Γιατί το σκληρό lockdown αιφνιδίασε τους Ιεραπετρίτες & δημιούργησε ερωτηματικά

Λασίθι
Γιατί το σκληρό lockdown αιφνιδίασε τους Ιεραπετρίτες & δημιούργησε ερωτηματικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση για σκληρό lockdown αιφνιδίασε τους Ιεραπετρίτες και δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Επιτροπή των Ειδικών για να φτάσει σε αυτή την απόφαση

Η Κυριακάτικη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, που εντάσσει ολόκληρο την Π.Ε. Λασιθίου στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας μαζί με τις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής και Ζακύνθου, αιφνιδίασε τους πάντες και δημιούργησε πάρα πολλά ερωτηματικά για τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Επιτροπή των Ειδικών για να φτάσει σε αυτή την απόφαση.

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου δεν είχαμε καμία υποψία μέχρι το περασμένο Σάββατο, ότι θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση για όλους τους Δήμους του Νομού μας. Ούτε και σε ολόκληρο το Δήμο Αγίου Νικολάου. Κρούσματα υπήρχαν στην πόλη του Αγίου Νικολάου αλλά όχι π.χ. στη Νεάπολη. Περιμέναμε στον Άγιο Νικόλαο κάποιο τοπικό lockdown όπως έγινε στην περίπτωση του Παλαίκαστρου και ελέγχθηκε η κατάσταση.

Η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Σίγουροι η επιτροπή θα συνεδριάσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και θα επανεκτιμήσει από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα έχουν γίνει μέχρι τότε την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί, για να άρει η να παρατείνει το lockdown.

Πιστεύω πάντως ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία που μας έχει θορυβήσει όλους , η επιτροπή αναζητά αποδείξεις για το ενδεχόμενο να έχουμε μολύνσεις από τον μεταλλαγμένο ιό της covid 19», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης.

Στο Δήμο Ιεράπετρας, που συνεχίζει τους προληπτικούς ελέγχους με τα γρήγορα τεστ, οι πάντες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που αναφέρεται σε όλο το Ν Λασιθίου.

«Η αρμόδια επιτροπή γνωρίζει τους λόγους που την οδήγησαν να πάρει αυτή την απόφαση. Πιστεύω ότι τα μέτρα είναι π

ροληπτικά και εμείς οφείλουμε να τα ακολουθήσουμε και να τα εφαρμόσουμε. Ο Δήμος Ιεράπετρας σε συνεργασία με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θανάση Κατσαγκόλη, πραγματοποίησε τα την περασμένη Κυριακή 80 προγραμματισμένα τεστ ταχείας ανίχνευσης COVID 19 σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους καθαριότητας καθώς και σε υπαλλήλους κυλικείων στις δομές που θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους το πρωί της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου. Και τα 80 τεστ που έγιναν βρέθηκαν αρνητικά.

Έχουμε μια 32χρονη που βρέθηκε θετική την περασμένη εβδομάδα και αναρρώνει με ήπια συμπτώματα στο σπίτι της και έναν 40χρονο από τον πρώην Δήμο Μακρύ Γιαλού που είχε έρθει από την Αθήνα και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Έχουν γίνει τα απαραίτητα τεστ των ανθρώπων του περιβάλλοντος τους από το οποίο δεν έχουμε μέχρι τώρα άλλες μολύνσεις. Τα δυο νήπια δε, που είχαν θετικό rapid test, βρέθηκαν με αρνητικά μοριακά τεστ στη συνέχεια. Παρόλα αυτά, το τμήμα τους μπήκε σε 10ήμερη καραντίνα και έγινε προληπτικά η απολύμανση του 1ου Νηπιαγωγείου. Δεν γνωρίζω αν έχουμε άλλα κρούσματα που να έχουν επιβεβαιωθεί από μοριακά τεστ που ίσως έχουν γίνει εκτός Ιεράπετρας», πρόσθεσε η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ιεράπετρας.

Το Σωματείο Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας είναι αντίθετο με την απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

«Η Ιεράπετρα τηρεί σε μεγάλο βαθμό όλα τα μέτρα που προβλέπονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και γι’ αυτό έχει ελάχιστα κρούσματα από τον περασμένο Μάρτη. Δε συμφωνούμε με την επιβολή του σκληρού lockdovn στην περιοχή μας αλλά είμαστε αναγκασμένοι να πειθαρχήσουμε.

Είμαστε όλοι οι επαγγελματίες σε αναβρασμό γιατί ο κόσμος θα αναγκαστεί να κλειστεί στα σπίτια του από τις 6:00 το απόγευμα, Είμαστε αυτοί που προσέχουμε όσο δεν πάει από την αρχή της πανδημίας.

Αισθανόμαστε όπως τον αθλητή που έκανε άκυρη εκκίνηση και ο αφέτης τον γυρίζει πάλι πίσω στην αφετηρία», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Αιφνιδιασμένος δείχνει και ο εμπορικός κόσμος της Ιεράπετρας.

«Δεν το περιμέναμε ειδικά τώρα που αρχίσαμε σιγά σιγά να βλέπουμε τα μαγαζιά να κινούνται λίγο με τις εκπτώσεις. Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή αλλά δε μπορούμε να μην την εφαρμόσουμε. Ελπίζουμε να λειτουργήσει προληπτικά και να μας απαλλάξει από μεγαλύτερες και σοβαρότερες περιπέτειες. Σίγουρα πλήττει σοβαρά τα έσοδα όλων εμπορικών επιχειρήσεων γιατί δημιουργεί από την αρχή κακή ψυχολογία και φόβο στο καταναλωτικό κοινό», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους των σχολικών μονάδων

Οι πρόεδροι της Επιτροπής Υγείας και Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας Γιάννης Σαραντώνης και Παναγιώτης Σαρρής με επιστολή τους ζητούν από το δήμαρχο Ιεράπετρας να γίνει έλεγχος για COVID-19 στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους σχολικούς υπαλλήλους καθαριότητας.

«Όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε την έναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μας, την 1η Φεβρουαρίου 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στο σύνολο τους ανεμβολίαστοι για την COVID-19. Ταυτόχρονα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δίνουν την εικόνα της έναρξης του τρίτου κύματος της πανδημίας, που αναμένεται από τους ειδικούς να είναι σφοδρό.

Η πρόσφατη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων στον νομό Λασιθίου έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες αυτές.

Λόγω των ανωτέρω, εισηγούμαστε στην Δημοτική Αρχή όπως μεριμνήσει για τον άμεσο και δωρεάν έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού σχολικού προσωπικού του Δήμου μας, με την χρήση επαναλαμβανόμενων γρήγορων τεστ(rapid tests). Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων και στην άμεση παρέμβαση για τον έλεγχο της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού στην περιοχή μας.

Ο Δήμος Ιεράπετρας πιστός στο θεσμικό του ρόλο πρέπει να διασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των γρήγορων διαγνωστικών COVID-19 rapid-test και την συχνή επανάληψη σ

ε τακτά χρονικά διαστήματα του προτεινόμενου ελέγχου, ο οποίος υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τους μαθητές», καταλήγουν οι Γιάννης Σαραντώνης, Ιατρός, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας Ιεράπετρας, και Παναγιώτης Σαρρής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Ιεράπετρας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News