Click Away: Απογοητευμένοι οι έμποροι της Ιεράπετρας - «Το μέτρο εξυπηρετεί τα μεγάλα καταστήματα»

Λασίθι
Click Away: Απογοητευμένοι οι έμποροι της Ιεράπετρας - «Το μέτρο εξυπηρετεί τα μεγάλα καταστήματα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απογοητευμένοι οι έμποροι της Ιεράπετρας από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου - «Το μέτρο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων καταστημάτων»

Από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας, περιμένοντας να εξυπηρετήσουν τους λιγοστούς καταναλωτές που κυκλοφορούσαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης, με το πρωτόγνωρο σύστημα του click away.

Η εικόνα της μεγαλύτερης αγοράς του νομού Λασιθίου μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας ήταν αποκαρδιωτικοί και οι έμποροι δήλωναν απογοητευμένοι από ένα αναγκαστικό σύστημα λειτουργίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τα μικρά και τα μικρομεσαία μαγαζιά που δεν έχουν εκ των προτέρων οργανώσει e-shop.

«Δυστυχώς το σύστημα αυτό του click away είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων καταστημάτων που έχουν οργανώσει τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις. Τα εμπορικά καταστήματα  της Ιεράπετρας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, καθώς οι καταναλωτές που θέλουν να τα στηρίξουν δεν μπορούν ακόμα να εξοικειωθούν με τα μηνύματα που πρέπει να στέλνουν για να κατεβούν στην αγορά, αλλά και ψωνίζοντας αγαθά χωρίς να τα πιάσουν στα χέρια τους ,να ιδούν την ποιότητα τους και να τα δοκιμάσουν στο δοκιμαστήριο, αν πρόκειται για ρούχα. Ειδικά τα καταστήματα γυναικείων ενδυμάτων, εσωρούχων και υποδημάτων, αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα από την αρχή με την εφαρμογή του click away», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Οι λίγες επισκέψεις που έγιναν από το πρωί της Δευτέρας στα εμπορικά καταστήματα από ελάχιστους καταναλωτές, ήταν διερευνητικές και οι περισσότεροι δίσταζαν να προβούν σε αγορές ειδών που έβλεπαν στις βιτρίνες, αλλά δε μπορούσαν να τα πιάσουν στα χέρια τους, να τα ανοίξουν και να τα δοκιμάσουν. Το σύστημα ευνοεί για άλλη μια φορά τους μεγάλους που έχουν οργανώσει το ηλεκτρονικό εμπόριο από πολύ νωρίς. Αν όμως η κυβέρνηση ήθελε να μας στηρίξει θα έπρεπε να είχε βάλει εδώ και μήνες όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης που θέλει να εντάξει στο ΕΣΠΑ, ώστε να είχαμε εισπράξει νωρίτερα τα 5.000 ευρώ της ενίσχυσης, προκειμένου να κάνουμε κι εμείς τα e-shops», μας είπε ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ Απόστολος Παπαιωάννου.

«Το σύστημα αυτό δε μπορεί να λειτουργήσει για τα δικά μας μαγαζιά που έχουν σχέση με το εμπόριο των γυναικείων ενδυμάτων. Θεωρώ ότι θα ήταν δίκαιο και ασφαλές ,να επιτραπεί στα μικρά εμπορικά καταστήματα της Κρήτης που εξυπηρετούν πάντα ένα η το πολύ δυο πελάτες, ταυτόχρονα με τις μάσκες, τα αντισηπτικά και την τήρηση των αποστάσεων να λειτουργήσουν καλύτερα, τη στιγμή που επιτρέπουν στα σούπερ μάρκετ να μπαίνουν ταυτόχρονα δεκάδες καταναλωτές», μας είπε η έμπορος γυναικείων ενδυμάτων και υποδυμάτων κ. Δέσποινα Τζαράκη.

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη το πρωί της Δευτέρας και στα καταστήματα εσωρούχων.

«Δε μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό το σύστημα. Δε γίνεται να περιμένουν στο πεζοδρόμιο οι μόνιμες πελάτισσες μας , που τους σεβόμαστε τόσα χρόνια , για να ψωνίσουν εσώρουχα, ακόμα και αν εμείς γνωρίζουμε ότι μας εμπιστεύονται. Η πρώτη ημέρα της εφαρμογής του click away ήταν και για εμάς όπως και για όλους τους εμπόρους της Ιεράπετρας, μια δοκιμασία σκέτη απογοήτευση», πρόσθεσε η έμπορος γυναικείων εσωρούχων κ. Ερασμία Μιχαλάκη.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη αγωνία και την απόγνωση που βρίσκονται όλοι οι έμποροι της Κρήτης, ως προς την εξέλιξη του δεύτερου lockdown και την παράταση του για το λιανικό εμπόριο η εν τέλει, τη λειτουργία του μόνο με τη μέθοδο του click away, που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τις υποδομές να λειτουργήσουν με τη μέθοδο αυτή.

Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη – Επιστροφή χρημάτων

Στο μεταξύ ο Δήμος Ιεράπετρας θέλοντας να ανακουφίσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την απόφαση 159/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου και εφαρμόζοντας την με αριθμό (ΦΕΚ 68 Τεύχος Ά / 20-3- 2020) πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , προχωρά άμεσα στην επιστροφή ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε επιχείρησης που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους ( εμπορικά καταστήματα, καφέ-εστίαση, ξενοδοχειακές μονάδες). Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται με μήνυμα ή τηλεφωνικώς.

«Είμαστε ο μοναδικός Δήμος που προχώρησε σε απαλλαγή τελών κοινόχρηστων χώρων για όλο το έτος, ενώ κάναμε πράξη την επιστροφή χρημάτων που είχαν εισπραχθεί μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας τα ελάχιστα δικαιολογητικά. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News