Λασίθι

Νέα παράταση για τη μονάδα απορριμμάτων στη Σητεία

Για τις 10 Μαρτίου μετατέθηκε η υποβολή προσφορών για το προωθούμενο έργο που θα λύσει το θέμα διαχείρισης αποβλήτων σε Σητεία και Ιεράπετρα

Παράταση στην... παράταση για τον διαγωνισμό που αφορά στο έργο κατασκευής της νέας ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σητεία , ένα έργο που δρομολογείται προκειμένου να λύσει οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δύο ανατολικότερους δήμους της Κρήτης, Σητείας και Ιεράπετρας.

Η δημοπράτηση του έργου, ύψους 19,3 εκατομμυρίων ευρώ, δεν ήρθε τελικά στις 5 Φεβρουαρίου, με βάση την παράταση που είχε δοθεί από τον φορέα του έργου, τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, αλλά πήρε εκ νέου παράταση για τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του ΕΣΔΑΚ, ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 10η Μαρτίου, ενώ ως νέα ημερομηνία αποσφράγισης των όποιων προσφορών κατατεθούν ορίστηκε η 17η Μαρτίου.

Ο λόγος της δεύτερης αυτής διαδοχικής παράτασης ήταν ότι έπρεπε να τροποποιηθούν-διορθωθούν κάποιοι επιμέρους όροι στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι η υποβολή προσφορών για το σημαντικό αυτό έργο, που δρομολογεί ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού των απορριμμάτων, είχε προγραμματιστεί αρχικώς για τις 11 Ιανουαρίου. Πλέον, οι χρόνοι έχουν πάει πίσω κατά δύο μήνες, και μένει να δούμε αν θα έχουμε τελικά στις 10 Μαρτίου κατάθεση προσφορών.

Η απόφαση της νέας παράτασης

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΔΑΚ που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης «εγκρίνει την παράταση υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας” μέχρι την Τετάρτη 10/3/2021 και ώρα 23:59, λόγω των ανωτέρω τροποποιήσεων που επήλθαν στη διακήρυξη. Ορίζει ως ημέρα αποσφράγισης των υποβαλλόμενων προσφορών του διαγωνισμού του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας” την Τετάρτη 17/3/2021 και ώρα 11:00».

Το έργο

Ο διαγωνισμός, ύψους 19,3 εκατομμυρίων ευρώ, που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο, αφορά στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σητεία, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και της Ιεράπετρας, θέτοντας πλέον στην τελική ευθεία την υλοποίηση ενός έργου σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού άκρου του νησιού.

Το έργο, όταν πάρει “σάρκα και οστά”, θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων για τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κρήτης, και ειδικότερα τη μελέτη, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια περιοχή της Κρήτης που, λόγω απόστασης, δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από ανάλογα έργα άλλων νομών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, προς την κατεύθυνση της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των ΑΣΑ, που θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο ποσοστό του μόνιμου πληθυσμού, αλλά και ξένων επισκεπτών.

Παράλληλα, θα συνεισφέρει και θα συμβάλει στην επίτευξη των περιφερειακών στόχων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τα ΑΣΑ, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τον ΠΕΣΔΑ Κρήτης, και θα καλύψει την απαίτηση της αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Η προκήρυξη του έργου εντάσσεται στον προγραμματισμό του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα, με την απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή τους.

Το προφίλ της Μονάδας

Δυνατότητα επεξεργασίας 15.000 τόνων απορριμμάτων

Όπως έχουμε γράψει, η εν λόγω Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Σητείας έχει προϋπολογισμό 19,37 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 15.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος και 300 τόνους αφυδατωμένης ιλύος (λυματολάσπης) ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης.

Η διάρκεια της κατασκευής του έργου, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, θα είναι 18 μήνες, 6 μήνες η δοκιμαστική λειτουργία, ενώ επιπλέον 60 μήνες θα δοθεί η λειτουργία του ΜΕΑ Σητείας.

Η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σητεία:

* Θα συμβάλει αφενός στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, η οποία λόγω απόστασης δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από έργα απορριμμάτων άλλων νομών του νησιού.

* Θα αποτελεί αφετέρου το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, εξυπηρετώντας και τους μόνιμους κατοίκους και μεγάλο αριθμό επισκεπτών στις τουριστικές υποδομές των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας.

* Επίσης, θα καλύπτει τις απαιτήσεις των αρχών της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης, για τον περιορισμό του συνολικού όγκου των αποβλήτων προς τελική διάθεση, καθώς και για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια