Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι Καβουσιανοί - Ζητούν αλλαγή του σχεδιασμού για το νέο τμήμα ΒΟΑΚ

Λασίθι
Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι Καβουσιανοί - Ζητούν αλλαγή του σχεδιασμού για το νέο τμήμα ΒΟΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομική προσπάθεια να αλλάξει η χάραξη που προβλέπεται στην περιβαλλοντική μελέτη του νέου τμήματος «Καβούσι-Αυχένας Αγκαθιάς» του ΒΟΑΚ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισαν να προσφύγουν οι φορείς και η τοπική κοινωνία στο Καβούσι Ιεράπετρας, που δε συμφωνούν, ως γνωστόν, με την προτεινόμενη από την περιβαλλοντική μελέτη χάραξη του προωθούμενου νέου δρόμου Καβουσίου-Ιεράπετρας, και ζητούν να υπάρξει αλλαγή σχεδιασμού για το τμήμα αυτό του ΒΟΑΚ στο κομμάτι που διέρχεται μέσα από τον κάμπο του χωριού...

Το Τοπικό Συμβούλιο έχει πάρει εδώ και ένα χρόνο θέση όχι κατά αυτού καθαυτού του προωθούμενου έργου του ΒΟΑΚ από το χωριό τους μέχρι τον Αυχένα Αγκαθιάς, αλλά κατά της προτεινόμενης χάραξης που θέλει τον δρόμο να διέρχεται βόρεια του Καβουσίου διχοτομώντας ουσιαστικά την παραγωγική και τουριστική δραστηριότητα.

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς έχουν διαμηνύσει ότι η προτεινόμενη από την ΜΠΕ χάραξη έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην παραγωγική δραστηριότητα και στη γενικότερη οικονομική ζωή της περιοχής. Μάλιστα, αρκετοί χαρακτηρίζουν τον σχεδιαζόμενο δρόμο ως ένα «Σινικό Τείχος» που κόβει το Καβούσι στα δύο.

Οι ίδιοι από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν ζητήσει διαφορετική χάραξη και τεχνική προσέγγιση, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μια εναλλακτική χάραξη που είχε βάλει τότε στο τραπέζι ο αρχιτέκτονας και τέως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου Μιχάλης Δερμιτζάκης.

Η εναλλακτική αυτή χάραξη θέλει τον νέο δρόμο να περνά υπόγεια με τούνελ 290 μέτρων κάτω από τον οικισμό του Καβουσίου, χωρίς να “κόψει” τον κάμπο και την τουριστική περιοχή στα δύο.

Η αντιπρόταση και τα “θέλω” της Τοπικής Κοινότητας είχαν μπει ως αστερίσκος στη σχετική θετική απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης επί της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, όχι όμως με δεσμευτικό αλλά με δυνητικό τρόπο. Κοινώς, δηλαδή, η Περιφέρεια κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία και τους μελετητές να αξιολογήσουν την εναλλακτική τεχνική πρόταση χάραξης για τον οικισμό του Καβουσίου και να δουν αν μπορούν να την ενσωματώσουν στον σχεδιασμό, δίχως όμως να το απαιτήσει και δεσμευτικά.

Όπως φαίνεται, ο σχεδιασμός από πλευράς υπουργείου δεν άλλαξε, και έτσι σε συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας αποφασίστηκε να γίνει μια νομική κίνηση.

Η Τοπική Κοινότητα, δεδομένου ότι το σχετικό χρονικό περιθώριο λήγει σε μερικές ημέρες, αποφάσισε να προσφύγει κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά το τμήμα του ΒΟΑΚ “Καβούσι-Αυχένας Αγκαθιάς” στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Αποφασίστηκε λοιπόν ένας δικαστικός αγώνας, ο οποίος φυσικά θα απαιτήσει και χρόνο και κόπο, αλλά και χρήμα. Για τον λόγο αυτό από πλευράς Τοπικής Κοινότητας απευθύνεται έκκληση για οικονομική στήριξη σε όποιον το επιθυμεί.

Η ανακοίνωση για την προσφυγή στο ΣτΕ

«Διχοτομείται ο παραγωγικός ιστός του Καβουσίου»

«Διχοτομείται ο παραγωγικός ιστός της κοινότητας Καβουσίου, τόπος με τεράστιο αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο, σχεδιάζοντας ένα γιγάντιο τοίχος επιχώσεων πολλών χιλιομέτρων, σ’ ένα μέρος μοναδικό, στο φυσικό γεωγραφικό κέντρο του νομού, με σημαντικές προοπτικές ισόρροπης ανάπτυξης.

Η προτεινόμενη χάραξη μηδενίζει την αξία περιουσιών, υποβαθμίζει τις υπάρχουσες επενδύσεις, αποτρέπει νέους επενδυτές και δυσχεραίνει την κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο.

Η τερατώδης προτεινόμενη χάραξη θα μαραζώσει διαχρονικά σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα περιουσίες.

Οι όποιες απαλλοτριώσεις θα είναι πενιχρές μπροστά στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Πολλοί ίσως σκέφτονται ότι ο προτεινόμενος δρόμος θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια. Σε αυτούς λοιπόν επισημαίνουμε ότι τα όμορα οικόπεδα αυτόματα υποβαθμίζονται για τους εξής λόγους:

- Μένουν τυφλά λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς με το χωμάτινο τοίχος (μπάζα).

- Μηδενίζουν παράλληλα το ενδιαφέρον κάθε επενδυτή στην περιοχή όπου προτείνεται το παρόν έργο.

- Χάνουν την οικονομική τους υπόσταση.

Σε μια ήδη λειτουργική τουριστική περιοχή και ενόψει μιας μεγάλης επένδυσης και μελλοντικών άλλων που έχουν δρομολογηθεί, προτείνεται ένα τεχνικό έργο που θα δημιουργήσει ένα χρόνιο χαώδες εργοτάξιο πολλών δεκαετιών, συνοδευόμενο με ανεξέλικτη ρύπανση, χωρίς ουσιαστική και εφικτή περιβαλλοντική αποκατάσταση», αναφέρεται στην απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, και επισημαίνεται ακόμα:

«Για να αποτρέψουμε την καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και αγροτουριστικής αναπτυξιακής προοπτικής του χωριού μας, η Κοινότητα Καβουσίου, με την υποστήριξη όλων των τοπικών φορέων (Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Καβουσανών Αττικής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου), καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η άμεση τροχοδρόμηση της ακυρωτικής διαδικασίας είναι επιτακτική, εφόσον η δυνατότητα προσφυγής περιορίζεται στην ανατρεπτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου 2021, εντός δηλαδή 60 ημερών από την ανάρτηση της ΑΕΠΟ στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης, που έλαβε χώρα στις 18/12/2020.

Τυχούσα αδυναμία κατάθεσης της προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) εναντίον της απόφασης έως τις 17/2, καθιστά την προσβολή της απόφασης αδύνατη και ανεπίστρεπτη».

«Συμφωνούμε στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα και είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό τα μέγιστα, όμως η προτεινόμενη λύση καταστρέφει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ έχουν προταθεί από ειδικούς λύσεις οι οποίες δε διαταράσσουν καθόλου το τοπίο ούτε καταστρέφουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Για το μέλλον του χωριού μας καλούμαστε σύσσωμοι οι Καβουσανοί να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και να συμβάλουμε οικονομικά για να καλύψουμε όλες τις νομικές διαδικασίες, το κόστος των οποίων ανέρχεται στις 7.000 ευρώ (δικαστικό, δικηγορικό και ερευνητή μηχανικού)», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News