Λασίθι

Η απάντηση των αστυνομικών για το περιστατικό με τη μάσκα στον Άγιο Νικόλαο

Ιδιοκτήτης καταστήματος αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου - Λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Την απάντησή της για το απίστευτο περιστατικό που συνέβη το πρωί της Πέμπτης στον Άγιο Νικόλαο δίνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου.

Τα μέλη της Ένωσης επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του ρεπορτάζ για άρνηση ελέγχου από πλευράς του ιδιοκτήτη του καταστήματος, ενώ τονίζουν πως ζητούν τη συνεργασία των πολιτών σε έναν «άχαρο ρόλο που δεν είναι αρμοδιότητά» τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου:

«Σχετικά με το σημερινό περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα 04-02-2021 πρωινές ώρες, στην πόλη του Αγίου Νικολάου πλησίον της μαρίνας, θέλουμε να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας για την όπως πάντα επαγγελματική συμπεριφορά τους.

Η πόλη του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στα «κόκκινα» τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι έχουμε κοινωνική και ηθική υποχρέωση να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού. Εφόσον λοιπόν κάποιος δεν ενεργεί ως κοινωνικά ή ηθικά υπεύθυνος ώστε να τα τηρήσει, οφείλει να το πράξει δε, αφού η παραβίαση των μέτρων διώκονται ΚΑΙ ποινικά. Ακόμη, η άρνηση ελέγχου σε αστυνομικούς που νόμιμα επιχειρούν να ελέγξουν κάποιον συνιστά απείθεια.

Όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις υποδείξεις των αρμοδίων. Δεν είναι ώρα διαξιφισμών και εντάσεων, ειδικά τώρα που βλέπουμε ανθρώπους μας στο Λασίθι, να «φεύγουν» λόγω κορωνοϊού. Δυστυχώς ως αστυνομία έχουμε αναλάβει ΑΚΟΜΗ έναν άχαρο ρόλο που δεν είναι αρμοδιότητά μας, όπως πάρα πολλά άλλωστε και ζητάμε την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των πολιτών. Άλλωστε, όπως πολλάκις έχουνε αποδείξει οι αστυνομικοί του Λασιθίου, η συνεργασία με τους πολίτες και ο επαγγελματισμός τους είναι δεδομένος.

Τέλος, θα θυμίσουμε στην κα. Ραχήλ ΜΑΚΡΗ, αν και δεν θα έπρεπε, ότι στις πολιτισμένες και δημοκρατικές κοινωνίες που ζούμε υπάρχουν κάποια δερματόδετα (συνήθως) πολυσέλιδα συγγράμματα τα οποία ονομάζονται ΝΟΜΟΙ, και πρέπει να τους τηρούμε για να ζούμε αρμονικά ο ένας με τον άλλον. Οπότε να αναφέρουμε:

  • Για τους χαρακτηρισμούς που αναφέρει δημόσια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε βάρος των αστυνομικών «χούντα αλήτες δολοφόνοι» σας παραπέμπουμε στο προηγούμενο εδάφιο.
  • Για το βίντεο και τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την περιγραφή της σχετικά με «κλοτσιές» και «αλύπητα χτυπήματα μέχρι λιποθυμίας», είναι εμφανώς ψευδή, συκοφαντικά και αποτελούν ποινικές πράξεις για τις οποίες οι συνάδελφοί μας επιφυλάσσονται.
  • Για το «Απαιτούμε την καθαίρεση των αστυνομικών και του διευθυντή», καταλαβαίνουμε τη νοσταλγία σας και την άνευ στοιχείων («χουντική» θα έλεγε κανείς καχύποπτος) καθαίρεσή τους, αλλά υπάρχουν αρμόδια όργανα και διαδικασίες να τους ελέγξουν, ΑΝ χρειαστεί…

Συνεπώς για όλα τα παραπάνω, η κα. Ραχήλ ΜΑΚΡΗ οφείλει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ στους αστυνομικούς, οι οποίοι για ένα χρόνο τώρα, έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά το κομμάτι πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, ΧΩΡΙΣ αναγνώριση, ΧΩΡΙΣ ανταμοιβή, ΧΩΡΙΣ άδειες, ΧΩΡΙΣ ρεπό και ΚΑΝΕΝΑ κίνητρο. Αντίθετα μετράμε μόνο αστυνομικούς νοσούντες και θύματα!»

