Το «σκάνδαλο» που κόστισε πάνω από 150 εκ. € στους Ιεραπετρίτες - Το λάδι τους ήταν αναγνωρισμένο ΠΟΠ από το ’93

Λασίθι
Το «σκάνδαλο» που κόστισε πάνω από 150 εκ. € στους Ιεραπετρίτες - Το λάδι τους ήταν αναγνωρισμένο ΠΟΠ από το ’93

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα ανακάλυψαν στην Ιεράπετρα ότι το λάδι τους ήταν αναγνωρισμένο ΠΟΠ από το 1993!

Ένα σκάνδαλο που έχει κοστίσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στους Ιεραπετρίτες ελαιοπαραγωγούς, αποκάλυψε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

Από τις 6 Δεκεμβρίου του 1993 είχε πάρει ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 878, η απόφαση του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φλώρου Κωνσταντίνου, που υπογράφηκε από τον ίδιο στις 22 Νοεμβρίου του 1993, και αφορούσε στην έγκριση της αναγνώρισης του ελαιόλαδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ΠΟΠ Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης.

Η τότε διοίκηση της ΕΑΣ Ιεράπετρας με πρόεδρο τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδάκη από το Μύρτο, είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα και τον απαραίτητο φάκελο τεκμηρίωσης του αιτήματος στις 19 Μαΐου του 1993.

Το ΥΠΑΑΤ τότε δέχτηκε το αντίστοιχο αίτημα της Σητείας, του Αποκόρωνα Χανίων και της Ιεράπετρας, και αναγνώρισε το ελαιόλαδο των περιοχών αυτών μεταξύ άλλων ως ΠΟΠ, αλλά μόνο στην Ιεράπετρα δεν το πήραν χαμπάρι(!), ότι, το αίτημα τους έγινε δεκτό από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φλώρο Κωνσταντίνου!

«Πριν μερικές μέρες, ψάχνοντας στο διαδίκτυο τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να αναγνωριστεί το λάδι της περιοχής μας ως ΠΟΠ, βρήκα την υπουργική απόφαση του Δεκέμβρη του 1993 που αναγνώριζε το λάδι μας ως ΠΟΠ, αλλά που κανείς εδώ στην περιοχή μας δεν το γνώριζε.

Έψαξα λίγο πιο προσεκτικά για να ιδώ αν ισχύει ακόμη αυτή η απόφαση του 1993 και βρήκα ότι, με άλλη απόφαση του ΥΠΑΑΤ το έτος 2000 είχε διαγραφεί από τη λίστα των ελαιόλαδων ΠΟΠ το λάδι της Ιεράπετρας, αφού είχαν περάσει 7 χρόνια και η απόφαση του 1993 δεν είχε ενεργοποιηθεί από τους ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς και την ΕΑΣ Ιεράπετρας. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί τότε, δεν ενεργοποιήθηκε η απόφαση αυτή, που θα έβαζε το λάδι της περιοχής μας σε μια άλλη αναπτυξιακή πορεία», μας είπε φανερά προβληματισμένος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

«Είναι πράγματι ένα τεράστιο σκάνδαλο που με τις πρώτες μας πρόχειρες εκτιμήσεις φαίνεται να έχει κοστίσει στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, στους ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς και στους ελαιουργούς μας, πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν ξέρω τι να ειπώ και σε ποιόν να αποδώσω ευθύνες. Δεν ξέρω αν πίσω από αυτή την γκρίζα υπόθεση, κρύβεται η ανικανότητα, η αδιαφορία η κάποια συμφέροντα που δεν ήθελαν το λάδι μας να παίρνει την πραγματική του αξία», μας είπε εκφράζοντας την απογοήτευση του ο βετεράνος ελαιουργός κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Ξεκίνησε από την αρχή η διαδικασία

Την ανάκτηση της αναγνώρισης του χαμένου σήματος ποιότητας του ελαιόλαδου ΠΟΠ Ιεράπετρας Λασιθίου, ξεκίνησαν προχθές 14 ελαιουργικοί συνεταιρισμοί μαζί με την Ένωση.

«Την περασμένη Πέμπτη καλέσαμε τις διοικήσεις των 14 ελαιουργικών Συνεταιρισμών της Ιεράπετρας, στις εγκαταστάσεις του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» και αποφασίσαμε να αναθέσουμε την σύνταξη εκ νέου σχετικού φακέλου σε μελετητικό γραφείο του Ηρακλείου, προκειμένου να επανυποβάλουμε το αίτημα για την αναγνώριση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Ιεράπετρας Λασιθίου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας τη δαπάνη από κοινού και ίσως με τη συνδρομή και των ιδιωτικών ελαιουργείων της περιοχής.

Υπολογίζουμε ότι θα μας κοστίσει γύρω στις 15.000 ευρώ αλλά αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Ίσως μας πάρει αρκετό χρόνο αυτή η προσπάθεια αλλά πιστεύω ότι σε μια τριετία θα έχουμε το δικό μας σήμα ποιότητας γιατί τα λάδια μας δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα υπόλοιπα της Κρήτης που έχουν το σήμα ΠΟΠ», συμπλήρωσε ο κ. Μπάμπης Δραγασάκης πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News