Παλαίκαστρο Σητείας: Τεράστια ανησυχία λόγω των κρουσμάτων - «Δεν θα στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο»

Λασίθι
Παλαίκαστρο Σητείας: Τεράστια ανησυχία λόγω των κρουσμάτων - «Δεν θα στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέλνουν τους εκπαιδευτικούς για τεστ στον… Άγιο Νικόλαο

Τεράστια είναι η ανησυχία στο Παλαίκαστρο Σητείας μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων , την επιβολή «σκληρού» lockdown και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής, παρά την αντίθεση της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων Παλαικάστρου οι γονείς αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Προβληματισμένοι και οι εκπαιδευτικοί καθώς όχι μόνο δεν ακόμη υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊού, αλλά και όπως καταγγέλλουν τους παραπέμπουν για τον σχετικό έλεγχο στον Άγιο Νικόλαο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των γονέων:

«Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Παλαικάστρου έπειτα από τις δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων ημερών ,λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής μας, εκφράζει έντονα την δυσαρέσκεια και την αντίθεση του σχετικά με την Υπουργική απόφαση που αφορά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς τίθεται αναμφισβήτητα σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών μας ,των οικογενειών μας και των εκπαιδευτικών μας ! Σε στιγμές κρίσιμες , όπου το φρόνιμα κοινωνικής συνείδησης και πολιτικής υπευθυνότητας θα έπρεπε να υπερισχύει ,δεδομένου ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της διασποράς του ιού , καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που δεν συνάδουν σίγουρα με τα έκτακτα και περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην περιοχή μας.

Σε συνέχεια των παραπάνω ,με το αίσθημα ευθύνης που μας αναλογεί σαν γονείς μα και σαν κατοίκους Παλαικάστρου θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας ,πριν δηλαδή από την ημερομηνία που είχε οριστεί αρχικά η έναρξη των μαθημάτων και προτρέπουμε όλους τους γονείς να στηρίξουν τη θέση του συλλόγου πιστεύοντας πως έτσι βάζουμε ένα λιθαράκι στην προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας. Τέλος, ευχόμαστε περαστικά στους νοσούντες και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα μας».

Εκπαιδευτικοί: Χωρίς τεστ η επιστροφή στις τάξεις

Προβληματισμός και για το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σητείας «Ο ΜΥΣΩΝ» που κάνει λόγο για άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας και καλεί τις τοπικές αρχές να λάβουν αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των σχολείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Η πάγια θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας και της δημόσιας υγείας συνολικά. Έχουμε επισημάνει πως η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η βιαστική όμως και πρόχειρη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων από τις 2 Ιανουαρίου και η χθεσινή θετική εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, μας προβληματίζει στο γεγονός πως δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στο διάστημα των δύο μηνών, που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, όπως και το καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της αραίωσης των τμημάτων και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με την αξιοποίηση αιθουσών που δεν χρησιμοποιούνται και την εύρεση χώρων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία επιπλέον πρόσληψη στο προσωπικό της καθαριότητας, καθώς όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις.

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, έπειτα από διακοπές και συνακόλουθα τη μετακίνηση μεγάλου πληθυσμού,  οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρίσκονται στα σχολεία, δίχως ωστόσο να έχει προβλεφθεί η διενέργεια μαζικών τεστ σε όλους τους συναδέλφους προκειμένου να ελεγχθεί και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις σχολικές μονάδες. Για τη διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί, ενώ στο δελτίο τύπου του Υπ. Παιδείας γίνεται αναφορά για αιτήσεις δωρεάν εξέτασης μέσω πλατφόρμας σε εθελοντική βάση.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να  τοποθετηθούν στις ομάδες που θα συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί επίσημα, ακόμη, από την πλευρά της πολιτείας. Ειδικότερα δε το προσωπικό των δομών ειδικής αγωγής, που ούτως ή άλλως παραμένουν ανοικτές, να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα και χωρίς να διασφαλίζει ότι θα έχουν διενεργηθεί τεστ πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να μεριμνήσει για τα παραπάνω μέτρα προστασίας και ασφάλειας, προκρίνει, ως μοναδικό επιπλέον μέτρο, τη διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων. Κι επειδή η πολιτική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του, στο δελτίο τύπου κάνει λόγο «όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο».

Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να βρεθούμε με τους μαθητές μας στο φυσικό και ζωτικό χώρο, που δεν είναι άλλος από τα σχολεία. Ωστόσο, θα πρέπει να συναντηθούμε πάλι με όρους υγιεινής και ασφάλειας. Στην περιοχή της Σητείας έπειτα από την τοπική έξαρση κρουσμάτων εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1,2  του άρθρου 43 του νόμου του υπουργείου Υγείας, με την κύρωση των ΠΝΠ, ορίζει ότι :

  1. Η αρμοδιότητα οργάνων για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τµηµάτων και σχολικών µονάδων, δηµόσιων και ιδιωτικών , για την αποφυγή κινδύνου εµφάνισης ή/και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μεταφέρεται στον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθµιας ή Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης µετά από γνώµη του Διευθυντή Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας κατ’ εφαρµογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσµατος της «Επιτροπής Αντιµετώπισης Εκτάκτων Συµβάντων Δηµόσιας Υγείας από Λοιµογόνους Παράγοντες».
  2. Αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας του συνόλου των σχολικών µονάδων, δηµόσιων και ιδιωτικών, δηµοτικής ή περιφερειακής ενότητας ή εθνικού επιπέδου λαµβάνονται από τα οριζόµενα ως αρµόδια όργανα κατά την περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου (Α΄ 42), η οποία κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν. 4682/2020 (A΄ 76).

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων»,  έπειτα από επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, Δήμαρχο Σητείας και  Διευθυντή Π.Ε. Λασιθίου και έπειτα από απόφαση του δημάρχου Σητείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων έως τις 18/1/2020. Ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία σε κόκκινες περιοχές η απόφαση αυτή ανακλήθηκε.

  • Καλούμε το Διευθυντή Π.Ε. Λασιθίου να προχωρήσει στην πρόταση για αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων του Δήμου Σητείας
  • Καλούμε το Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας να λάβει σοβαρά υπόψη του τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα πληθυσμιακά δεδομένα καθώς και την ιδιαιτερότητα λόγω των μετακινήσεων εκπαιδευτικών και μαθητών και να προχωρήσει άμεσα σε σχετική εισήγηση.

Ο ελλιπής σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα rapid test έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν την πλατφόρμα, αφενός να καλούνται  να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και αφετέρου να μην τους δίνεται ημερομηνία πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Άραγε θα ανοίξουν τα σχολεία και αρκετά αργότερα θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν το τεστ;

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων», με παρέμβαση προς τους αρμόδιουςενημερώνει τους συναδέλφους  ότι ο Δήμος Σητείας θα διαθέσει δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς.   Ο Δήμος θα διενεργήσει μαζικά rapid test κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς προκειμένου η επάνοδος στις σχολικές αίθουσες να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. 

Την ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις τις ελλείψεις της πολιτείας,   οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αναγκάζουν τα σχολεία στην περιοχή μας να ανοίξουν στέλνοντας ως πρόβατα στη σφαγή εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους.  Καλούμε τους αρμόδιους να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια διασπορά του ιού με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους κατοίκους του Δήμου μας».

Αντιδήμαρχος Σητείας: Διαπιστώνεται άσκοπη μετακίνηση

Με ανάρτησή του στο sitiapress.gr ο αντιδήμαρχος Σητείας Γιώργος Αϊλαμάκης προειδοποιεί ότι υπάρχουν φαινόμενα άσκοπης μετακίνησης, παρά το «σκληρό» lockdown που επιβλήθηκε.

Όπως σημειώνει: «Επειδή παρά τα απαγορευτικά μέτρα περιορισμού της διασποράς της κυβέρνησης λόγω των επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στο Παλαίκαστρο, διαπιστώθηκε άσκοπη μετακίνηση συγχωριανών μας στη πόλη της Σητείας και επ’ αυτού δέχτηκα πολλά καταγγελτικά τηλεφωνήματα….

Παρακαλώ θερμά για τα παρακάτω:

Καμία μετακίνηση εκτός ορίων κοινότητας Παλαικάστρου πλην των περιπτώσεων του αναφέρει στο ΦΕΚ/5/1/2021 τεύχος δεύτερο Αρ. Φύλλου 12 που λέει:

•Από και προς την εργασία

•Λόγους υγείας

•Μετάβαση στη μόνιμη κατοικία

•Μετάβαση σε τελετή……υπό τους όρους της παρούσας

•Μετάβαση διαζευγμένων η εν διαστάση γονέων.

Επίσης από ενημέρωση, τραπεζικές εκκρεμότητες έχουν πάρει παράταση.

Επισημαίνεται:

•Χρήση μάσκας

•Γάντια

•Αποστάσεις

•Αερισμός χώρων

Επιπλέον:

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης – κρεοπωλεία – φούρνοι κλπ πέραν των παραπάνω, χρήση ποδιάς, γάντια, σκούφο.

Τήρηση των Βασικών κανόνων υγιεινής…

Η συναλλαγή ει δυνατόν εκτός καταστήματος και πάντα αποστάσεις….

Ευελπιστώ στη πιστή τήρηση των διαλαμβανομένων στο παρόν δελτίο….».

(φωτογραφία intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News