Νέος «εφιάλτης» οι κατεδαφίσεις για τις κλειστές επιχειρήσεις της εστίασης στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Νέος «εφιάλτης» οι κατεδαφίσεις για τις κλειστές επιχειρήσεις της εστίασης στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σωματείο Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας με ανακοίνωση του εμφανίζεται κάθετα αντίθετο με τις κατεδαφίσεις

Ένας νέος εφιάλτης έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες την δικαιολογημένη αγανάκτηση των καταστηματαρχών του καφέ και της εστίασης, της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας, οι οποίοι καλούνται εντός ολίγων ημερών να κατεδαφίσουν τις πέργκολες, κάτω από τις οποίες έχουν αναπτύξει τα τραπεζοκαθίσματα τους με την άδεια του Δήμου Ιεράπετρας και για το λόγο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει και τους έχει επιδώσει τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Με αφορμή αυτό το θέμα, έγινε προχθές τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στην οποία τέθηκαν από τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη όλα τα ζητήματα της παραλιακής ζώνης. Συζητήθηκε η εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας (ύφαλος-κυματοθραύστης)που ξεκινάει άμεσα, το θέμα της εξομοίωσης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ιεράπετρας, τα προβλήματα που υπάρχουν με τις αυθαίρετες κατασκευές και η συνολική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Την ίδια ώρα το Σωματείο Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας με ανακοίνωση του εμφανιζόταν κάθετα αντίθετο με τις κατεδαφίσεις.

«Λέμε όχι στις κατεδαφίσεις, που δρομολογεί για τις επόμενες μέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας Μανόλης Μιχελαράκης.

«Από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ανάθεση σε εργολάβο, προκειμένου να απομακρύνει τις παράνομες με βάσει αποφάσεις δικαστηρίων κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, η θέση του Σωματείου μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη.

Λέμε όχι. Θεωρούμε ότι η περίοδος είναι πλέον ακατάλληλη για τη πραγματοποίηση τέτοιων ενεργειών.

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα σταθούμε εμπόδιο στο έργο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, της εκάστοτε Κυβέρνησης , όμως ζητούμε επιτακτικά πλέον την παράταση εκτέλεσης των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων κατεδάφισης τουλάχιστο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ισχυρισμοί της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τύπου «μα είναι από το 2015» προφανώς και δε μας πείθουν, ίσα -ίσα που σε περίοδο πανδημίας η αιτιολόγηση της παράτασης θεωρείται αυτονόητη.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι έχοντες την αρμοδιότητα να αλλάξουν την απόφαση τους. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας», κατέληξε ο κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Στις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες εντύπωση προκαλεί η γραπτή τοποθέτηση του πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Γιώργου Μαράκη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά, από τα μέσα, πως τότε οι επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης καθοδηγήθηκαν να κατασκευάσουν αυτές τις πέργκολες που σήμερα κρίνονται παράνομες και κατεδαφιστέες.

«Οι τότε δημοτικοί άρχοντες» αναφέρει ο Γιώργος Μαράκης στο γραπτό κείμενο του, «υποδείκνυαν τη θέση, τον τρόπο κατασκευής στην παραλία των κατασκευών αυτών και επέβλεπαν την ώρα της κατασκευής μην τυχόν και δεν είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους και τις προδιαγραφές που είχαν θέσει οι ίδιοι… Στην κάτω παραλία έγιναν κατασκευές από εργολάβο της επιλογής του Δήμου και με βάση σχέδια που εκπόνησε η υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας. Εξέδιδαν τέλη χρήσης που αν δεν πληρωνόταν στην ώρα τους τα διπλασίαζαν. Όλα κρίθηκαν μετά από χρόνια (2-3 τετραετίες) ως παράνομα…

Πολλοί δεν πλήρωσαν τα τέλη είτε γιατί είχαν εσωτερική πληροφόρηση… είτε γιατί τους το επέτρεψε ο Δήμος.

