«Στενάζουν» οι μικρές επιχειρήσεις στην Ιεράπετρα - Πώς κρατήθηκαν «ζωντανές»

Λασίθι
«Στενάζουν» οι μικρές επιχειρήσεις στην Ιεράπετρα - Πώς κρατήθηκαν «ζωντανές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εστίαση έχει ανάγκη πραγματικής στήριξης από την Πολιτεία», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου καφέ και εστίασης Ιεράπετρας

Τα καταστήματα καφέ και εστίασης της Ιεράπετρας, κλείνοντας σε λίγες ημέρες την τουριστική σεζόν, καταγράφουν μείωση του τζίρου τους. που ξεπερνά σε ποσοστό το 30% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα βλέπουν τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται από την πολιτεία, να μην τους «αγγίζουν» καν, αφού η μοριοδότηση ακόμα και για τα 50 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, ευνοεί κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχεία που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους.

«Τα μέτρα στήριξης των καταστημάτων καφέ και εστίασης της Ιεράπετρας ήταν ένα όνειρο θερινής νυκτός. Εμείς τα χαρακτηρίζουμε ημίμετρα. γιατί οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να επωφεληθούν αυτών των μέτρων και συνεπώς δεν έχουν άλλο τρόπο να καλύψουν τα χαμένα τους εισοδήματα από την υγειονομική κρίση που συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων.

Περιμέναμε από την Περιφέρεια Κρήτης να μοιράσει αναλογικά σε όλους τους κλάδους τα 50 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε. Όπως είναι η προκήρυξη σήμερα τη μερίδα του λέοντος θα τη μοιραστούν τα ξενοδοχεία και όχι τα καταστήματα καφέ και εστίασης, ούτε και το λιανεμπόριο. Ακούμε ότι σχεδιάζουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης ένα καινούργιο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου μας, την ώρα που η πλειονότητα των εργαζομένων του χώρου μας που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας, έχουν πάρει τα 534 ευρώ το μήνα», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου καφέ και εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

«Αν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης σύντομα το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την «παράταση» της λειτουργίας των υπαίθρων χώρων και αν χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες που αφορούν τα υαλοπετάσματα, τις πέργκολες και τα μέσα θέρμανσης, που έχουν πληρωθεί από τους συναδέλφους καταστηματάρχες, για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, τότε αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια οικονομική ανάσα, για τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εναρμονιστούν με τις νέες συνθήκες εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Σίγουρα τα καταστήματα καφέ και εστίασης δεν είχαν την πτώση του κύκλου εργασιών που κατέγραψε ο ξενοδοχειακός κλάδος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

«Οι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται κυρίως στον θερινό τουρισμό δεν πήγαν καθόλου καλά. Οι επιχειρήσεις καφέ και εστίασης της Ιεράπετρας περιόρισαν τις απώλειες στο -30% γιατί δούλεψαν πολύ με τον εσωτερικό τουρισμό.

Μεγάλη βοήθεια μας έδωσε ο καλός καιρός ακόμα και τον μήνα Οκτώβριο, καθώς οι Ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στους ντόπιους καταναλωτές να βγουν περισσότερες φορές για καφέ η φαγητό και να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις μας.

Θετικά λειτούργησε ασφαλώς και η επιμήκυνση του ωραρίου των μαγαζιών μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα. Αυτή η αλλαγή βοήθησε και τα νυκτερινά μαγαζιά να κινηθούν κάπως καλύτερα.

Τώρα περιμένουμε το νέο πακέτο των μέτρων για τα οποία μιλούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης με την ελπίδα ότι θα είναι πιο δίκαια και θα καλύπτουν και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις γιατί αυτές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δική μας περιοχή», κατέληξε ο κ. Μιχελαράκης.

Τα παραλιακά εποχικά καταστήματα καφέ και εστίασης της Ιεράπετρας ετοιμάζονται να κλείσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αφού έχουν αρχίσει να κλείνουν και τα ξενοδοχεία της περιοχής το ένα πίσω από το άλλο.

Στο μεταξύ υπάρχουν και ορισμένα καταστήματα που επειδή δεν πήγαν καλά το καλοκαίρι, θα τολμήσουν να μείνουν ανοικτά και τον ερχόμενο χειμώνα, για να καλύψουν στηριζόμενα στους ντόπιους καταναλωτές, τις οικονομικές απώλειες της τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News