Αστυνομικοί Λασιθίου: Κλήθηκαν σε έκτακτα περιστατικά στην… άλλη άκρη της Κρήτης

Λασίθι
Αστυνομικοί Λασιθίου: Κλήθηκαν σε έκτακτα περιστατικά στην… άλλη άκρη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάντληση και 13ωρα εργασίας για τους αστυνομικούς

Για εξαντλητικά ωράρια, 13 ώρες εργασίας, δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων και αιφνιδιαστικές αλλαγές λόγω έκτακτων περιστατικών κάνει λόγο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου καθώς διμοιρία κλήθηκε από την ανατολική Κρήτη στα Χανιά.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Οι αστυνομικοί του Νομού Λασιθίου, με επαγγελματισμό και έχοντας αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη, εκτελούν τις διαταγές της διοίκησης, οι οποίες ως επί των πλείστων κατά τον τελευταίο μήνα του Σεπτεμβρίου, παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματά και διαταράσσουν την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή. Αυτό συγκεκριμένα συνέβη όλα τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, όταν κλήθηκε η Διμοιρία Υποστήριξης Λασιθίου να συνδράμει σε «έκτακτα», όπως προτάσσει η νέα μόδα της Διοίκησης, γεγονότα, στην πόλη των Χανίων.

Κατά την πρώτη τους μετακίνηση (05-09-2020) κλήθηκαν ΜΙΑ ημέρα πριν (04-09-2020), να μεταβούν την επόμενη για εκτέλεση υπηρεσίας αυθημερόν και σύμφωνα με τη διαταγή για δυο ημέρες (μια διανυκτέρευση). Δηλαδή μετά από 4 περίπου ώρες διαδρομής, κάποιοι εξ αυτών από Ιεράπετρα και Σητεία ενδεχομένως άνω των 5 ωρών… Σαν να μην έφτανε αυτό, μετά τις 13 περίπου ώρες απασχόλησης, μετά τις 12 το βράδυ(!) δόθηκε «εντολή» οι συνάδελφοι να διαμείνουν σε υποδεέστερης ποιότητας ξενοδοχείο, έναντι του μισού χρηματικού ποσού κατ’ άτομο που δικαιούμαστε, όταν θα μπορούσαν να διαμείνουν οι συνάδελφοι με διπλάσια χρήματα και περισσότερες ανέσεις να ξεκουραστούν για την  αυριανή τους «αναχώρηση». Την επόμενη ημέρα (06-09-2020), διατέθηκαν όμως εκ νέου σε υπηρεσία και διατάχθηκαν να αναχωρήσουν αυθημερόν!!! Παρά την πέρα του 8ώρου (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα) υπηρεσία τους, έπρεπε δηλαδή να αναχωρήσουν, αδιαφορώντας σε τι σωματική κατάσταση βρίσκονται και αν ο οδηγός είναι σε θέση να οδηγήσει για περισσότερες από 4 ώρες στην άλλη άκρη της Κρήτης(!!), ενώ είχαν αποδεσμευτεί την 23:00 ώρα περίπου! Ευτυχώς όμως αυτό απετράπη κατόπιν παρέμβασης του προέδρου μας και διέμειναν και δεύτερη ημέρα στα Χανιά. Την Τρίτη ημέρα (07-09-2020), που οι συνάδελφοι θα επέστρεφαν στις οικογένειές τους, διατέθηκαν την 08:00 ξανά για Υπηρεσία, ενώ έπειτα από πολλά παράπονα αποδεσμεύτηκαν μεσημεριανές ώρες και παρανόμως αποχώρησαν οικειοθελώς οι συνάδελφοι, υπό το φόβο νέας διαταγής για εκτέλεση υπηρεσίας και καθόσον δε διέθεταν ρουχισμό και ο οικογενειακός τους προγραμματισμός είχε πάει περίπατο….

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα ένα νέο «έκτακτο» γεγονός (αναρτημένο στο διαδίκτυο τουλάχιστον 5 ημέρες πριν), στο Ηράκλειο, σχετικά με πορεία στο Τυμπάκι την 09-09-2020, όπου φυσικά και κληθήκαμε ξανά ΜΙΑ μέρα πριν! Παρόλο που την 07-09-2020 επέστρεψαν οι συνάδελφοι εξαντλημένοι από 3ήμερη υπεραπασχόληση, την 08-09-2020 κληθήκαμε για εκτέλεση υπηρεσίας την 09-09-2020 στις Μοίρες και το Τυμπάκι, φυσικά αυθημερόν μετά από πολύωρη απασχόληση ξεχνώντας πλέον την έννοια του 8ώρου. Εκεί οι συνάδελφοί μας εκτέλεσαν κατά γράμμα τις εντολές της Διοίκησης, όμως από πλευρά αυτής, δεν χορήγησε ούτε ένα μπουκαλάκι νερό…. εν μέσω καύσωνα. Έπρεπε να παρέμβει ξανά ο Πρόεδρος της Ένωσης μας, αγοράζοντας με τα χρήματα του σωματείου τρόφιμα και νερό για τους συναδέλφους μας.

Ακολούθησαν άλλες τρεις φορές που κλήθηκε η Διμοιρία Υποστήριξης του Λασιθίου να συνδράμει στα Χανιά, σε «έκτακτα» γεγονότα, με τις ίδιες τραγελαφικές καταστάσεις, άνευ γνωστού ωραρίου εργασίας, πέραν του 8ώρου Υπηρεσίες και το βασικότερο ΧΩΡΙΣ να γνωρίζουν για πόσες ημέρες θα παραμείνουν εκτός έδρας και μακριά από τις οικογένειές τους(!!!).

Αυτονόητο είναι πως δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς διοίκησης για την σωματική ή ψυχολογική κόπωση του προσωπικού, καθόσον δεν διαταράχθηκε μόνο η προσωπική και οικογενειακή ζωή των συναδέλφων που συνέθεταν την Διμοιρία κάθε φορά, αλλά του συνόλου του προσωπικού του νομού, αφού λόγω των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζουμε προκλήθηκε διατάραξη και στο σύνολο των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Η μόνη αμοιβή που δόθηκε, ήταν η χορήγηση μιας ή δυο κατά περίπτωση, ημερήσιων αναπαύσεων από τον Διευθυντή της Δ.Α. Λασιθίου, οι οποίες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5, αν αναλογιστούμε τις ημέρες που εργάστηκαν οι συνάδελφοι πέραν του 8ώρου και λογίζονται ως ημέρες υπεραπασχόλησης. Εκ των ανωτέρω μάλιστα ημερήσιων αναπαύσεων, κάποιοι εκ των συναδέλφων δεν θα τις λάβουν ποτέ, καθόσουν δεν χορηγούνται από συγκεκριμένες Διοικήσεις.

Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα, ότι παρά τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση και το φιλότιμο που έχουνε επιδείξει οι αστυνομικοί όλα αυτά τα χρόνια, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, η Διοίκηση δεν υπολογίζει τον Έλληνα αστυνομικό αλλά ούτε την οικογένειά του! Φτάνει πια! Αυτές οι αναχρονιστικές πρακτικές μας γυρίζουν χρόνια πίσω σε μια άλλη αστυνομία, για την οποία δόθηκαν χρόνιες μάχες ώστε να αλλάξει!

Πόσο δύσκολο είναι να τηρηθούν μερικές γραμμές μόνο ενός Π.Δ. (του χρόνου εργασίας) ενώ το πολυσέλιδο Πειθαρχικό Δίκαιο να τηρείται απόλυτα και στο μέγιστο-εξαντλητικό βαθμό του;

Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός, ώστε να μην διασαλεύεται ο υπηρεσιακός αλλά κυρίως ο οικογενειακός προγραμματισμός των συναδέλφων μας;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News