Άλλοι όμως πλήρωσαν όχι μόνο τα παράνομα (όπως αποδείχτηκε) τέλη χρήσης, αλλά και τα επίσης παράνομα διπλασιασμένα πρόστιμα… προφανώς γιατί σ αυτούς ο δήμος ήθελε να εφαρμόσει και να εξαντλήσει την σκληρότητα πουν κατά καιρούς τον διακρίνει .

Νοιώθει άραγε ο Δήμος την υποχρέωση να επιστρέψει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα σε όσους ανυποψίαστοι τα είχαν εξοφλήσει, κάτι που θα είναι σήμερα σημαντικό μπροστά στην δύνη της πανδημίας που διάγουμε και να ζητήσει ένα συγγνώμη για το λάθος;

Σε όσους επιβαρύνθηκαν και με την κατασκευή θα αποζημιώσει έστω μέρος της κατασκευής που τους επέβαλε και που τώρα θα κατεδαφιστεί;

Θα απολογηθούν ποτέ δημόσιοι λειτουργοί, που ενέκριναν μελέτες δημοσίου και τις κατασκευές χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις;

Θα απολογηθούν άραγε οι δημόσιοι λειτουργοί που ενέκριναν την επιβολή παράνομων ανταποδοτικών τελών σε πολίτες, ενέκριναν τους παράνομους προϋπολογισμούς κα όταν μάλιστα οι ίδιοι ίσως κληθούν να διαχειριστούν την κατεδάφιση κατασκευών;», ρωτά ο κ Γιώργος Μαράκης, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας ύδρευσης Δήμου Ιεράπετρας που εργάζεται σήμερα στο τμήμα Πολεοδομίας.

 «Ευτυχώς που βγήκε και μίλησε δημόσια με γραπτό κείμενο ο κ. Γιώργος Μαράκης, γιατί έπρεπε κάποτε να ακουστούν αυτές οι αλήθειες και κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους επιτέλους… Αυτές οι κατασκευές οι πολυτελείας, που μας επέβαλαν από το Δήμο να κάνουμε, μας στοίχισαν στον καθένα, σαν ένα διαμέρισμα, είναι άδικο να κατεδαφίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Να βρούνε λύσεις αλλιώς να αποζημιωθούμε… για την οικονομική ζημιά που θα μας προκαλέσουν.

Ο Δήμος τότε μας πειθανάγκασε να τις κατασκευάσουμε με τις προδιαγραφές που ήθελε εκείνος. Σε εμένα η πέργκολα κόστισε τότε 70.000 ευρώ. Δεν μας είπαν ποτέ ότι ήταν παράνομη η κατασκευή που μας ζήτησε ο Δήμος να κάνουμε με δικά μας χρήματα, που τότε δε μας περίσσευαν. Τώρα μας λένε ότι πρέπει να τις κατεδαφίσουμε, εν μέσω πανδημίας, και να μην ξέρουμε πως θα δουλέψουμε το καλοκαίρι όταν θα ανοίξει ο τουρισμός.

Φαντάζονται οι τιμητές των κατεδαφίσεων όλα τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης με κατεδαφισμένες όλες τις πέργκολες, και αργότερα τα συνεργεία να δουλεύουν για να τις ξαναφτιάξουν από την αρχή ταυτόχρονα;

 Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν όλα αυτά μαζί; Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα μας οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων μας;

Ποιος μπορεί να μας καλύψει τα διαφυγόντα κέρδη του κενού διαστήματος που θα δημιουργηθεί και που τα μαγαζιά μας δε θα μπορούν να λειτουργήσουν στους ανοικτούς χώρους, αφού στο εσωτερικό θα έχουμε τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας;», σε αυτά τα ερωτήματα ζητά απαντήσεις ο κ. Γιάννης Χρυσοφάκης , ιδιοκτήτης πιτσαρίας στην Πάνω Παραλία Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News