Ανακοίνωση από την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας

  

«Η Ένωση μας με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα εχθές Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 στον Άγιο  Νικόλαο Λασιθίου μεταξύ αστυνομικών και ενός ζεύγους πολιτών αναφέρει τα ακόλουθα :

Σύμφωνα  με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19 επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους πολίτες τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους σε όλη την Επικράτεια καθώς και η υποχρέωση των πολιτών να φέρουν μαζί τους κατά τον αστυνομικό έλεγχο ταυτότητα ή διαβατήριο.

Με την υπ'αριθμ  1244/20/2831636 από  28/12/2020 διαταγή του Αρχηγείου  Ελληνικής Αστυνομίας, τα αστυνομικά όργανα, εφόσον ο πολίτης δεν φέρει μαζί του την ταυτότητα του οφείλουν να πραγματοποιήσουν την ταυτοπροσωπία του ελεγχόμενου προσώπου με την προσαγωγή αυτού στο πλησιέστερο του σημείου ελέγχου Αστυνομικό Τμήμα.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρα 119 και 120 του ΠΔ 141/91 η δέσμευση των προσαγόμενων προβλέπεται ως αστυνομική ενέργεια όταν ο πολίτης κατά τον έλεγχο αρνείται να δηλώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, δεν συνεργάζεται για την ομαλή (χωρίς δέσμευση) προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία του, καθώς και όταν με τη συμπεριφορά του δημιουργούνται υπόνοιες φυγής.

Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση οι  δύο πολίτες με τις συμπεριφορές τους σε βάρος των αστυνομικών που διενήργησαν τον έλεγχο, διέπραξαν πέραν των άλλων και τα αδικήματα της απείθειας και της εξύβρισης για τα οποία σύμφωνα και με τους νόμους του Κράτους προβλέπεται η σύλληψή τους και η παραπομπή τους στον εισαγγελέα μετά της σχηματισθείσας σε βάρους τους δικογραφίας. 

Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες του περιστατικού, οι οποίες προκύπτουν τόσο από τις μαρτυρίες των πολιτών όσο και από τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητα, είναι σαφές ότι οι Αστυνομικοί ενήργησαν με επαγγελματισμό, σεβόμενοι τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των Κανονισμών που διέπουν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι θλιβερό, μεμονωμένα άτομα αλλά και δημόσια πρόσωπα της πολιτικής ζωής της Χώρας μας που διατέλεσαν μάλιστα κατά το παρελθόν κοινοβουλευτικά καθήκοντα, εν είδει επίδειξης και εντυπωσιασμού, αγνοώντας τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, να λοιδορούν και να προβαίνουν με ελαφρότητα σε κυνικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των αστυνομικών, σε μια πρωτόγνωρη χρονική συγκυρία για τη Χώρα και τον παγκόσμιο πληθυσμό, όπου ο Έλληνας αστυνομικός βρισκόμενος στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο της ζωής του, δίνει καθημερινό αγώνα για την αποφυγή της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Γίνεται επιπλέον γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εποχές που ο αστυνομικός αποτελούσε σάκο του μποξ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πλέον ο αστυνομικός και λόγο έχει και φωνή

Ως σωματείο δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση σε οποιοδήποτε συνάδελφο ενεργεί τα δέοντα στα πλαίσια των καθηκόντων του και ότι θα στηρίξουμε την οποιαδήποτε ποινική διαδικασία εγείρει σε βάρος προσώπων που έθιξαν την τιμή και την υπόληψή του».

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια