Ιεράπετρα: κανένα κρούσμα «ίωσης καστανής ρυτίδωσης» στις καλλιέργειες

Λασίθι
Ιεράπετρα: κανένα κρούσμα «ίωσης καστανής ρυτίδωσης» στις καλλιέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ασθένεια που πλήττει κυρίως τομάτα και πιπεριά  

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ενημερώνει με ανακοίνωση του, τους παραγωγούς, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα κανένα κρούσμα Ίωσης καστανής ρυτίδωσης.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναλυτικά:

«Ενημερώνουμε τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας ότι σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι παραγωγοί έχουν εντοπίσει συμπτώματα της Ίωσης Καστανής Ρυτίδωσης σε καρπούς τομάτας και πιπεριάς.. Αυτό δεν έχει ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ επίσημα καθώς ο μοναδικός και επίσημος φορέας για τον έλεγχο και ταυτοποίηση τυχόν κρουσμάτων είναι το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Νομού Λασιθίου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας (ΔΑΟΚ). Μέχρι τώρα ΌΛΑ τα δείγματα που έχουν σταλεί για έλεγχο είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι η εν λόγω παραγωγοί ΔΕΝ απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο των δειγμάτων τους αλλά σε ιδιώτες. Αυτό είναι τεράστιο λάθος για ολόκληρη την περιοχή μας καθώς δεν θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την έγκαιρη διαχείριση της Ίωσης.

Αναφέρουμε για μία ακόμα φορά ότι οποιαδήποτε υποψία έχουν οι παραγωγοί για συμπτώματα της ίωσης πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις υπηρεσίες για έλεγχο.

Υπενθυμίζουμε τέλος επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΟΥΤΕ καταστροφή της καλλιέργειας, ΟΥΤΕ μπαίνει σε καθεστώς καραντίνας σε ενδεχόμενο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Από τα παραπάνω παρακαλούμε όλους τους παραγωγούς να πράττουν υπεύθυνα σε σχέση με τη διαχείριση της ίωσης. Είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας

 Ο Πρόεδρος Γαϊτάνης Ιωάννης, ο γραμματέας  Βιαννιτάκης Μιχαήλ"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News