Επιχειρήσεις στα πρόθυρα της καταστροφής στην Ιεράπετρα - «Λαβωμένο» το λιανεμπόριο ετοιμάζεται να ανοίξει

Λασίθι
Επιχειρήσεις στα πρόθυρα της καταστροφής στην Ιεράπετρα - «Λαβωμένο» το λιανεμπόριο ετοιμάζεται να ανοίξει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση ο κλάδος της καφεστίασης… βουλιάζει στα χρέη

Τη στιγμή που το λιανεμπόριο ετοιμάζεται να ανοίξει και στην Ιεράπετρα, σε απόγνωση και μεγάλο προβληματισμό, συνεχίζουν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις της καφεστίασης που παραμένουν κλειστές μη έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με διανομή κατ΄ οίκον η με το σύστημα take away.

 «Αν συνεχιστεί η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων καφεστίασης για λίγο καιρό ακόμη, φοβούμαι ότι πολλές από τις  επιχειρήσεις μας  στο χώρο της εστίασης και του καφέ δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν ποτέ ξανά. Εκείνες μάλιστα  που θα ανοίξουν χωρίς την οικονομική υποστήριξη της πολιτείας, θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση γιατί θα πρέπει να ξεκινήσουν να αγοράζουν από την αρχή ευαλλοίωτα τρόφιμα και προμήθειες, να πληρώνουν προσωπικό και πάγια έξοδα, χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν τον ωφέλιμο τους χώρο και  τα τραπεζοκαθίσματα τους, αφού θα τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο  τους εξωτερικούς ανοικτούς χώρους,  μέσα στο καταχείμωνο. Αυτή η επιχείρηση, αν ανοίξει, θα καταγράφει  με αυτόν τον τρόπο μόνο ζημιές.

Ήδη οι επιχειρήσεις αυτές έχουν συσσωρεύσει πάρα πολλές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλύψουν και έχουν χάσει την επαφή με τους πελάτες τους. Παράλληλα βρίσκονται στον αέρα και εκατοντάδες εργαζόμενοι που περιμένουν το πότε θα γυρίσουν στη δουλειά τους.

Η πολιτεία θα πρέπει να βρει τρόπους στήριξης όλων αυτών των επιχειρήσεων, χρηματοδοτώντας το κόστος επαναλειτουργίας τους και επιδοτώντας το εργατικό κόστος για όσο διάστημα συνεχίσει να υπολειτουργεί ο κλάδος, λόγω των μέτρων ενάντια στην πανδημία», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεστίασης Ιεράπετρας κ. Μανος Μιχελαράκης.

Έχει φτάσει στα όρια της αντοχή του ο εμπορικός κόσμος

Ο εμπορικός, επαγγελματοβιοτεχνικός κλάδος της Ιεράπετρας, έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του, ξοδεύοντας από τα έτοιμα για να κρατήσει τις επιχειρήσεις του,  που κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο»,  αν ο «στραγγαλισμός» της επιχειρηματικότητας  από την κυβέρνηση, κρατήσει λίγο καιρό  ακόμη.

«Εμείς εδώ στην Ιεράπετρα, έχουμε φτάσει στο τελευταίο  σημείο των αντοχών μας πριν αρχίσουμε να βλέπουμε τις επιχειρήσεις  του τόπου μας να βάζουν «λουκέτο» η μια πίσω από την άλλη.

Ευτυχώς η κυβέρνηση άκουσε την πρόταση που είχαμε κάνει την περασμένη Άνοιξη για πωλήσεις εντός καταστήματος με ραντεβού. Θεωρούμε αποτυχημένο το  σύστημα click away, για την ένδυση και την υπόδηση. Το σύστημα click in shop  θα βοηθήσει πάρα πολύ πιστεύω τις κλειστές μέχρι σήμερα επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν.

Αν και η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα στήριξης του κλάδου μας, δυστυχώς τα χρήματα που διέθεσε δε φτάσανε ποτέ στα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειας.

Από τα 50 δις ευρώ που έχασε το λιανεμπόριο η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους κάλυψε μόνο τα 60% της ζημιάς μας, αλλά τα χρήματα αυτά τα πήραν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει σοβαρά, ρεαλιστικά μέτρα και να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία που θα φτάνουν μέχρι και στην πιο μικρή επιχείρηση της περιφέρειας.

Έχουμε υπολογίσει ότι από τα δυο lockdown  έχουμε χάσει το 70% του τζίρου μας και αυτά τα χρήματα θα πρέπει να βρουν τρόπους να μας τα γυρίσουν πίσω. Η χρηματοδότηση του κόστους οργάνωσης των e - shop και της αγοράς των θερμαντικών μέσων για τους εξωτερικούς χώρους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ζητούμε  να προχωρήσουν στη χορήγηση άτοκων δανείων για τις επιχειρήσεις που το επιθυμούν, η εκταμίευση των οποίων θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών - τιμολογίων, που θα αποδεικνύουν τα έξοδα που κάνει μια επιχείρηση για να επαναλειτουργήσει προσφέροντας και  τις θέσεις εργασίας  που είχε πριν την πανδημία», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News