Δικαίωση για την Σητεία… που άναψε «φωτιές»

Λασίθι
Δικαίωση για την Σητεία… που άναψε «φωτιές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βγήκαν τα… «μαχαίρια» ανάμεσα σε πρώην και νυν δήμαρχο, με φόντο την απόφαση του ΣτΕ για τις κοινότητες του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού

Τίτλοι τέλους με τη βούλα της Δικαιοσύνης μπήκαν στην υπόθεση της προ 9ετίας διχοτόμησης του πρώην δήμου Μακρύ Γιαλού μεταξύ των καλλικρατικών πλέον δήμων Ιεράπετρας και Σητείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε οριστικά υπέρ της προσάρτησης 4 τοπικών κοινοτήτων του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού στον Δήμο Σητείας, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Ιεράπετρας. Με την απόφαση αυτή κλείνει ο κύκλος μιας 10ετούς περίπου αυτοδιοικητικής περιπέτειας για το ανατολικό άκρο της Κρήτης και επισφραγίζονται τα διοικητικά-γεωγραφικά όρια του δήμου Σητείας. Μόνο που, όπως φαίνεται, η δικαστική δικαίωση για τη Σητεία άναψε αυτοδιοικητικές “φωτιές” και “ξύπνησε” παλιές “πληγές”, αφού βγήκαν τα “μαχαίρια” μεταξύ του πρώην και του νυν δημάρχου Σητείας για το ποιος έπραξε τι και το τι στάση ακολούθησε στο διάβα αυτής της αυτοδιοικητικής-δικαστικής περιπέτειας...

Η νέα διαμάχη σήμανε με μια μακροσκελή, άκρως αιχμηρή ανακοίνωση τού πρώην δημάρχου Θοδωρή Πατεράκη κατά του νυν δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, για να ακολουθήσει μια εξίσου σκληρή απάντηση από τον κ. Ζερβάκη στον κ. Πατεράκη.

Η ανακοίνωση Πατεράκη

«Με την 909/2020 απόφαση, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή που είχε κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας κατά του υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Σητείας, με σκοπό την ακύρωση του 105/2011 ΦΕΚ 239/9-11-2011 Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο οι 4 Τοπικές Κοινότητες (Χρυσοπηγή, Λιθίνες, Πεύκοι και Περβολάκια) προσαρτήθηκαν στον Δήμο Σητείας.

Ένα θέμα που είχε δημιουργήσει μεγάλη ένταση στις τοπικές κοινωνίες της Ιεράπετρας και της Σητείας έκλεισε με μια δικαστική απόφαση μετά από εννιά περίπου χρόνια.

Κανονικά, αφού είναι μια σημαντική απόφαση, η οποία βάζει ένα τέλος στον καθορισμό των ορίων του δήμου Σητείας, θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο), αλλά για άγνωστους λόγους δεν ανακοινώθηκε ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο επισήμως από τον κ. δήμαρχο...

Για λόγους καθαρά καταγραφής της ιστορικής αλήθειας και επειδή έχουν περάσει 10 χρόνια από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, και πολλοί δε γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε και ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του θέματος, αναφέρομαι πολύ περιληπτικά στα γεγονότα εκείνης της εποχής», αναφέρει ο Θοδωρής Πατεράκης και σημειώνει:

«Ο Νόμος 3852/2010, γνωστός ως Νόμος του “Καλλικράτη”, προέβλεπε μείωση του αριθμού των Δήμων και Κοινοτήτων με συνένωση όμορων Δήμων.

Στον νομό μας η αρχική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που είχε συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), με υπουργό τον κ. Ραγκούση, σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού να ενωθεί με τους πρώην Δήμους Λεύκης, Ιτάνου και Σητείας και να αποτελέσουν τον νέο καλλικρατικό Δήμο Σητείας.

Την τελευταία μέρα πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου άλλαξε η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής (περιέργως) και ο Δήμος Μακρύ Γιαλού προσαρτήθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας.

Η αιτιολογία της αλλαγής ήταν μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μακρύ Γιαλού, η οποία πρότεινε τη συγκεκριμένη τροποποίηση.

Να τονιστεί ότι η εν λόγω απόφαση κρίθηκε παράνομη από την Επιτροπή του άρθρου 152, η οποία κρίνει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε “θύελλα” αντιδράσεων από τους πολίτες του νέου Δήμου Σητείας αλλά και του Μακρύ Γιαλού.

Ενημερωτικά τότε δήμαρχος στον Δήμο Σητείας ήταν ο κ. Κουρουπάκης και αντιπολίτευση ο κ. Ζερβάκης.

Η παράταξη τού κ. Ζερβάκη τότε παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Λάθος, κατά τη γνώμη μου, διότι έπρεπε να παραμείνει και να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της αδικίας. Η φυγή δε δίνει λύσεις... αλλά νομιμοποιεί τις καταστάσεις τις οποίες υποτίθεται καταγγέλλεις. Είναι αποποίηση των ευθυνών μας και αποδοχή του αποτελέσματος.

Μια δυναμικά κίνηση νέων, οι “Ενεργοί Πολίτες”, ξεκίνησε έναν αγώνα ενημέρωσης και συγχρόνως δημιουργήθηκε μια συντονιστική επιτροπή - στην οποία συμμετείχα κι εγώ, όντας ήδη υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Σητείας - η οποία σκοπό είχε να σχεδιάσει όλες εκείνες τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν για να τροποποιηθεί ο ψηφισμένος πλέον νόμος και να επανέλθει ο Μακρύς Γιαλός στον Δήμο Σητείας.

