Τα αγγούρια της Μόσχας παραδόθηκαν για πώληση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λασίθι
Τα αγγούρια της Μόσχας παραδόθηκαν για πώληση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν για πώληση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από την περίοδο του 2014 που η Ρωσία αποφάσισε να κηρύξει εμπάργκο και να απαγορεύσει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από τις χώρες της Ε.Ε., σαν αντίμετρο στις κυρώσεις που επέβαλε η Ενωμένη Ευρώπη, λόγω της πολεμικής σύγκρουσης που υπήρξε τότε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής χιλιάδων στρεμμάτων σύγχρονων θερμαινόμενων θερμοκηπίων στην περιοχή της Μόσχας, για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά και για να εξαγάγει κηπευτικά ακόμα και στις χώρες της Ε.Ε.

Κι ενώ η Ρωσία και η Ευρώπη δεν έχουν ακόμα καταφέρει να επαναφέρουν την ηρεμία στις μεταξύ τους σχέσεις, κι ενώ βρίσκεται σε ισχύ το Ρωσικό εμπάργκο στα κοινοτικά φρούτα και λαχανικά, η περιοχή της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Ρωσίας Αντρέι Ρεζίν, ξεκίνησε να εξαγάγει αγγούρια θερμοκηπίου για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Οι πιέσεις που ασκούν τα έξι τελευταία χρόνια οι εξαγωγικοί φορείς της Ελλάδας για επανεξέταση της απόφασης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο των Ρώσων στα Ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης δεν κάνουν βήμα πίσω, με αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι χώρες του αγροτικού Ευρωπαϊκού νότου που έχουν χάσει τις αγορές της Ρωσίας και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τις ίδιες τις Ευρωπαϊκές αγορές, αφού τα Ρωσικά φρούτα και λαχανικά επιτρέπεται να μπαίνουν χωρίς φραγμούς στην Ε.Ε.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS δήλωσε σχετικά ότι:

«Στις 6 Αυγούστου, πριν από έξι, χρόνια το 2014, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε το διάταγμα που απαγόρευε τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων τροφίμων, όπως λαχανικά και φρούτα από χώρες που υποστήριξαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση με την Ουκρανία. Τα κυριότερα ελληνικά φρούτα και λαχανικά που εισήχθησαν το 2013 στην Ρωσία ήταν κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, μήλα, φράουλες, ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, τομάτες αγγούρια και αγγουράκια μίνι.

Όπως ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Ρωσίας Αντρέι Ρεζίν, αγγούρια από θερμοκήπια κοντά στη Μόσχα εξήχθησαν φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της Μόσχας που ξεκίνησε από εκεί που ήταν εισαγωγέας, να εξαγάγει διάφορα αγροτικά προϊόντα της σε μεγάλο αριθμό χωρών, Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η περιοχή εξάγει τα προϊόντα της σε μεγάλο αριθμό χωρών, ενώ φέτος άνοιξαν και νέοι προορισμοί όπως η Αυστρία, η Ινδονησία, η Ιρλανδία, η Μαλαισία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, οι Φιλιππίνες, η Ελβετία και η Αργεντινή.

Τα αγγούρια της Μόσχας κυριολεκτικά για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν για πώληση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Ραζίν. Μίλησε επίσης για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κίνα. Μέχρι το τέλος του έτους, οι Ρωσικές αρχές αναμένουν συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια συνάλλαγμα από την πώληση των φρούτων και των λαχανικών τους.

Όπως είναι φανερό, οι οποιεσδήποτε κυρώσεις από την Ε.Ε. δεν είχαν κανένα αποτελέσματα, το δε εμπάργκο της Ρωσίας μικρές συνέπειες είχε για τα Ευρωπαϊκά προϊόντα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ρωσία πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία αμοιβαίας άρσης των κυρώσεων και των αντίμετρων για την επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων και της διακίνησης των φρούτων και των λαχανικών προς τη Ρωσία όπως γινόταν πριν το 2014», κατέληξε ο κ. Πολυχρονάκης.

Στα χρόνια που πέρασαν μετά το 2014, η Κίνα, η Αίγυπτος η Τουρκία και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο στα Ευρωπαϊκά  φρούτα και λαχανικά,  μαζί με άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν

Στα χρόνια αυτά η Ρωσική Ομοσπονδία αναδιάρθρωσε, εκσυγχρόνισε και επέκτεινε την παραγωγή των λαχανικών της σε θερμαινόμενα θερμοκήπια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News