Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια, τσουχτερό κρύο & μικροπροβλήματα στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια, τσουχτερό κρύο & μικροπροβλήματα στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης της «Μήδειας» στο Λασίθι

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ήταν το πέρασμα  του χιονιά, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της κακοκαιρίας με την ονομασία «Μήδεια», από την Ιεράπετρα του Ν. Λασιθίου.

Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας σε όλες τις ορεινές περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας με υψόμετρο πάνω από τα 350 έως 400 μέτρα.

Το ξημέρωμα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και σε πεδινές περιοχές με τις νιφάδες του χιονιού να πέφτουν μέχρι και στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, χωρίς ωστόσο να έχουμε χιονόστρωση λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που δεν ήταν σύμμαχοι του χιονιού.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας με όλες τις υπηρεσίες σε επιφυλακή, έκανε  έγκαιρα  τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να επιλύσει όλα εκείνα τα προβλήματα που προκαλούσε η κακοκαιρία.

«Νωρίς το πρωί της Τρίτης, κληθήκαμε από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας κ. Κώστα Κρασσά και επιχειρήσαμε με επιτυχία να ανοίξουμε τον επαρχιακό δρόμο από το Ψαθί μέχρι την Καλαμαύκα. Με το  χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου συνεχίσαμε και καθαρίσαμε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο από την Καλαμαύκα την Ανατολή μέχρι και τις Μάλλες. Δεν επιχειρήσαμε να φτάσουμε στο Σελάκανο γιατί μετά το μεσημέρι της Τρίτης το χιόνι ξεπερνούσε τους 30 πόντους και συνέχιζε να χιονίζει. Ο δρόμος παρέμενε κλειστός και πολύ επικίνδυνος προς το Σελάκανο, γι’ αυτό  δεν πρέπει να επιχειρεί κανείς να τον περάσει αν δεν τον καθαρίσουμε πιθανότατα, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αφού δούμε την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ένα άλλο μηχάνημα του Δήμου με την συνδρομή του αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Μανόλη Βρυγιωνάκη, καθάρισε το οδόστρωμα από το χιόνι στο Ορεινό, προκειμένου να περάσει το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τη βλάβη στην ηλεκτροδότηση του χωριού που είχε μείνει χωρίς ρεύμα. Χιονόστρωση  έχουμε στο Σελάκανο, στο Χριστό, στην Ανατολή και στην Καλαμαύκα δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας και στον ορεινό όγκο της Θρυπτής μέχρι και την τοπική κοινότητα  Ορεινού, όπου η μετακίνηση των ηλικιωμένων κατοίκων γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Ιεράπετρας.

«Νωρίς το πρωί της Τρίτης η χιονόστρωση είχε δημιουργήσει κάποια προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας -Καλαμαύκας και σε αγροτικούς δρόμους που οδηγούν σε ποιμνιοστάσια κτηνοτρόφων της Κλαλαμαύκας. Καλέσαμε την κ Ρουμελιωτάκη και ήρθε με τον χειριστή του χωματουργικού μηχανήματος του Δήμου για να ανοίξουν το δρόμο από το χιόνι. Ο καθαρισμός έγινε με επιτυχία και   επέτρεψε σε ηλικιωμένους κατοίκους  της Καλαμαύκας να κινηθούν προς τον άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα όπου έπρεπε να πάνε για τον πρoγραμματισμένο εμβολιασμό κατά του covet 19 και κάποιοι για να μπουν στην αιμοκάθαρση. Ο καθαρισμός έγινε πολύ γρήγορα και όλα πήγαν καλά. Εμείς σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Καλαμαύκας φροντίσαμε μετά τον καθαρισμό να βάλομε το νερό του αρδευτικού δικτύου στο οδόστρωμα για να μην  παγώσει το χιόνι και να κινητοποιήσουμε 6 τρακτέρ συγχωριανών μας που καθάριζαν τους αγροτικούς δρόμους με τα ειδικά παρελκόμενα τους», μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας κ. Κώστας Κρασσάς, που προσπαθούσε από τα ξημερώματα να μείνουν όλοι οι δρόμοι από και προς την Καλαμαύκα  ανοικτοί.

Στην αγροτική θερμοκηπιακή Ιεράπετρα στο μεταξ, επικρατεί κλίμα ευφορίας, για τον χιονιά που ενέσκυψε και έβαλε στην κατάψυξη σχεδόν όλη τη χώρα, γιατί αυτό πάντα αποβαίνει προς όφελος των καλλιεργειών υπό κάλυψη, αλλά και ανησυχία για  τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσεουν ανυπολόγιστα προβλήματα στις ευπαθείς καλλιέργειες των κηπευτικών λόγω παγετού.

Την Τρίτη όλα τα σχολεία στο Δήμο Ιεράπετρας έμειναν κλειστά ενώ αργά το μεσημέρι της Τρίτης αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη το κλείσιμο των σχολείων και την Τετάρτη , μέχρις ότου την Πέμπτη  το μεσημέρι να ανέβει λίγο η θερμοκρασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News