5.000 κιλά κηπευτικών από την Ιεράπετρα στους πληγέντες του σεισμού στην Ελασσόνα

Λασίθι
5.000 κιλά κηπευτικών από την Ιεράπετρα στους πληγέντες του σεισμού στην Ελασσόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγρότες, παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, δηλώνουν πάντοτε παρόντες, όπου χρειαστεί και σε όποια περιοχή η κοινωνική ομάδα βρεθεί σε αδυναμία από θεομηνίες η άλλα καταστροφικά φαινόμενα

Για μια ακόμη φορά, οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, παίρνουν την πρωτοβουλία να δείξουν την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας 5.000 κιλά φρέσκων ποιοτικών πιστοποιημένων κηπευτικών, στους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας, που βρίσκονται στις σκηνές και τα προσωρινά καταλύματα, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό που κατέστησε τα σπίτια τους ακατοίκητα, εν μέσω πανδημίας.

Τρείς ομάδες παραγωγών, ο Α.Σ. «Ανατολή», ο Α.Σ. «Κάμιρος» και ο Α.Σ. «Νότος», σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλη Μπινιχάκη, επικοινώνησαν με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Δήμο Ελασσόνας, για να αποστείλουν το απόγευμα της Δευτέρας με μεταφορική εταιρεία 5.000 κιλά φρέσκα κηπευτικά από τον κάμπο της Ιεράπετρας, τα οποία θα φτάσουν στη Λάρισα το απόγευμα της Τρίτης και από εκεί θα τα παραλάβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ελασσόνας, οι οποίες στη συνέχεια θα φροντίσουν να τα διανείμουν στις σεισμόπληκτες οικογένειες που βρίσκονται σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα.

«Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες παραγωγών της Ιεράπετρας συναποφασίσαμε να κάνουμε για ακόμα μία φορά το κοινωνικό μας χρέος, που είναι η βοήθεια και η δωρεάν αποστολή 5.000 κιλών ποιοτικών κηπευτικών προϊόντων, που παράγει ο κάμπος της Ιεράπετρας, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται από τον πιο πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, στην Ελασσόνα του Νομού Λάρισας.

Οι αγρότες, παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, δηλώνουν πάντοτε παρόντες, όπου χρειαστεί και σε όποια περιοχή η κοινωνική ομάδα βρεθεί σε αδυναμία από θεομηνίες η άλλα καταστροφικά φαινόμενα.

Σε αυτήν την περίπτωση φροντίσαμε μέσω του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Βαγγέλη Μπινιχάκη, να κάνουμε τις απαραίτητες επαφές με τον αντίστοιχο Εμπορικό Σύλλογο και το Δήμο Ελασσόνας, προκειμένου να διανεμηθούν σωστά από τις κοινωνικές τους υπηρεσίες τα προϊόντα μας, σε εκείνους που έχουν χάσει τα σπίτια τους από το σεισμό και πιθανόν σήμερα να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα καθημερινά είδη διατροφής», μας είπε ο πρόεδρος του Α.Σ. «Ανατολή» κ. Φώντας Δουλούμης, λίγο πριν φορτωθούν τα χαρτοκιβώτια με τα κηπευτικά στις νταλίκες, με προορισμό το Νομό Λάρισας.

Πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας έχει αναλάβει και το Περιφερειακό Τμήμα Ιεράπετρας του ΕΕΣ.

Αυτό που στο μεταξύ αποφεύγουν από λεπτότητα να πουν οι Ομάδες Παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας, είναι ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τις γιορτές του Πάσχα τα φρέσκα κηπευτικά δε μένουν στα αζήτητα.

Υπάρχουν φορές που λόγω υπερπαραγωγής και κατάρρευσης της αγοράς μένουν μεγάλες ποσότητες κηπευτικών απούλητες, με αποτέλεσμα μετά από κάποιες μέρες να αποσύρονται, να καταστρέφονται η να διατίθενται δωρεάν σε κτηνοτροφικές μονάδες για ζωοτροφή.

Αυτά τα σάπια και υποβαθμισμένα προϊόντα, δεν δωρίζονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ίσως να τα έχουν ανάγκη, αλλά οι διοικήσεις των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών συνεταιρισμών, κρίνουν ότι δεν είναι σωστό να κάνουν κοινωνικές προσφορές άχρηστων κηπευτικών, τα οποία την επόμενη μέρα θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Πολλές φορές οι παραγωγοί κατηγορούνται όμως άδικα, από ανθρώπους που δε γνωρίζουν, ότι δήθεν προτιμούν να καταστρέψουν τα προϊόντα τους στις χωματερές, αντί να τα δίδουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη να τα καταναλώσουν.

«Επειδή ακριβώς σεβόμαστε στον υπέρτατο βαθμό τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα που εμείς παράγουμε, δεν τους τα προσφέρουμε, γιατί είτε είναι σάπια έχοντας μείνει πολλές μέρες στα αζήτητα, είτε είναι υποβαθμισμένα και έτοιμα να σαπίσουν την επόμενη μέρα», μας εξηγεί ο κ. Φώντας Δουλούμης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News