Μεταφορικό ισοδύναμο: 3.193.000 € θα μοιραστούν 1.269 επιχειρήσεις της Κρήτης - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Λασίθι
Μεταφορικό ισοδύναμο: 3.193.000 € θα μοιραστούν 1.269 επιχειρήσεις της Κρήτης - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πληρωμές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου

Μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε, ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο, που θα ανακουφίσει οικονομικά στην πρώτη του φάση 7.853 επιχειρήσεις.

«Σε όλη τη χώρα», όπως μας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης, αιτήσεις υπέβαλαν 7.853 επιχειρήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός της δαπάνης που θα καταβάλει το κράτος ανέρχεται στα 11.924.258 ευρώ.

Στην Κρήτη υπεβλήθησαν αιτήσεις υπαγωγής στο μεταφορικό ισοδύναμο 1269 επιχειρήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός της δαπάνης που θα καταβάλει το κράτος στους αιτούντες ανέρχεται στα 3.193.000 ευρώ. Οι πληρωμές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Θα πληρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των αιτούντων μεταφορικό ισοδύναμο, εκτός από εκείνους που θα μπουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο. Εκείνοι θα πληρωθούν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και βρεθούν όλα εντάξει.

Εμείς από την Αναπτυξιακή Κρήτης κάνουμε τον έλεγχο του  de minimis, ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και αργότερα εκείνων που  θα  κληρωθούν στον δειγματοληπτικό έλεγχο», μας είπε ο  πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης Θωμάς Χαριτάκης.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας για την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης στο μεταφορικό ισοδύναμο, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν και άλλοι ΚΑΔ που θα μπορούσαν να έχουν ενταχθεί  σε αυτό.

«Έχω μιλήσει με τη Γενική Γραμματέα  του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάννα Καλογήρου και έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε με τα Επιμελητήρια  και την Περιφέρεια Κρήτης, το αίτημα της ένταξης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο περισσότερων ΚΑΔ ώστε να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του.

H εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου  παρουσιάστηκε και στους 4 Νομούς της Κρήτης από τον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Υπενθυμίζεται πως η Κρήτη εντάχθηκε οριστικά τον Ιούνιο του 2020 στο συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου τού τρέχοντος έτους. Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει δημοσιευτεί, στο Μεταφορικό Ισοδύναμο μπορούσαν  να ενταχθούν 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ που συνδέονται με τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικού τους  κόστους.

Ο κ. Πλακιωτάκης μας είχε δηλώσει στην παρουσίαση του στην Ιεράπετρα ότι πρόκειται για μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Κρήτης στο σημαντικό αυτό μέτρο.

«Η Κρήτη περιλαμβάνεται επισήμως στις ευεργετικές διατάξεις του μεταφορικού ισοδυνάμου. Οι κρητικές γεωργικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στις ευεργετικές διατάξεις του μέτρου. Όπως είχα δεσμευτεί, το μέτρο  έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Έχουμε δώσει έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων με ιδιαίτερο εξαγωγικό προσανατολισμό, ενισχύουμε την εξωστρέφειά τους και βεβαίως το μέτρο αυτό τέθηκε σε ισχύ μετά από πολύ στενή συνεργασία τόσο με τα Επιμελητήρια της Κρήτης όσο και με την Περιφέρεια», είχε δηλώσει  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Εμείς από τα Επιμελητήρια της Κρήτης και από την Περιφέρεια Κρήτης έχουμε στόχο τα  75 εκατ. ευρώ που είχε εφέτος ο προϋπολογισμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου να τον αυξήσουμε εντάσσοντας στο μέτρο και άλλους ΚΑΔ επιχειρήσεων που δεν έχουν  μέχρι τώρα περιληφθεί στο μέτρο. Συνεχίζουμε τη συνεπή προσπάθεια, μαζί με τους επιχειρηματίες του τόπου μας,  σε ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διεκδικούμε την καθιέρωση και επέκταση του σημαντικού μέτρου στο σύνολο των επιχειρήσεων του νησιού της Κρήτης, με γνώμονα την απόλυτα ισότιμη αντιμετώπισή του με τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας», κατέληξε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης Θωμάς Χαριτάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News