Λασίθι

«Μάχη» με τον χρόνο δίνουν στο Λασίθι για τον καθαρισμό των ρεμάτων

Οι εργασίες καθαρισμού έχουν ξεκινήσει από τη Σητεία προς την Ιεράπετρα εκεί όπου είχαμε πρόσφατα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονων βροχοπτώσεων

Η Αντιπεριφέρεια νομού Λασιθίου δίνει μάχη με το χρόνο για να προχωρήσει ο καθαρισμός των πιο επικίνδυνων ρεμάτων, στη Σητεία, την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει το Οροπέδιο Λασιθίου εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Πέρυσι και εφέτος οι αξιόλογες και κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις που πέφτουν σε όλη την Κρήτη μέχρι ακόμα και στην ξηροθερμική και κατά  κανόνα άνομβρη Ιεράπετρα, έχουν επιβάλει την επίσπευση των εργασιών καθαρισμού,  ακόμα και σε ρέματα η χειμάρρους που είχαν μείνει δεκαετίες ολόκληρες ακαθάριστα.

«Ζήτημα χρόνου και φυσικά των καιρικών συνθηκών είναι για εμάς στην Αντιπεριφέρεια νομού Λασιθίου, οι καθαρισμοί των μεγάλων αρχικά ρεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας. Δουλεύουν ταυτόχρονα ήδη αυτήν την περίοδο, αρκετά χωματουργικά μηχανήματα.

Οι εργασίες καθαρισμού έχουν ξεκινήσει από τη Σητεία προς την Ιεράπετρα εκεί όπου είχαμε πρόσφατα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Ο ποταμός Μαρουλάς στη θέση Λαγκάδα Δήμου Σητείας, το ποτάμι στα Πιλαλήματα, ο Άσπρος ποταμός, το ρέμα του Κουτσουρά, ο ποταμός Καλαμοκανιάς, το ρέμα στο Δασάκι δίπλα στο γήπεδο του Κουτσουρά, το ρέμα στους Καθαράδες Ανατολικά της Ιεράπετρας ,το ποτάμι του Αγίου Ανδρέα και ο Αλμυρός ποταμός Ιεράπετρας, είναι μέσα στο πρόγραμμα των καθαρισμών που συνεχίζονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

«Δουλεύουμε εντατικά, σε όλα αυτά τα επικίνδυνα σημεία, ώστε να περιληφθούν στο πρόγραμμα και πολλά ακόμα ρέματα,  που μένουν ακαθάριστα δεκαετίες ολόκληρες και έχουμε για αυτά αρκετά αιτήματα που ήδη έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες μας. Σε ολόκληρο το Νόμο Λασιθίου έχουν γίνει ήδη σημαντικότατες παρεμβάσεις σε ποτάμια και ρέματα. Βέβαια πολλά από αυτά που αφορούν ειδικά ορεινούς οικισμούς δεν έχουν εδώ και δεκαετίες καθαριστεί. Από το 2017 οπότε η Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη, έχουν καθαριστεί αμέτρητα χιλιόμετρα ποταμών και ρεμάτων. Η μάχη αυτή θα κρατήσει και μέσα στο 2021, γιατί εμείς έχουμε τη διάθεση και την πρόθεση να μη σταματήσουμε αν δεν φέρουμε όλα τα επικίνδυνα τμήματα των ποταμών, των ρεμάτων και των χειμάρρων σε ένα επίπεδο τέτοιο, που να παρέχεται ασφάλεια, στους κατοίκους αυτών των περιοχών», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης νομού Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης.

Εντατικοί οι καθαρισμοί ρεμάτων, ποταμών και χειμάρρων

Συνεχίζονται ασταμάτητα, οι καθαρισμοί ρεμάτων, ποταμών, χειμάρρων και άλλων τεχνικών έργων στη Σητεία στην Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο και φυσικά καιρού επιτρέποντος θα συνεχιστούν στο Οροπέδιο Λασιθίου.

«Υπενθυμίζω ότι εκ του νόμου η ευθύνη καθαρισμού των ρεμάτων ανατέθηκε στην Περιφέρεια από το 2017 και μεταγενέστερα. Έχουν ήδη απορροφηθεί για τον Νομό μας, περισσότερα, από 2 εκατ. ευρώ από τότε. Η μάχη που δίνουμε με τα καλάμια, με τα σκουπίδια και φυσικά με τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες, είναι άνιση και επικίνδυνη αλλά συνεχίζουμε. Οι κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων δεν αποτρέπονται, ούτε με χίλιες μπουλντόζες, αν συνεχίσουν ορισμένοι να αυθαιρετούν και να μη σέβονται τη φύση και το περιβάλλον. Τα ποτάμια και τα ρέματα υπάρχουν εδώ και δεκάδες εκατοντάδες χρόνια. Όπου ο άνθρωπος με τις καταπατήσεις, προσπάθησε να τα μετατρέψει σε οικόπεδα η αγροκτήματα, η εκδίκηση της φύσης ήταν αργότερα, πάρα πολύ σκληρή», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης.

Τα χωματουργικά μηχανήματα που εργάζονται πυρετωδώς και κατά προτεραιότητα στις εκβολές των ποταμών που βρίσκονται σε αστικές κατοικημένες περιοχές όπου υπάρχει ο κίνδυνος της πλημμύρας και της καταστροφής περιουσιών, όταν ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις απαραίτητες, ακόμα και σε ημιορεινούς η ορεινούς οικισμούς της Ιεράπετρας.

«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτήσεις 9 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου του Οροπεδίου Λασιθίου και του Δήμου Αγίου Νικολάου, που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη συνέχιση των εργασιών καθαρισμού και διευθέτησης των ποταμών και των ρεμάτων που θα συνεχιστούν και το 2021 σε ολόκληρο το νομό Λασιθίου.

Διάθεση έχουμε… Χρειαζόμαστε πίστωση χρόνου και χρηματοδοτήσεις για να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται σε όλο το Νομό Λασιθίου», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια