Λασίθι

Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου - Εκκίνηση για ένα έργο πνοής στο Οροπέδιο!

Με τη μεταφορά των κεντρικών αγωγών ξεκίνησε η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων που θα «ποτίσουν» 13.370 στρέμματα

«Ποδαρικό» με το δεξί στο μέτωπο των έργων υποδομής κάνει ο νομός Λασιθίου με τη έναρξη της κατασκευής ενός έργου «πνοής» για το Οροπέδιο Λασιθίου. Ο λόγος για τα πολυσυζητημένα αρδευτικά δίκτυα της λιμνοδεξαμενής του Αγίου Γεωργίου, ένα έργο που συγκαταλέγεται στο περίφημο «πακέτο» των αντισταθμιστικών έργων του φράγματος Αποσελέμη, και το οποίο μπήκε πλέον σε φάση υλοποίησης με τη μεταφορά των κεντρικών αγωγών.

Το έργο με τίτλο «Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου», προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει κατασκευαστεί σε θέση που βρίσκεται 1,5 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού Αγίου Γεωργίου, και η οποία συλλέγει μέρος των παροχών του χειμάρρου Χαυγά, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Το αρδευτικό δίκτυο αναμένεται να καλύψει καλλιεργούμενη έκταση 13.370 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Οροπεδίου και δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης.

Μετά από πολυετή αναμονή και αφού προηγήθηκαν επανειλημμένες υποσχέσεις, δεσμεύσεις και εξαγγελίες, τα σπουδαία μαντάτα για το ζωτικής σημασίας για το Οροπέδιο έργο ήρθαν τον Μάιο του 2019 - όταν και εγκρίθηκε η διακήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου “Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου”, προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2019 είχαμε την πετυχημένη δημοπράτηση του έργου, με την κατάθεση προσφορών από μεγάλες εταιρείες, ενώ ακολούθησε το φετινό καλοκαίρι η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπήρξε μια αισθητή καθυστέρηση στη ροή των διαδικαστικών, αλλά σε κάθε περίπτωση φτάσαμε στην έναρξη εργασιών, κι αυτό είναι, αν μη τι άλλο, ένα ιδιαίτερα χαρμόσυνο μαντάτο.

Η ανακοίνωση

Τα ευχάριστα γνωστοποίησε η πλευρά του Δήμου Οροπεδίου, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή της: «Με καλούς... οιωνούς ξεκίνησε το 2021 για τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς παραλήφθηκαν οι αγωγοί για την κατασκευή του μεγάλου αναπτυξιακού έργου των αρδευτικών δικτύων της λιμνοδεξαμενής του Αγίου Γεωργίου. Τα αρδευτικά δίκτυα, συνολικού μήκους 55.490 μέτρων, πρόκειται να αρδεύσουν καλλιεργούμενες εκτάσεις 13.370 στρεμμάτων στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Οι αγωγοί συνολικού μήκους 6.700 μέτρων αφορούν την πρώτη φάση του έργου, δηλαδή των κεντρικών αγωγών των αρδευτικών δικτύων του κάμπου.

Τη Δευτέρα έγινε η άφιξη του γερανοφόρου οχήματος και μεγάλες πλατφόρμες μεταφέρουν στο Οροπέδιο Λασιθίου τους αγωγούς, μήκους 11 μέτρων ο καθένας, στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου στον Άγιο Γεώργιο».

Ικανοποίηση Γ. Στεφανάκη

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη υλοποίησης του αναπτυξιακού έργου, τονίζοντας ότι «με μεθοδική δουλειά, συνεργασία, επιμονή και διεκδίκηση μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, έργα που προσφέρουν περαιτέρω ανάπτυξη στον τόπο μας. Καταφέραμε, έπειτα από αγώνα, να εντάξουμε το μεγάλο αναπτυξιακό έργο των αρδευτικών δικτύων, ύψους 12 εκατ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του κράτους, ως αποκατάσταση των αντισταθμιστικών του Λασιθίου. Συνεχίζουμε με την ίδια ένταση, χρηματοδοτώντας με ιδίους πόρους τη μελέτη των αρδευτικών δικτύων για το υπόλοιπο κομμάτι του δυτικού κάμπου (οικισμοί Πλάτης, Αγ. Χαραλάμπους και Κάτω Μετοχίου), ώστε ο αγρότης του Λασιθίου να αισθάνεται ασφαλής και να είναι υπερήφανος για τη γενέθλια γη. Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη υποδομών με οριστικές λύσεις σε όλους τους άξονες, για ένα Λασίθι βιώσιμο και μια κοινωνία προόδου και ευημερίας».

Η “ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ” ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί σε θέση 1,50 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος και συλλέγει μέρος των επιφανειακών παροχών τού χειμάρρου Χαυγά.

Η ταμίευση του νερού στη λιμνοδεξαμενή, χωρητικότητας 2.150.000 κ.μ., σκοπό έχει να αρδεύσει καλλιεργούμενες εκτάσεις 13.370 στρεμμάτων, οι οποίες εκτείνονται στο δυτικό τμήμα του Οροπεδίου και δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης του ταμιευτήρα Χαυγά. Η απαιτούμενη πίεση λειτουργίας στα στόμια υδροληψιών εξασφαλίζεται με την κατασκευή αναρρυθμιστικής δεξαμενής, σε θέση κατάλληλου υψομέτρου, στην οποία ανυψώνεται το νερό άρδευσης με τη βοήθεια αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού.

Το αντλιοστάσιο προβλέπεται να τροφοδοτείται, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς, από τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου. Από τη δεξαμενή αναρρύθμισης ξεκινά το υπόγειο σωληνωτό υπό πίεση δίκτυο άρδευσης (κεντρικός αγωγός και κλάδος Β). Ο κεντρικός αγωγός που θα κατασκευαστεί θα μεταφέρει τις παροχές άρδευσης στους δευτερεύοντες και τους τριτεύοντες αγωγούς τού δικτύου άρδευσης, το οποίο έχει ακτινωτή διάταξη. Η μέθοδος άρδευσης που προβλέπεται είναι με μικροπαροχές (στάγδην άρδευση).

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των αγωγών, οι προβλεπόμενοι αγωγοί χαράσσονται κατά μήκος των υφιστάμενων αγροτικών οδών. Στις περιοχές όπου δεν υφίστανται οδοί, οι αγωγοί προβλέπεται να κατασκευαστούν κατά μήκος των ορίων μεταξύ των αγροτεμαχίων. Επίσης, θα χαραχθεί οδός πρόσβασης στο αντλιοστάσιο και τη δεξαμενή αναρρύθμισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια