Lockdown: SOS εκπέμπουν οι ανθοπαραγωγοί - Ο κλάδος αφανίζεται και βουλιάζει στα χρέη

Λασίθι
Lockdown: SOS εκπέμπουν οι ανθοπαραγωγοί - Ο κλάδος αφανίζεται και βουλιάζει στα χρέη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθοπαραγωγοί που προσπάθησαν με τις οικονομικές ενισχύσεις που εισέπραξαν για τη ζημιά που υπέστησαν από το πρώτο Lockdown

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Σητείας και Ιεράπετρας Λασιθίου, εκπέμπουν σήμα κινδύνου SOS προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, περιγράφοντας τους με λόγια απόγνωσης την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της Ανθοκομίας.

Αναφέρονται στον μοναδικό κλάδο που εξαφανίζεται και βουλιάζει στα χρέη, λόγω των αναγκαστικών μέτρων που περιλαμβάνει και το δεύτερο Lockdown, διατηρώντας κλειστά τα σημεία πώλησης των δρεπτών ανθέων και στοχοποιώντας το λουλούδι σαν το μόνο αγροτικό προϊόν, που παράγει ο Ελληνικός πρωτογενής τομέας και το οποίο δεν επιτρέπεται να διατίθεται από τα ανθοπωλεία στο καταναλωτικό κοινό.

«Έπειτα από 20 μέρες υποχρεωτικού και αναγκαστικού κλεισίματος της Ελληνικής κοινωνίας, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας εκπέμψουμε το τελευταίο σήμα κινδύνου για τον κλάδο των Κομμένων Ανθέων, πριν τον τελικό αφανισμό του από τον παραγωγικό χάρτη της χώρας μας.

Η απόφασή σας, να κλείσουν όλα τα βασικά σημεία πώλησης (ανθοπωλεία και λαϊκές αγορές) αποδείχθηκε καταστρεπτική για όλους τους ανθοπαραγωγούς και η διαταραχή που έχει προκληθεί είναι μη αναστρέψιμη.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο κλάδος των Δρεπτών Ανθέων είναι στην κορυφή των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και τα σημεία πώλησης τους ουδέποτε δημιουργούσαν προϋποθέσεις συνωστισμού των πολιτών.

Δυστυχώς, με αυτές τις αποφάσεις, έχετε καταδικάσει τα Κομμένα Λουλούδια ως το μοναδικό αγροτικό προϊόν, του οποίου το σύνολο της παραγωγής, καταλήγει στα σκουπίδια, άμεσα, με κυβερνητική εντολή.

Αν εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι, είτε μέσω e-shop είτε μέσω μεγάλων αλυσίδων super market (τα οποία πωλούν κυρίως Ολλανδικής προέλευσης λουλούδια) συνεχίζεται η εμπορική δραστηριότητα τους, τότε αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα», αναφέρουν στην επιστολή τους οι 4 Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, απευθυνόμενοι αρχικά στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι ανθοπαραγωγοί που προσπάθησαν με τις οικονομικές ενισχύσεις που εισέπραξαν για τη ζημιά που υπέστησαν από το πρώτο Lockdown, να ξεκινήσουν από την αρχή τις καλλιέργειές τους, ελπίζοντας ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις πωλήσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα, έρχονται τώρα για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σαιζόν να πετάξουν ξανά στις χωματερές την παραγωγή τους και ζητούν ξανά στήριξη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Κύριε Βορίδη, σας καλούμε να αναδείξετε άμεσα πως η κατάσταση στον παραγωγικό κλάδο των Δρεπτών Ανθέων είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. Τον περασμένο Μάρτιο οι παραγωγοί δέχτηκαν το πρώτο μεγάλο πλήγμα και έπειτα από διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ορθή αντιμετώπιση της κρίσης, έκαναν τον προγραμματισμό τους, ώστε να ξεκινήσουν πάλι από το απόλυτο μηδέν την παραγωγική διαδικασία.

Τα λουλούδια δεν αποτελούν είδος πολυτελείας αλλά μια διέξοδο για την ψυχική ισορροπία όλων μας. Σε αυτή την δύσκολη συγκύρια για την χώρα μας, είναι ίσως περισσότερο από ποτέ αναγκαία η προώθηση τους και όχι ο αποκλεισμός τους.

Από τα παραπάνω ζητάμε άμεσα, οικονομική στήριξη των παραγώγων Δρεπτών Ανθέων καθώς οι πωλήσεις των προϊόντων τους αναμένονται να συνεχίσουν να είναι μηδενικές στους επόμενους μήνες. Η στήριξη αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα μόνο στην προσπάθεια τους να συντηρήσουν τις καλλιέργειες τους, με την ελπίδα ο κλάδος των Κομμένων Λουλουδιών να συνεχίσει να υφίσταται στο τέλος της κρίσης.

Αν παρόλα αυτά, δεν έχετε την ίδια βούληση με τους παραγωγούς Κομμένων Λουλουδιών απλά ενημερώστε για τις προθέσεις σας, ώστε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αυτή και να αναζητήσουν άλλες διεξόδους για να συντηρήσουν τις οικογενείας τους. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα είναι ο αφανισμός αυτού του κλάδου και αυτό δεν θα οφείλεται στους παραγωγούς. Ευελπιστούμε στην θετική και άμεση παρέμβασης σας», καταλήγουν στην επιστολή τους οι τέσσερις Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι τους: Χαλκιάς Γεώργιος, Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, Τσιφετάκης Γεώργιος και Γαϊτάνης Ιωάννης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News