Στις «ράγες» μονάδα αποβλήτων στη Σητεία

Λασίθι
Στις «ράγες» μονάδα αποβλήτων στη Σητεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την νέα μονάδα διαχείρισης αποβλήτων που θα εξυπηρετεί και την Ιεράπετρα

Πιο κοντά στο “στοίχημα” της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται η Κρήτη, καθώς προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για μια ακόμα καινούργια μονάδα. Ο διαγωνισμός, ύψους 19,3 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά συγκεκριμένα στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σητεία, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και της Ιεράπετρας, θέτοντας πλέον στην τελική ευθεία την υλοποίηση ενός έργου σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού άκρου του νησιού.

Το έργο, όταν πάρει “σάρκα και οστά”, θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων για τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κρήτης και ειδικότερα τη μελέτη, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια περιοχή της Κρήτης που, λόγω απόστασης, δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από ανάλογα έργα άλλων νομών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προς την κατεύθυνση της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των ΑΣΑ, που θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο ποσοστό του μόνιμου πληθυσμού, αλλά και ξένων επισκεπτών.

Παράλληλα, θα συνεισφέρει και θα συμβάλει στην επίτευξη των περιφερειακών στόχων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τα ΑΣΑ, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τον ΠΕΣΔΑ Κρήτης, και θα καλύψει την απαίτηση της αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, η προκήρυξη του έργου εντάσσεται στον προγραμματισμό του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα, με την απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή τους.

Όπως έγινε γνωστό, η εν λόγω Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Σητείας έχει προϋπολογισμό 19,37 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 15.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος και 300 τόνους αφυδατωμένης ιλύος (λυματολάσπης) ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης.

Η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σητεία:

* Θα συμβάλει αφενός στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, η οποία λόγω απόστασης δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από έργα απορριμμάτων άλλων νομών του νησιού.

* Θα αποτελεί αφετέρου το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, εξυπηρετώντας και τους μόνιμους κατοίκους και μεγάλο αριθμό επισκεπτών στις τουριστικές υποδομές των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας.

* Επίσης, θα καλύπτει τις απαιτήσεις των αρχών της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης, για τον περιορισμό του συνολικού όγκου των αποβλήτων προς τελική διάθεση, καθώς και για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον.

ΝΕΟ ΕΣΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα για την Κρήτη

Όπως έχουμε γράψει, η αποπεράτωση, μέχρι τα τέλη του 2023, της νέας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου, που είναι σε φάση κατασκευής, της νέας ολοκληρωμένης μονάδας στη Χερσόνησο (έργο που έχει δημοπρατηθεί) και η δημοπράτηση δύο νέων ολοκληρωμένων μονάδων σε Ηράκλειο και Σητεία “φιγουράρουν” ως το μεγάλο “στοίχημα” για την Κρήτη στο νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) 2020-2030.

Στο επίκεντρο του νέου ΕΣΔΑ βρίσκεται η πλήρης κάλυψη της χώρας με Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός τοποθετείται μεταξύ 700 εκατομμυρίων ευρώ και 1 δισ. ευρώ, καθώς τα ακριβή ποσά θα προκύψουν επί του πρακτέου σε συνάρτηση με τις τεχνικές προδιαγραφές και τη δυναμικότητα των νέων μονάδων που θα φτιαχτούν ανά τη χώρα.

Ο σχεδιασμός του ΥΠ.ΕΝ. προβλέπει - σε συνέχεια της δημοπράτησης των ΜΕΑ σε Κέρκυρα, Χερσόνησο και Τρίκαλα - τη δημοπράτηση άλλων 14 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων έως το τέλος του 2020, στις ακόλουθες περιοχές: Καβάλα, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο, Σητεία, Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Ηράκλειο (αναβάθμιση ΜΕΑ), Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Λαμία, Χαλκίδα και Ρόδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News