Ανησυχούν για το lockdown οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης - Ανέτοιμη η αγορά που προσπαθεί να ισορροπήσει

Λασίθι
Ανησυχούν για το lockdown οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης - Ανέτοιμη η αγορά που προσπαθεί να ισορροπήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέτοιμη η αγορά, που προσπαθεί να σταθμίσει την κατάσταση και να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί

Το δεύτερο γενικό lockdown που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αιφνιδίασε τους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης, που το περίμεναν, γιατί είχε διαρρεύσει στον Τύπο, βρήκε όμως ανέτοιμη την αγορά, που προσπαθεί να σταθμίσει την κατάσταση και να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αν δεν υπάρξει παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που στοχεύουν στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Περιμέναμε ότι θα ανακοινώσει δεύτερο lockdown ο πρωθυπουργός και δεν σας κρύβω ότι εμείς οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι, γιατί έχουμε περάσει δύσκολα από τις παρενέργειες της πανδημίας και από το πρώτο lockdown, που οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών στα περισσότερα προϊόντα που παράγουμε με δυσβάσταχτο κόστος, κόπο και ιδρώτα.

Επειδή βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου, όπου τώρα ξεκινούμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στην παραγωγή οι περισσότεροι, ελπίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τρεις εβδομάδες, θα αποδώσουν και θα αρθούν χωρίς δεύτερη σκέψη από τις αρχές του Δεκέμβρη, για να φτάσουμε ομαλά στις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς η παραγωγή μας έχει προγραμματιστεί να κορυφωθεί και να δι

οχετευτεί στην αγορά κατά τους χειμερινούς μήνες κυρίως.

Βλέπουμε επίσης ότι ειδικοί Έλληνες και Ευρωπαίοι επιστήμονες, διατροφολόγοι, ιολόγοι και λοιμοξιολόγοι, αναφέρονται συχνά σε διάφορα ΜΜΕ στην ανάγκη οι καταναλωτές, να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προσλαμβάνοντας τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, με τα οποία θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να μην είναι τόσο ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι, θα περιορίσουμε τις απώλειες μας από τα κλειστά μαγαζιά του χώρου της εστίασης, αφού θα μείνουν ανοικτά τα μικρά και μεγάλα καταστήματα τροφίμων», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Κρητικό Περβόλι» κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

«Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν αυξήσει τη ζήτηση των φρούτων και των λαχανικών γιατί έχουν πεισθεί από τους επιστήμονες ότι, με τη σωστή και υγιεινή διατροφή και με κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και θα αντιμετωπίσουν καλύτερα την πανδημία.

Στις Ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου καταγράψαμε μια μικρή μείωση, αλλά περιμένουμε το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα τα Ελληνικά φρούτα και τα λαχανικά να παρουσιάσουν αύξηση των εξαγωγών στις χώρες της Ευρώπης, ακόμα και με κλειστή την εστίαση, γιατί πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί η οικιακή κατανάλωση», μας είπε ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Στο μεταξύ από το πρωί της περασμένης Τετάρτης οι φήμες που κυκλοφορούσαν για το νέο γενικό lockdown είχαν αρχίσει να προκαλούν πολλά προβλήματα στην αγορά των φρούτων και των λαχανικών της Κρήτης, με αποτέλεσμα στα δημοπρατήρια κηπευτικών να παρατηρείται μεγάλη νευρικότητα και μια σχετική πτώση των τιμών.

«Ενώ ξεκινήσαμε καλά τη σαιζόν με λίγα αλλά άριστα ποιοτικά και πιστοποιημένα κηπευτικά από τους παραγωγούς της Ιεράπετρας, σε μιάμιση μόλις μέρα οι τιμές σε πολλά προϊόντα υποχώρησαν, γιατί όλο τον εμπορικό κόσμο τον έχει κυριεύσει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο. Η αγορά είναι ψυχολογία και αυτό το ξέρουμε πιά.

Διαφαίνεται όμως, πως οι ίδιοι οι καταναλωτές που ξέρουν και εμάς τους παραγωγούς και τα προϊόντα μας, ότι μπορούν με την αύξηση της κατανάλωσης τους, να ενισχύσουν τις άμυνες του ανοσοποιητικού τους συστήματος και να συνεχίσει να υπάρχει η αυξημένη ζήτηση των κηπευτικών μας και στην Ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να διευκολύνει την αλυσίδα παραγωγής, συσκευασίας, τυποποίησης, διακίνησης, εμπορίας και μεταφοράς των υγιεινών κηπευτικών που παράγουμε στην Κρήτη, γιατί μπορεί να έκλεισαν την εστίαση, αλλά ο κόσμος που θα μένει αναγκαστικά σπίτι του, είναι αυτονόητο, ότι θα αυξήσει την οικιακή κατανάλωση.

Ας βρει τους τρόπους η κυβέρνηση, ώστε τα πιστοποιημένα τρόφιμα που παράγουμε να φτάνουν σωστά στον προορισμό τους στις αγορές, για να μην μας μένουν απούλητα στα θερμοκήπια και στις αποθήκες, γιατί το κόστος της παραγωγής τους είναι εξαιρετικά υψηλό», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Ανατολή» κ. Φώντας Δουλούμης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News