Έγινε ένα δημοψήφισμα σε ορισμένες τοπικές κοινότητες του Δήμου Μακρύ Γιαλού - οργανωμένο από τον Δήμο Σητείας - με σκοπό να καταγραφεί η άποψη των κατοίκων.

Στη συνέχεια η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε ότι θα έπρεπε να στηριχτούμε σε μια διάταξη του νόμου, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε όμορες κοινότητες, αφού αποφασίσουν τα Τοπικά Συμβούλια, να αλλάξουν Δήμο και να ενωθούν με όμορο με αυτές Δήμο.

Αυτό για να γίνει θα έπρεπε να εκλεγούν Τοπικά Συμβούλια τα οποία θα ήθελαν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, πράγμα που δε θα το επέτρεπε κανένας συνδυασμός της Ιεράπετρας βάζοντας τέτοιους υποψηφίους.

Αποφασίστηκε λοιπόν να συμμετέχει στις εκλογές του Δήμου Ιεράπετρας ένας συνδυασμός με τον οποίο τα τοπικά συμβούλια που θα εκλέγονταν να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Από τα μέλη της 27μελούς συντονιστικής επιτροπής - η οποία αποφάσισε τη συγκρότηση ψηφοδελτίου - ο μοναδικός που διαφώνησε ήταν ο τότε δήμαρχος κ. Κουρουπάκης. Ο σημερινός δήμαρχος κ. Ζερβάκης δε συμμετείχε στην επιτροπή;

Επικεφαλής του συνδυασμού που συγκροτήθηκε με το όνομα “Αυτοδιάθεση, Αυτοδιαχείριση, Ανάπτυξη” ήταν ο κ. Λαντζανάκης Νίκος, ο οποίος κάτω από δύσκολες συνθήκες κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο, το οποίο πλειοψήφησε σε 4 από τις οκτώ τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού.

Μετά τις εκλογές τα 4 Τοπικά Συμβούλια (Πεύκων, Χρυσοπηγής, Περβολακίων και Λιθινών) πήραν τις σχετικές αποφάσεις με τις οποίες ζητούσαν να ενωθούν με τον Δήμο Σητείας.

Αφού ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ζητήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών (υπουργός ο κ. Καστανίδης) να προχωρήσει στην έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, με το οποίο οι 4 Τοπικές Κοινότητες ενώθηκαν με τον Δήμο Σητείας.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Ιεράπετρας με προσφυγή του στο ΣτΕ ζήτησε την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος και το ΣτΕ με την απόφαση 909/2020 απέρριψε τη σχετική προσφυγή».

1) Αν δεν υπήρχε η κάθοδος στις εκλογές του συνδυασμού του κ. Λαντζανάκη Νίκου, οι 4 τοπικές κοινότητες θα είχαν παραμείνει στον Δήμο Ιεράπετρας.

2) Πρόσωπα που ακόμη συμμετέχουν στα δημοτικά δρώμενα και σήμερα, ή αδιαφόρησαν (ο κ. Ζερβάκης δε συμμετείχε ούτε στη Συντονιστική Επιτροπή) ή αρνήθηκαν τη λύση της καθόδου του κ. Λαντζανάκη Νίκου στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Ιεράπετρας (ο κ. Κουρουπάκης).

Αυτά για να μαθαίνουν οι νέοι και να μην ξεχνούν οι παλιοί τον ρόλο που έπαιξαν κάποιοι...

ΥΓ: Στην 8ετία της αναμονής έκδοσης της απόφασης από το ΣτΕ είχα άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους δημάρχους του Δήμου Ιεράπετρας (κ.κ. Αναστασάκη Σήφη και Καλαντζάκη Θεοδόση)», καταλήγει ο πρώην δήμαρχος Σητείας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ

Η απάντηση του δημάρχου

Απαντώντας στο κείμενο του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Σητεία Μπροστά” κ. Πατεράκη σχετικά με την υπόθεση Μακρύ Γιαλού, ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης αναφέρει: «Δυστυχώς για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της απέλπιδας προσπάθειας τού κ. Πατεράκη να μεταθέσει ευθύνες, να σπιλώσει πρόσωπα και να απαξιώσει πολιτικές πράξεις, σε σχέση με το θέμα της διαίρεσης του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού την προηγούμενη δεκαετία.

Ενημερώνουμε, όπως έχουμε υποχρέωση προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποτύπωσης των πραγματικών γεγονότων, ότι τη συγκεκριμένη περίοδο σύσσωμη η δημοτική παράταξη “Σητεία, Δήμος Πρότυπο”, με επικεφαλής τον υπογράφοντα, σαν αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας έλαβε μια μοναδική και πρωτοφανή πολιτική απόφαση παραίτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης και σαν έσχατο μέσο πολιτικής πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, προχωρήσαμε συντεταγμένα στην παραπάνω πράξη, συναισθανόμενοι και αναλογιζόμενοι τις όποιες επιπτώσεις και ευθύνες, χωρίς περαιτέρω κινήσεις εντυπωσιασμού και αντιπαράθεσης.

Όλοι εξάλλου κρινόμαστε καθημερινά από τους λόγους και τις πράξεις μας και όχι από το τι πιστεύουν και τι μεθοδεύουν οι άλλοι μια εμάς».

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News