Λασίθι

Νέο «κύτταρο» για την ανακύκλωση πλαστικών φύλλων θερμοκηπίων

Προτάσεις του που αφορούν και στη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα και σχετίζονται με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, κατέθεσε ο Αργύρης Πανταζής

Παρέμβαση για θέματα ανακύκλωσης στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ κατέθεσε ο Αργύρης Πανταζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» και πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος.

Μιλώντας για την ανακύκλωση την επόμενη μέρα ο Αργύρης Πανταζής καταθέτει τις προτάσεις του που αφορούν και στη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα και σχετίζονται με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με τίτλο: «Προώθηση της Ανακύκλωσης-Ενσωμάτωση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) και η τροποποίηση τους  για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας».

Η δημοτική παράταξη «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» δια του επικεφαλής της Αργύρη Πανταζή, έχει επεξεργαστεί τα θέματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος και έχει θέσεις και προτάσεις που τις καταθέτει υπόψη των στελεχών του ΥΠΕΝ.

«Δυο είναι τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που θίξαμε σε αυτήν τη διαβούλευση που έχουν έχουν να κάνουν με την διαχείριση και την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων φύλλων πλαστικών θερμοκηπίου και την ανακύκλωση των πλαστικών και χάρτινων συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Ως γνωστών η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο με αφορμή τις παράνομες εναποθέσεις πλαστικών φύλλων θερμοκηπίου σε ρέματα και αγρούς. Η διαχείριση των υλικών αυτών είναι βραχνάς για τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και καθαριότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Από την έναρξη της ανακύκλωσης στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει μέχρι και σήμερα ουσιαστικές παρεμβάσεις παρά μόνο από ιδιώτες, προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα ρύπανσης του περιβάλλοντος σε περιοχές που έχουν αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα των θερμοκηπιακών αγροτικών προϊόντων. Έχει έρθει η ώρα των απαιτούμενων αλλαγών και η εναρμόνιση της Ελλάδας στις κοινοτικές οδηγίες που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί», τονίζει ο Αργύρης Πανταζής.

«Στα πλαίσια της διαβούλευσης που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου καταθέσαμε την άμεση ανάγκη δημιουργίας νέου ‘’κυττάρου’’ διαχείρισης και ανακύκλωσης πλαστικών φύλλων θερμοκηπίων στις Περιφερειακές ενότητες Κρήτης και Πελοποννήσου, που έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών θερμοκηπιακών αγροτικών προϊόντων.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα των παραγωγών που απομακρύνουν από την οροφή του θερμοκηπίου τους αλλά και από το έδαφος, τα φύλλα πλαστικών χωρίς να γνωρίζουν κάθε φορά τι θα πρέπει να κάνουν για την απομάκρυνση τους από την αγροτική εκμετάλλευση τους.

Η δημιουργία νέου κυττάρου ανακύκλωσης πλαστικών στην Περιφέρεια Κρήτης είναι το μόνο όπλο που μπορούμε να έχουμε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των πλαστικών φύλλων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος που θα πρόκυψη με την επεξεργασία, την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση τους στην αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε ο Αργύρης Πανταζής.

Για το θέμα της ανακύκλωσης και ανάκτησης των συσκευασιών κάθε είδους φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και διαφυλλικών σκευασμάτων ο κ. Πανταζής εξέφρασε την άποψη του για την δημιουργία ενός νέου ρεύματος περισυλλογής των παραπάνω υλικών με την τοποθέτηση ειδικών πορτοκαλόχρωμων κάδων (όπως στην Κύπρο) στα σημεία πώλησης των αγροτικών εφοδίων.

Η μοναδική υποχρέωση του παραγωγού, θα είναι η εναπόθεση των συσκευασιών αυτών στους κάδους που θα βρίσκονται στα σημεία πώλησης αγροτικών εφοδίων.

Με αυτές τις παρεμβάσεις ο Αργύρης Πανταζής κάνει γνωστές τις θέσεις της παράταξης του, για τα θέματα της ανακύκλωσης πλαστικών στον πρωτογενή τομέα.

 «Εμείς, στην δημοτική παράταξη «Μαζί αλλάζουμε την        Ιεράπετρα», βάζουμε ως στόχο την αύξηση των ποσοτήτων των υλικών που καταλήγουν στην ανακύκλωση έχοντας ως γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Θέτουμε και προτείνουμε την στιγμή που πρέπει την ανάγκη των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ανακύκλωση και την ορθή διαχείριση των υλικών που προκύπτουν από το πρωτογενή τομέα. Με προτάσεις που ωφελούν τους δημότες και τους παραγωγούς στην περιοχή μας. Δεν αρκούμαστε στην δημιουργία εσπερίδων για να διαχειριστούμε το θέμα επικοινωνιακά βγάζοντας φωτογραφίες. Προχωράμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για ένα καλύτερο και πιο καθαρό μέλλον στον τόπο μας. Μένουμε κοντά στους δημότες, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο», καταλήγει ο Αργύρης Πανταζής.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια