Έρχεται «λίφτινγκ» στην Μονή Φανερωμένης

Κρήτη
Έρχεται «λίφτινγκ» στην Μονή Φανερωμένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο αποκατάστασης του ιστορικού, ξακουστού μοναστηριού κοντά στην Παχιά Άμμο

Προ των πυλών είναι πλέον η σημαντική παρέμβαση συντήρησης-αποκατάστασης στη Μονή της Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιά του δήμου Ιεράπετρας. Το έργο που προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, μετά από προγραμματική σύμβαση με τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, δημοπρατήθηκε με επιτυχία.

Τις προάλλες μάλιστα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού, ανακηρύσσοντας ως προσωρινό ανάδοχο την τεχνική εταιρεία “ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ”, η οποία προσέφερε τη μεγαλύτερη εργολαβική έκπτωση ύψους 51,58%. Εφόσον όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν τυχόν απρόοπτα στα διαδικαστικά, προσεχώς θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Εργασίες που ουσιαστικά περιλαμβάνουν ένα γερό “λίφτινγκ” στο ξακουστό μοναστήρι, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς από την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.

Η εργολαβία προβλέπει την ολοκληρωμένη επέμβαση συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης.

Το οικοδομικό συγκρότημα αποτελείται από το καθολικό, το ανατολικό καθολικό, το δυτικό καθολικό, το βόρειο κτήριο, το νότιο κτήριο, το Δεσποτικό, τον ξενώνα και τον κοιμητηριακό Ναό. Σε όλα τα παραπάνω, όπως επισημαίνεται στη σχετική τεχνική έκθεση, απαιτούνται παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών. Ο περιβάλλων χώρος παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, στον οποίο επίσης θα γίνουν επεμβάσεις.

Αναλυτικότερα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, τέθηκε το εξής θέμα: Το Πρακτικό Ι δημοπρασίας με ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό αναδόχου κατασκευής του έργου “Συντήρηση και αποκατάσταση της I.M. Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιά Παχιάς Άμμου δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου”, σύμφωνα με εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει το από 16/09/2020 Πρακτικό Ι της Επιτροπής του Διαγωνισμού για το έργο “Συντήρηση και αποκατάσταση της I.M. Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιά Παχιάς Άμμου δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου” και αναθέτει τη σύμβαση στον μειοδότη οικονομικό φορέα “ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ” με προσφερόμενη μέση έκπτωση Εμ = 51,58% και με δαπάνη 817.359,44 € πλέον ΦΠΑ.

Κατά τη δημοπράτηση του έργου είχαν υποβάλει προσφορές αρχικώς 11 εταιρείες ή κοινοπραξίες. Για διάφορους λόγους κρίθηκαν ως αποδεκτές τελικά από την Επιτροπή Διαγωνισμού 7 προσφορές. Εκτιμώμενη συνολική αξία του έργου χωρίς ΦΠΑ βάσει της προκήρυξης ήταν 1.635.483,86 €. Με την εργολαβική έκπτωση ύψους 51,58%, που προσέφερε η μειοδότρια εταιρεία, το τελικό κόστος του έργου κατεβαίνει στα 817.359,44 ευρώ. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, όποτε φυσικά αυτή υπογραφεί.

Οι ενέργειες

Ο δρόμος για το “λίφτινγκ” στη Μονή Παναγίας Φανερωμένης, που βρίσκεται κοντά στην Παχιά Άμμο, άνοιξε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019. Στην τελευταία συνεδρίασή του για το 2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης άναψε το “πράσινο φως” για τη σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να προχωρήσει η μεγάλη παρέμβαση στατικής αποκατάστασης, προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης όλων των χώρων της Μονής, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς εντός και εκτός Κρήτης...

Το Σώμα άναψε “πράσινο” για το “λίφτινγκ” στην ξακουστή Μονή, εγκρίνοντας την εισήγηση που έκανε η τότε αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για την υλοποίηση της πράξης του υποέργου “Συντήρηση και αποκατάσταση της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιά Παχιάς Άμμου δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου του δήμου Ιεράπετρας”. Μετά το “πράσινο φως” του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εκπνοή του 2018, ήρθε τον Μάρτιο του 2019 η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ πριν μερικούς μήνες είχε βγει στον αέρα ο διαγωνισμός του έργου...

Ιστορικό μοναστήρι - Κορυφαίο προσκύνημα τον Δεκαπενταύγουστο

Η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, γνωστή και ως “Παναγία Γουρνιών”, βρίσκεται χτισμένη στην πλαγιά βουνού παραφυάδας της Δίκτης, νοτιοδυτικά της Παχιάς Άμμου του δήμου Ιεράπετρας, πάνω από τη μινωική πόλη Γουρνιά και σε υψόμετρο 540 μέτρων.

Το ακριβές έτος ίδρυσης της Μονής δεν είναι επισήμως γνωστό. Σύμφωνα, όμως, με όλες τις ιστορικές πηγές και τις χρονολογικές ενδείξεις, εκτιμάται πως η Μονή ιδρύθηκε κατά τη Νεοβυζαντινή Περίοδο (961-1204).

Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι, στο οποίο κατέφευγαν συχνά για προστασία οι Κρήτες επαναστάτες στα δύσκολα χρόνια της ενετικής και τουρκικής υποδούλωσης. Η ξακουστή μονή αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης, ενώ την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από το νησί και την υπόλοιπη χώρα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News