«Φωτιές» άναψε το νομοσχέδιο, που «διώχνει» τους παραγωγούς από τις λαϊκές

Λασίθι
«Φωτιές» άναψε το νομοσχέδιο, που «διώχνει» τους παραγωγούς από τις λαϊκές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μανόλης Μιχαλάκης: «Να αντιδράσει και η Κρήτη στο σχέδιο νόμου έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές»

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και του Συλλόγου Κρητών Παραγωγών Πωλητών Αγορών Αττικής κ. Μανόλης Μιχαλάκης, ζητά από τα αγροτικά συνδικάτα της Κρήτης, να στηρίξουν τον αγώνα που κάνουν οι Σύλλογοι Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ώστε να μην περάσει από τη Βουλή το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Πρόκειται να κατατεθεί με συνοπτικές διαδικασίες προς ψήφιση στη Βουλή και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη των ίδιων των παραγωγών από τις λαϊκές αγορές και τη μεταβίβαση των αδειών και των θέσεων τους, σε επαγγελματίες και μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

«Το νέο σχέδιο νόμου εκτός του ότι δίνει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα και μεγάλες εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, προβλέπει ακόμα ότι θα δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς. Επιπλέον ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων κάθε 3 χρόνια και  εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης. Επίσης καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών  πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης, τότε σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί των θέσεων, που κατέχουν σήμερα οι πωλητές των λαϊκών αγορών. Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει και στο θέμα των ασφαλιστικών - φορολογικών εισφορών . Δηλαδή,  όσοι δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι θα χάνουν τη θέση τους από τη λαϊκή αγορά. Οι πωλητές θα τίθενται εκτός λαϊκής αγοράς αν βρεθούν, χωρίς να έχουν κόψει τρεις αποδείξεις σε καταναλωτές», μας είπε ο κ Μανόλης Μιχαλάκης, υπενθυμίζοντας ότι,  οι λαϊκές αγορές ξεκίνησαν  στις 18 Μαΐου 1929 στο Θησείο παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε εμφανιστεί εκείνο το Σάββατο με το καλάθι στο χέρι να ψωνίζει αγροτικά  προϊόντα, δείχνοντας την απόφαση της κυβέρνηση του να καθιερώσει το νέο θεσμό.

Πέρασαν ήδη 92 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκαν και λειτούργησαν οι λαϊκές αγορές. Εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατά καιρούς, όπως συνέβη το 1964, συζητήθηκε η κατάργησή τους, κυρίως από εκείνους που πλήττονταν από τη λειτουργία τους. Το θεσμικό πλαίσιο τροποποιήθηκε επανειλημμένα, η σύνθεση παραγωγών και προϊόντων άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, αλλά παραμένει ένα μέτρο που ακούμπησε τις γειτονιές και αγαπήθηκε από τα νοικοκυριά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για εμπλοκή νομικών προσώπων στη διαχείριση των λαϊκών αγορών και ταυτόχρονα δικαίωμα συμμετοχής τους σε αυτές, πλειστηριασμό θέσεων και αποκλεισμό των παραγωγών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις που τους αφορούν.

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται βελτίωση το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ιδιαίτερα στην εφαρμογή της τεχνολογίας για τον καλύτερο έλεγχο και σχεδιασμό τους.

«Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς»

«Η είσοδος των  κερδοσκόπων στις λαϊκές αγορές σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές, όχι σε εταιρίες. Στηρίζουμε τους συνάδελφους παραγωγούς σε όλη την επικράτεια και θα είμαστε μαζί στον αγώνα τους. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ομοσπονδία μας και θα συμμετέχουμε στις  πανελλαδικές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν», μας είπε η πρόεδρος των Παραγωγών Πωλητών Αγορών νομού Λασιθίου κ. Εριέτα Μπαγορδάκη.

 Πολύ πιθανή θεωρείται πλέον  η απόφαση Ομοσπονδιών και Σωματείων που εκπροσωπούν τις Λαϊκές Αγορές, για μαύρες σημαίες στους πάγκους, 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και ενδεχόμενο κλείσιμο των αγορών, λόγω του νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News