Λασίθι

Οροπέδιο Λασιθίου: Η αυθαίρετη παρέμβαση που θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά

Σοβαρές καταγγελίες από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και το Δήμαρχο Οροπεδίου

Τι είχε συμβεί με το θυρόφραγμα της γέφυρας του Χώνου - Τρίτη υπερχείλιση για το Φράγμα Αποσελέμη

Την ώρα που τεράστιες ποσότητες νερού έπνιγαν την ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λαιθίου, στην πρόσφατη κακοκαιρία,  - 317 χιλιοστά σε μόλις 8 ώρες- , ΟΑΚ και Δήμος Οροπεδίου καταγγέλλουν αυθαίρετες εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην περιοχή του Χώνου καθώς ήταν κλειστό το θυρόφραγμα με συνέπεια το νερό να μην οδηγείται στην καταβόθρα του Χώνου και την στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ TV, βρέθηκε στο επίμαχο σημείο όπου έγινε η αυθαίρετη παρέμβαση, τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη.

«Ενδεχομένως κάποιος πήδηξε από την περίφραξη, παραβιάζοντας το χώρο και έκλεισε το θυρόφραγμα, το οποίο όταν είναι ανοιχτό περνάνει από εκεί τα πλημμυρικά νερ.α και ακολουθεί τη φυσική του πορεία προς την καταβόθρα του Χώνου, υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

«Και γνωρίζουμε όλοι ότι αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την προστασία του Οροπεδίου Λασιθίου. Είχε γίνει λοιπόν , αυθαίρετη παρέμβαση, από εξωθεσμικό πρόσωπο, που ο δήμαρχος θέτει ακόμη και το ερώτημα αν πρέπει, να κινήσουμε νομικές διαδικασίες για την διερεύνησή του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Άρης Παπαδόγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΚ.

Την ίδια ώρα, δημότες και αγρότες μετρούν τις πληγές τους από την πρόσφατη θεομηνία, με την διαδικασία καταγραφής να βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Αίσθηση προκάλεσε η εικόνα από συγκεκριμένο σημείο στο Ψυχρό, όπου υπήρχε αγροτόσπιτο, το οποίο όμως εξαφανίστηκε από τα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς βυθίστηκε στο νερό, θέμα που ανέδειξε το neakriti.

Να καθαριστούν τα ρέματα ζητά από την Περιφέρεια Κρήτης ο Δήμαρχος Οροπεδίου, ο οποίος παράλληλα τονίζει την ανάγκη οριοθέτησης του ποταμού Χαυγά.

Ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε και την υπερχείλιση του Φράγματος Αποσελέμη, με τεράστιες ποσότητες νερού να καταλήγουν στη θάλασσα.

Παράλληλα ο τηλεοπτικός φακός βρέθηκε και στο Φράγμα Αποσελέμη, καταγράφοντας την υπερχείλιση.

Η πρώτη υπερχείλιση είχε σημειωθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2019, η δεύτερη στις 10 Ιανουαρίου του 2020 ενώ χθες σημειώθηκε η τρίτη υπερχείλιση του Φράγματος Αποσελέμη, το οποίο τροφοδοτεί με ποιοτικό νερό τον Δήμο Ηρακλείου, με 1.000 κυβικά νερό την ώρα,  ενώ από 250 κυβικά/ την ώρα, τους Δήμους Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φράγμα Αποσελέμη κατάφερε να συγκρατήσει 6 εκατομμύρια κυβικά νερό στον ταμιευτήρα, πριν την έλευση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, ποσότητες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στα ρέματα και τα ποτάμια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια