Με «μπαλώματα» αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις στα νοσοκομεία του Λασιθίου

Λασίθι
Με «μπαλώματα» αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις στα νοσοκομεία του Λασιθίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας με τους κινδύνους για τους λαούς να μεγαλώνουν

«Μεγάλη καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, που κινούνται με ταχύτητα χελώνας», καταγγέλλει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου. Η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας με τους κινδύνους για τους λαούς να μεγαλώνουν.

Σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας οι κυβερνήσεις το σοβαρότατο για την υγεία των λαών πρόβλημα της πανδημίας, το διαχειρίζονται με βάση τα συμφέροντα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, των ιδιωτών στην υγεία και όχι με βάση τις ανάγκες των λαών.

Στη χώρα μας έχει πρυτανεύσει η ίδια λογική με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, κρεβάτια ΜΕΘ, δομές υγείας, διαγνωστικά τεστ, μέσα μαζικής μεταφοράς, δίχως ελέγχους σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Έτσι τα προβλήματα συνεχίζονται με χιλιάδες θύματα που θα μπορούσαν να σωθούν και η πανδημία να είχε από την αρχή νικηθεί αν είχαν αντιμετωπισθεί αυτού του χαρακτήρα προβλήματα.

«Τα παραδείγματα στο Λασίθι είναι τρανταχτά και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία. Τόσο στα νοσοκομεία που Νομού που είναι στο κόκκινο από ελλείψεις προσωπικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΜΕΘ covid-19 του ΓΝΑΝ όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ΠΦΥ (περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας) του Νομού μας όπου κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς «μπαλώνουν» τις ελλείψεις με εσωτερικές μετακινήσεις παίζοντας με την Υγεία του λαού αφού ουσιαστικά δεν λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο εμβολιασμός κινείται με ταχύτητα χελώνας και αναγκάζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους συνταξιούχους που πολλοί από αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ταλαιπωρούνται για ώρες λόγω ελλείψεων προσωπικού. Αρκετοί συνάδελφοι μένουν απροστάτευτοι στην πανδημία γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω ηλικίας.    

Μέσα σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι καθυστερήσεις των εμβολίων που εξελίσσονται με βάση τους ρυθμούς που επιβάλλουν για την παραγωγή τους τα μονοπώλια του είδους με σκοπό το κέρδος, ο επιχειρηματικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός. Έτσι στο απαράδεκτο φαινόμενο να μην υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τον εμβολιασμό των συνταξιούχων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, έρχεται να προστεθεί η ανυπαρξία εμβολιασμών στο Οροπέδιο Λασιθίου έως τώρα.

Για εμάς είναι καθαρό ότι αν το φάρμακο δεν ήταν χρυσοφόρο εμπόρευμα για τα μονοπώλια του φαρμάκου, αλλά κοινωνικό αγαθό, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική από την αρχή και η πανδημία θα είχε από την αρχή αντιμετωπισθεί», τονίζει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν Λασιθίου.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας προωθεί νέα αυταρχικά μέτρα όπως η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η ποινικοποίηση της δράσης του κινήματος, η κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών γενικών συνελεύσεων, η αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια κτλ, που αρκετά έχουν ψηφισθεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή προγραμματίζεται η ψήφισή τους, είναι μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες οι Πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατρών και νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, Αγ. Σάββας) δέχονται ραβασάκια με κλήση από το νεκραναστημένο συνδικαλιστικό της ασφάλειας γιατί κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν προσλήψεις γιατρών, μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς, επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας», προσθέτει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Λασιθίου, που εκφράζει την αλληλεγγύη του στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών.

«Στα δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας για εμάς, ο δρόμος του αγώνα είναι δοκιμασμένος και παρακαταθήκη για το κίνημα.

Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε με όλες τις μορφές κόντρα στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτό το δρόμο θα σπάσουμε τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας και μαζί με τους υγειονομικούς και άλλους μαζικούς φορείς απαιτούμε:

Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του εμβολιασμού στο Οροπέδιο, να στελεχωθεί πλήρως το Κ.Υ. ώστε να συνεχίσει κανονικά την καθημερινή λειτουργία του παράλληλα με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που πλέον κρίνονται ασφαλή κι αποτελεσματικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Να λειτουργήσουν τα 1100 εμβολιαστικά κέντρα με πρόσληψη προσωπικού , τις κατάλληλες υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα στα μεγάλα χωριά.

Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.

Καθημερινή παρουσία γιατρού στα υπάρχοντα Περιφερειακά Ιατρεία και Ίδρυση Περιφερειακών Ιατρείων στα μεγάλα χωριά όπου δεν υπάρχουν.

Ενίσχυση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με μόνιμο προσωπικό και υποδομές.

Ενίσχυση της ΜΕΘ Αγ. Νικολάου.

Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλο τα χωριά του Δήμου Αγίου Νικολάου», καταλήγουν οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Ν. Λασιθίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Rawpixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News