξήγγειλε, πανηγυρικά, το άνοιγμα του τουρισμού για τις 14 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Επειδή θα πρέπει άμεσα ο Υπουργός Τουρισμού να εξειδικεύσει τις εξαγγελίες του για την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, καταθέτοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Επειδή οι συναρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να απαντήσουν πως προτίθενται να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων και την σωστή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων, ώστε να επιτευχθεί εγκαίρως το απαραίτητο ποσοστό εμβολιασμού.

Επειδή η γρήγορη επίτευξη συλλογικής ανοσίας απέναντι στον SARS-CoV-2 και η αποκλιμάκωση της μεγάλης υγειονομικής-οικονομικής-κοινωνικής κρίσης , είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Επειδή η έγκαιρη ανοσοποίηση των ανθρώπων της «τουριστικής βιομηχανίας», μαζί με τα αυστηρά και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, σε επίπεδο Ευρώπης , μαζί με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας στις επιχειρήσεις , στους χώρους εργασίας και φιλοξενίας , μπορούν να διασφαλίσουν ότι η νέα τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει με καλές προϋποθέσεις και θα εξελιχθεί χωρίς τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Πότε σχεδιάζετε να ολοκληρωθεί η χορήγηση των εμβολίων στον μεγαλύτερο ηλικιακά πληθυσμό ώστε, τη σκυτάλη να πάρουν οι επαγγελματικοί κλάδοι στους οποίους οι εργαζόμενοι έρχονται σε συνεχή επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα;

  1. Επειδή όπως φαίνεται, προς το παρόν, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού, ποιά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να μην εφησυχαστεί ο πληθυσμός; Πώς θα μεριμνήσετε ώστε οι πολίτες που εμβολιάστηκαν να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης δηλαδή τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται;
  2. Έχετε χρονοδιάγραμμα ως προς την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των κατοίκων των ελληνικών νησιών και των λοιπών τουριστικών περιοχών, παράλληλα με τους εργαζόμενους στον τουρισμό; Έχετε προβεί σε εκτιμήσεις για το κατά πόσο η μη επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων στους εμβολιασμούς θα επηρεάσει την προσέλευση των επισκεπτών ,ειδικά ενόψει της περιόδου των προκρατήσεων που πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Νοτοπούλου

Ανδρέας Ξανθός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσείν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Σπίτρτζης Χρήστος

Τεληγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News