Λασίθι

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Σητείας: Πήρε παράταση η δημοπράτηση του έργου

Λόγω προδικαστικής προσφυγής, η δημοπράτηση του έργου στη Σητεία δε θα γίνει τελικά σήμερα, αλλά μεταφέρθηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου

Σε τρεις και κάτι εβδομάδες, αντί για σήμερα, όπως αρχικώς ήταν προγραμματισμένη, αναμένεται τελικά η δημοπράτηση του έργου κατασκευής της νέας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη Σητεία, που θα εξυπηρετεί όταν φτιαχτεί και τον δήμο Ιεράπετρας.

Η υποβολή προσφορών για το σημαντικό αυτό έργο, που δρομολογεί ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, στο πλαίσιο του νέου περιφερειακού σχεδιασμού των απορριμμάτων, είχε προγραμματιστεί αρχικώς για τις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή για σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης, αποφασίστηκε να δοθεί μια μικρή παράταση, με την υποβολή των προσφορών να μετατίθεται πλέον για τις 5 Φεβρουαρίου και την αποσφράγιση των όποιων προσφορών κατατεθούν από τους υποψήφιους εργολάβους για τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο λόγος της μικρής αυτής παράτασης έχει να κάνει με μια προδικαστική προσφυγή, την οποία κατέθεσε μία ενδιαφερόμενη εταιρεία επί κάποιων όρων της προκήρυξης του διαγωνισμού. Όπως λοιπόν προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, απαιτείται ένα διάστημα 20 ημερών για να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα η προδικαστική προσφυγή. Γι’ αυτό ακριβώς και δόθηκε αυτή η παράταση των τριών και κάτι εβδομάδων.

Ο διαγωνισμός, ύψους 19,3 εκατομμυρίων ευρώ, που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο, αφορά στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σητεία, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και της Ιεράπετρας, θέτοντας πλέον στην τελική ευθεία την υλοποίηση ενός έργου σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού άκρου του νησιού.

Το έργο, όταν πάρει “σάρκα και οστά”, θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων για τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κρήτης, και ειδικότερα τη μελέτη, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια περιοχή της Κρήτης που, λόγω απόστασης, δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από ανάλογα έργα άλλων νομών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προς την κατεύθυνση της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των ΑΣΑ, που θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο ποσοστό του μόνιμου πληθυσμού, αλλά και ξένων επισκεπτών.

Παράλληλα, θα συνεισφέρει και θα συμβάλει στην επίτευξη των περιφερειακών στόχων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τα ΑΣΑ, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τον ΠΕΣΔΑ Κρήτης, και θα καλύψει την απαίτηση της αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Η προκήρυξη του έργου εντάσσεται στον προγραμματισμό του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα, με την απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή τους.

Το προφίλ της μονάδας

Δυνατότητα επεξεργασίας 15.000 τόνων απορριμμάτων

Όπως έχουμε γράψει, η εν λόγω Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Σητείας έχει προϋπολογισμό 19,37 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 15.000 τόνους σύμμικτων απορριμμάτων ανά έτος και 300 τόνους αφυδατωμένης ιλύος (λυματολάσπης) ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης.

Η διάρκεια της κατασκευής του έργου, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, θα είναι 18 μήνες, 6 μήνες η δοκιμαστική λειτουργία, ενώ επιπλέον 60 μήνες θα δοθεί η λειτουργία του ΜΕΑ Σητείας.

Η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σητεία:

* Θα συμβάλει αφενός στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, η οποία λόγω απόστασης δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από έργα απορριμμάτων άλλων νομών του νησιού.

* Θα αποτελεί αφετέρου το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, εξυπηρετώντας και τους μόνιμους κατοίκους και μεγάλο αριθμό επισκεπτών στις τουριστικές υποδομές των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας.

* Επίσης, θα καλύπτει τις απαιτήσεις των αρχών της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης, για τον περιορισμό του συνολικού όγκου των αποβλήτων προς τελική διάθεση, καθώς και για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια