Εμπάργκο χωρίς τέλος από τη Ρωσία στα οπωροκηπευτικά μας - Κλειστή η αγορά έως τα τέλη του 2021

Λασίθι
Εμπάργκο χωρίς τέλος από τη Ρωσία στα οπωροκηπευτικά μας - Κλειστή η αγορά έως τα τέλη του 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστή η Ρωσική αγορά μέχρι τα τέλη του 2021 για τα κοινοτικά φρούτα και κηπευτικά

«Το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από τις χώρες της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση από την Ελλάδα και την Κρήτη, φαίνεται να μην έχει τέλος», δηλώνει ο Λασιθιώτης κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit–Hellas με αφορμή την τελευταία  απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρατείνει το εμπάργκο στην εισαγωγή προς τη Ρωσία φρούτων και κηπευτικών από την Ε.Ε. για άλλον έναν χρόνο.

«Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε το διάταγμα 730 στις 21 Νοεμβρίου, που παρατείνει μέχρι το τέλος του 2021, το εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά που επιβλήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας πριν από 6 χρόνια.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα 730 για την διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της, με ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του, προβλέπει την επέκταση από τις 01.01.2021 έως και τις 31.12.2021 των αντίμετρων και ταυτόχρονα δίδει εντολή στην κυβέρνηση να διασφαλίσει την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων και εάν είναι απαραίτητο να προτείνει επί μέρους αλλαγές ή τροποποιήσεις ως προς την περίοδο ισχύος», αναφέρει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, ο Ισημερινός, η Τουρκία, η Κίνα, η Αίγυπτος η Τουρκία και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο σε βάρος των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, μαζί με άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν

«Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις εισαγωγές των φρούτων και των λαχανικών στη Ρωσία ένα έτος πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών (δηλαδή το 2013) και τα αντίστοιχα στοιχεία του 2019, που επεξεργάσθηκε ο Incofruit - Hellas, βάσει των στοιχείων της Ομοσπονδιακής τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσίας.

Το 2013 η Ρωσία εισήγαγε φρούτα αξίας 4.819,78 εκατομμυρίων ευρώ και λαχανικά αξίας 2.169,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ως προς τις ποσότητες για το 2013 εισήχθησαν φρούτα 6.144 χιλ. τόνοι και λαχανικά 2.309 χιλ. τόνοι που το 2019 μειώθηκαν αντίστοιχα σε 5.402 χιλ. τόνους και 1.668 χιλ. τόνους. Παρατηρείται μια σχετική αποκατάσταση των εισαγωγών της σε φρούτα κυρίως σε μπανάνες και μανταρίνια, στα δε λαχανικά η αποκατάσταση είναι συμπληρωματική της δικής της παραγωγής, λόγω της πολιτικής που έχει αναλάβει η Ρωσία, της προώθησης της δικής της παραγωγής , με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή μεγάλων εκτάσεων θερμοκηπίων που φέτος πραγματοποίησαν και τις πρώτες εξαγωγές αγγουριών προς κάποιες χώρες της Ε.Ε.», προσθέτει ο κ. Πολυχρονάκης και συμπληρώνει:

«Το 2013, το έτος πριν από την έναρξη ισχύος του εμπάργκο, οι κύριοι προμηθευτές σε φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία ήταν το Εκουαδόρ με 1.282 χιλιάδες τόνους, η Τουρκία με 1.157 χιλ τόνοι , ακολουθούμενη από την Πολωνία με 977, την Κίνα με 655 , Ισπανία με 412, Μαρόκο 326, Ολλανδία 255, και την Ελλάδα με 140 χιλιάδες τόνους

Οι ελληνικές πωλήσεις φρούτων και λαχανικών γενικά στη Ρωσία την προηγούμενη περίοδο 2012/13 (1/8/12-31/7/13) ανήλθαν σε 162,398 εκατ. ευρώ εκ των οποίων φρούτα 158,242 & λαχανικά 4.162 εκατ. ευρώ που αποτελούσε το 12% των συνολικών εξαγωγών της Χώρας μας σε φρούτα και κηπευτικά».

Τα κυριότερα ελληνικά φρούτα και λαχανικά που εισήχθησαν το 2013 στην Ρωσία ήταν:

Το 2013, τελευταίο έτος ομαλών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία, η εισαγωγή στη Ρωσία λαχανικών και φρούτων από την Ισπανία , είτε απευθείας είτε μέσω άλλων χωρών, έφτασε τα 164,48 εκατομμύρια ευρώ.

 Όσον αφορά την αντικατάσταση της ρωσικής αγοράς, δεν έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ για την αντιστάθμιση των όγκων που εισήγαγε η Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η εξαγωγή οπωροκηπευτικών σε χώρες εκτός ΕΕ έχει μεν βελτιωθεί πλην όμως δεν έχουν επανέλθει στην συμμετοχή τους στο σύνολο των εξαγωγών μας στα προ του 2013 ποσοστά του.

«Η απώλεια του τομέα των οπωροκηπευτικών της χώρας μας το χρονικό διάστημα που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο από την Ρωσία εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ

Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ρωσία, σε αμοιβαία άρση των κυρώσεων και των αντίμετρων για την επανέναρξη της ρωσικής αγοράς με προϊόντα της ΕΕ, προκειμένου να αμβλυνθούν και οι επιπτώσεις του επικείμενου Brexit», καταλήγει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News