Εκπαιδευτικοί Ειδική Αγωγής Αγ. Νικολάου: «Άμεσος κίνδυνος για την υγεία των μαθητών»

Λασίθι
Εκπαιδευτικοί Ειδική Αγωγής Αγ. Νικολάου: «Άμεσος κίνδυνος για την υγεία των μαθητών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμες επισημάνσεις για το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 αποφασίσθηκε από την Κυβέρνηση για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID19» αυστηρό lockdown έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021 καθώς και η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Μυκόνου και Θήρας.

Στη συνέχεια, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές όπου υπάρχει ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, «Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης λειτουργία ....β) των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων» από 8 έως και 15/2.

Είναι αργά για να σταθούμε σε όλες τις παραλείψεις που αφορούν στην αδιάλειπτη λειτουργία των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ από την αρχή του σχολικού έτους, ωστόσο, οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι πιεστικές. Αναφορικά με το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου, αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

  • Οι δύο αυτές σχολικές μονάδες συστεγάζονται σε κτίριο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ασφαλή παραμονή μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτό εν μέσω covid-19 (τουαλέτες και γραφεία στα οποία ο αέρας δεν ανανεώνεται λόγω έλλειψης παραθύρου, μικρές αίθουσες διδασκαλίας, αναπόφευκτος συγχρωτισμός κατά τα διαλείμματα).
  • Ο μισός περίπου μαθητικός πληθυσμός προέρχεται από περιοχές του ευρύτερου Δήμου Αγίου Νικολάου (έως και 30km απόσταση από το σχολείο). Μετακινείται με ταξί καθημερινά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τη διασπορά του ιού σε περίπτωση κρούσματος.
  • Υπάρχουν μαθητές οι οποίοι φιλοξενούνται σε κλειστή δομή προστασίας ανηλίκων. Πώς προστατεύονται ερχόμενοι σε επαφή με πληθυσμό από διαφορετικές περιοχές του δήμου;
  • Με δεδομένη την «…άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων…» (Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης στην ενημερωτική εκπομπή της Δευτέρας, 08/02/2021: «Κοινωνία Ώρα MEGA») με ποιο σκεπτικό εξαιρούνται οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από την αναστολή διά ζώσης λειτουργίας του συνόλου των σχολικών μονάδων του Δήμου Αγίου Νικολάου, όταν μάλιστα ο πληθυσμός τους αποτελείται ως επί το πλείστον από ευπαθείς ομάδες (νευρολογικές, αναπτυξιακές διαταραχές), δηλαδή άτομα που σε περίπτωση ασθένειας και εισαγωγής σε νοσοκομειακή δομή θα χρειαστούν εξειδικευμένη διαχείριση και φροντίδα και που πιθανόν να μην είναι συνεργάσιμα;
  • Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας; Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα στοχευμένα rapid test στους εκπαιδευτικούς διενεργήθηκαν δύο φορές (δηλαδή δύο test σε διάστημα τριών μηνών, όταν ο ιατρικός κόσμος της χώρας συστήνει εβδομαδιαίο έλεγχο με ιδιαίτερη μέριμνα σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης).
  • Οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι οι μοναδικές εκπαιδευτικές μονάδες στις οποίες η χρήση μάσκας για τους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική αφού για πολλούς από αυτούς δεν είναι ανεκτή ή δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών να τηρήσουν όσα μέτρα ασφαλείας μπορούν να τηρηθούν σε ακατάλληλες κτηριακές συνθήκες και με δεδομένο ότι ο μαθητικός πληθυσμός αποζητά την επαφή με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς, ποιες είναι οι συνθήκες αυτές που δρουν προληπτικά, ώστε το σχολείο να καθίσταται ένας ασφαλής χώρος για όλους όσοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία; Γιατί θα πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις (διάγνωση κρούσματος covid-19) για να αποφασιστεί η αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας εφόσον όλα τα δεδομένα της περιοχής συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής;
  • Διανύουμε ήδη το δεύτερο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Πότε θα ξεκινήσει (και θα ολοκληρωθεί) η περιβόητη προτεραιοποίηση του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς και δη σε όσους εργάζονται σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής;
  • Οι παρουσίες των μαθητών στα δύο σχολεία βαίνουν μειούμενες. Οι γονείς επιλέγουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον ο Δήμος Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Το γεγονός αυτό αντικρούει το επιχείρημα της Υπουργού Παιδείας η οποία αναφέρει: «…για ψυχολογικούς λόγους… για να μη χάσουν τη ροή και τη συνέχειά τους οι μαθητές…» ως κύριους λόγους που παραμένει η διά ζώσης λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η υγεία προέχει της εκπαίδευσης.

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο στόχος της συνεχιζόμενης διά ζώσης λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που παραβλέπει τον τεράστιο και άμεσο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή όλων μας (μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών). Ζητάμε να ισχύσουν για τα Ειδικά Σχολεία οι  συνθήκες προστασίας που εφαρμόζονται στο σύνολο των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News