«Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς» - Τι πρέπει να προσέξουμε

Λασίθι
«Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς» - Τι πρέπει να προσέξουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς από την απρόσεκτη καύση των φυτικών υπολειμμάτων»

Με αφορμή τις συχνές επεμβάσεις των πυροσβεστών που σπεύδουν τις τελευταίες μέρες να σβήσουν πολλές μικροεστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ελαιώνες, όπου κάποιοι αγρότες λίγες ώρες νωρίτερα έκαιγαν λιόκλαδα, που δεν φρόντισαν πριν φύγουν να σβήσουν με λίγο νερό, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχος Δημήτρης Καλλιοτζής, επισημαίνει ότι στις τελευταίες 40 μέρες πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από όλους εκείνους που επιχειρούν να καθαρίσουν τα λιόφυτα τους από τα φυτικά υπολείμματα.

Ο μήνας Μάρτης μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει περισσότερα από 20 χιλιοστά βροχής στην περιοχή της Ιεράπετρας και η ύπαιθρος που έχει αναπτύξει την πλούσια χλωρίδα της έχει συγκεντρώσει τεράστιους όγκους ξηρής καύσιμης ύλης στην αγροτική πεδινή και στην ορεινή δασική ζώνη.

Αυτό από μόνο του σε συνδυασμό με τις απότομες αυξομειώσεις της έντασης του ανέμου που είναι απρόβλεπτος την άνοιξη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς όταν συνδράμει σε αυτήν και ο απρόσεκτος ανθρώπινος παράγοντας.

Προχθές συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ιεράπετρας, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε χορτολιβαδική έκταση, στην Τοπική Κοινότητα Μεσελέρων, του δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου, καθώς ενώ επιχειρούσε να κάψει λιόκλαδα, με τη βοήθεια του ανέμου προκάλεσε πυρκαγιά, σε παρακείμενη χορτολιβαδική έκταση, η οποία σβήστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, έγινε η σχετική δικογραφία και ο άνθρωπος αυτός θα παραπεμφθεί να δικαστεί σε τακτική δικάσιμο.

«Μπορεί να είμαστε ακόμη εκτός της αντιπυρικής περιόδου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να καίμε τα λιόκλαδα μας, χωρίς να έχουμε δίπλα μας αρκετό νερό και χωρίς να έχουμε καθαρίσει καλά το χώρο στον οποίο εναποθέτουμε τα φυτικά μας υπολείμματα πριν τα κάψουμε.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε κληθεί να επέμβουμε σε πολλές περιπτώσεις στην Ιεράπετρα και τα χωριά της , επειδή κάποιοι ελαιοπαραγωγοί είτε έβαλαν φωτιά στα λιόκλαδα τους ενώ φυσούσε δυνατός αέρας, είτε επειδή δε φρόντισαν να σβήσουν εντελώς τα κάρβουνα της φωτιάς που είχαν βάλει πριν φύγουν από το λιόφυτο τους και είχαμε τη νύχτα αναζωπύρωση λόγω του αέρα που φυσούσε . Υπάρχουν και περιπτώσεις που τοποθετούν τα φυτικά υπολείμματα σε σημεία που δεν έχουν καθαριστεί σωστά και η φωτιά μεταδίδεται γρήγορα στις όμορες ιδιοκτησίες από τα ξερόχορτα η ακόμα και σε γειτονικές χορτολιβαδικές η δασικές εκτάσεις.

Καταλαβαίνουμε ότι οι αγρότες βιάζονται αυτές τις μέρες να καθαρίσουν τα λιόφυτα τους και να κάψουν τα κλαδιά που έχουν μείνει από το λιομάζωμα και το κλάδεμα των δέντρων τους, πριν ξεκινήσει την 1η του Μάη η αντιπυρική περίοδος, οπότε θα απαγορεύεται κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Ζητούμε όμως οι καύσεις των λιόκλαδων αυτές τις μέρες που συνεχίζεται η ανομβρία, να γίνονται πολύ προσεκτικά μόνο με άπνοια και λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα για να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς», μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχος Δημήτρης Καλλιοτζής.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας διακρίνεται τα τελευταία χρόνια για την αποτελεσματικότητα της, στην αντιμετώπιση των αγροτικών, δασικών και αστικών πυρκαγιών.

«Η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, παρεμβαίνοντας άμεσα από τα πρώτα λεπτά του κάθε συμβάντος με όλες μας τις διαθέσιμες δυνάμεις, έχει φέρει τα καλά επιθυμητά αποτελέσματα και για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι εκτάσεις που έχουν καεί από πυρκαγιές.

Έχουμε φροντίσει επίσης, να ενισχύσουμε την υλικοτεχνική μας υποδομή και να αυξήσουμε το έμψυχο δυναμικό μας, με την προσθήκη των εποχικών πυροσβεστών που και εφέτος θα αναλάβουν υπηρεσία την 1η του Μάη και για όλη την αντιπυρική περίοδο. Ελπίζω ότι και εφέτος το καλοκαίρι, θα έχουμε τη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων πυρασφάλειας που έχουν συγκροτηθεί σε διάφορες τοπικές κοινότητες της Ιεράπετρας», πρόσθεσε ο κ. Δημήτρης Καλιοτζής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News