Βγαίνουν στους δρόμους για τους δασικούς χάρτες αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Λασίθι

Λασίθι
Βγαίνουν στους δρόμους για τους δασικούς χάρτες αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας σε συνεργασία με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Νομού Λασιθίου διοργανώνουν στην Ιεράπετρα στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 4 Απριλίου Λασιθιώτικο Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ζητώντας την απόσυρση των δασικών χαρτών, που χαρακτηρίζουν άκριτα μεγάλα και μικρά κομμάτια αγροτικής γης ως δασική.

Οι Αρχιτέκτονες και οι Πολιτικοί μηχανικοί της Ιεράπετρας που γνωρίζουν να διαβάζουν τους δασικούς χάρτες μιλούν για μια πρόχειρη μελετητική δουλειά που χρυσοπληρώθηκε για να βάλει σε περιπέτειες εκατοντάδες πολίτες αγρότες και κτηνοτρόφους, από τους οποίους ζητείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσουν ενστάσεις που κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα για να αποδείξουν με τα απαραίτητα έγγραφα η συμβόλαια ότι το αγρόκτημα η το οικόπεδο τους δεν είναι δασικό.

«Πως μπορούμε εμείς οι τεχνικοί να πάρουμε σοβαρά αυτούς τους χάρτες που χαρακτηρίζουν για παράδειγμα δασικές εκτάσεις τα οικόπεδα που ο δήμος έχτισε τα σχολεία του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, το αεροδρόμιο Σητείας, η την έκταση όπου έχει κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας του Φράγματος Μπραμιανών;

Θέλουμε φυσικά να έχουμε ένα τέτοιο εργαλείο στα τεχνικά μας γραφεία, το οποίο να μας λέει τι είναι δασικό τι αγροτικό και τι κτηνοτροφικό κομμάτι γης.

Όπως όμως έχουν φτιαχτεί οι δασικοί χάρτες, δημιουργούνται τεράστια τεχνικά ζητήματα για χιλιάδες ιδιοκτήτες και κυρίως για εκείνους που έχουν προθεσμία άλλα δυο χρόνια να εκδώσουν κατά παρέκκλιση οικοδομικές άδειες σε οικόπεδα που μετά από δυο χρόνια δεν θα είναι οικοδομήσιμα», μας είπε ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Γιώργος Προϊστάκης.

«Εμείς οι κτηνοτρόφοι του Ν Λασιθίου συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες για την απόσυρση των δασικών χαρτών, γιατί είναι φτιαγμένοι λάθος και καταστρέφουν τους κόπους και τον ιδρώτα των γονιών και των παππούδων μας, που αγόραζαν τα περασμένα χρόνια κτήματα με το λόγω τιμής, και πλέον όλα αυτά ενώ μας ανήκουν και δηλώνονται κανονικά στις φορολογικές μας δηλώσεις, τώρα κινδυνεύουν να περάσουν στην κατοχή του κράτους. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λασιθίου θα εκπροσωπηθεί στην κινητοποίηση της Κυριακής στην Ιεράπετρα και συμφωνεί απόλυτα με τις αποφάσεις του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου κατά των δασικών χαρτών στο οποίο συμμετέχει», μας δήλωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται την Κυριακή στην Ιεράπετρα θα δώσει το «παρών» και ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας.

«Τα προβλήματα που δημιουργούν οι δασικοί χάρτες στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Σητείας είναι πάρα πολλά. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων που ενημερώνονται σιγά σιγά για τις περιπέτειες στις οποίες τους εμπλέκουν οι δασικοί χάρτες είναι πάρα πολλά και καθημερινά.

Οφείλουμε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από την περιφέρεια Κρήτης για να διορθωθούν τα προφανή σφάλματα και για να μη μπει ο κόσμος σε τόσα έξοδα για να αποδείξει ότι του ανήκει η περιουσία του. Καλούμε λοιπόν όσους μπορούν, να βρίσκονται το πρωί της Κυριακής στην Κάτω Παραλία της Ιεράπετρας, για να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσης μας με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες με τους οποίους δεν συμφωνούμε», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Το συλλαλητήριο το οποίο οργανώνουμε όλοι μαζί οι φορείς των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού Λασιθίου, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί το πρωί της ερχόμενης Κυριακής στην αμμουδιά της Κάτω Παραλίας Ιεράπετρας, από το Τελωνείο μέχρι το Φρούριο Καλές. Θα είναι μια διαμαρτυρία ειρηνική που θέλει να δείξει στην κυβέρνηση ότι με τους δασικούς χάρτες, μας παίρνει τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουμε νόμιμα και μας αφήνει να καλλιεργήσουμε μόνο την αμμουδιά στην παραλία και την ίδια τη θάλασσα που δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη δασική έκταση. Στην κινητοποίηση αυτή θα έχουμε συμπαραστάτες και τους αλιείς της Ιεράπετρας από τους οποίους θα ζητήσουμε να αναρτήσουν μαύρες σημαίες στα αλιευτικά τους», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης

Στο κάλεσμα του οικοδεσπότη Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας αναφέρεται:

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε ολόκληρη την Κρήτη προκάλεσε τεράστιες αναταραχές κυρίως με την έως τώρα άρνηση της κυβέρνησης να διαχειριστεί ορθολογικά το θέμα. Φορείς του Λασιθίου εναντιώνεται για άλλη μια φορά σε αυτή την πρακτική και επαναφέρουν το πάγιο αίτημα της κοινωνίας για άμεση απόσυρση και τροποποίηση των Δασικών Χαρτών.

Για το λόγο αυτό, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 04/04/2021 και ώρα 10:00 π.μ. στον χώρο επιβίβασης ημερο-πλοίων στην Ιεράπετρα (Καραβάκια Χρυσής).

Η διαμαρτυρία έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα δίπλα στη θάλασσα , στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι με αυτούς τους Δασικούς Χάρτες, θα απομείνει μόνο η θάλασσα «ελεύθερη» για να καλλιεργήσουμε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Διοργάνωση: Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας , και Σητείας. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λασιθίου. Θα παραστούν επίσης για συμπαράσταση στον αγώνα οι πρόεδροι των υπολοίπων Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, Α.Σ. Τυμπακίου Ορφανουδάκης Μανώλης Α.Σ. Σελίνου Χανίων Χαλκιάς Γιώργος. Υποστηρικτής: Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει αναλάβει τη δέσμευση να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους αυθαίρετους χαρακτηρισμούς εκτάσεων ως δασικών και ανακοίνωσε ότι το πρώτο βήμα είχε προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του ΥΠΕΝ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News