Πρώτο «κουδούνι» στο Λασίθι με τις ευχές της εκκλησίας – Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί

Λασίθι
Πρώτο «κουδούνι» στο Λασίθι με τις ευχές της εκκλησίας – Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει για τα τμήματα

Με τις πατρικές ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ανοίγουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία στο Ν. Λασιθίου.

Στο μήνυμα Του για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2020-2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας  αναφέρει:

 «Αγαπητά μου παιδιά,

Με την ακολουθία του Αγιασμού η Εκκλησία μας ευλογεί το  ξεκίνημα μιας ακόμα σχολικής χρονιάς και προσεύχεται θερμά, ώστε η Χάρη του Θεού να φωτίζει και να καθοδηγεί όλους σας στον καθημερινό αγώνα σας για τη μάθηση.

Η έναρξη του νέου σχολικού έτους σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας δημιουργικής πορείας για τη γνωστική, συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξή σας.

Ο χώρος του σχολείου είναι το εργαστήρι της μάθησης, της δημιουργικότητας, της   ευγενούς   άμιλλας,   της   συναλληλίας,   της  συνεργασίας  και   της   συλλογικής ευθύνης. Εδώ  εμπνέονται η αγάπη και ο σεβασμός στο πρόσωπο του άλλου  και καλλιεργούνται ισχυρές φιλίες.  Την αξία του σχολείου αντιληφθήκαμε όλοι την περασμένη Άνοιξη, όταν έμεινε κλειστό για περισσότερους από δύο μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε μια περίοδο φόβου και ανασφάλειας χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε  στη   σύγχρονη   πολυπολιτισμική   κοινωνία   μας  μια  ανθρωποπλαστική Παιδεία,   η   οποία   μεταδίδει   γνώσεις   και   ήθος,   και   διαμορφώνει   ακέραιους χαρακτήρες, ελεύθερους και υπεύθυνους αυριανούς πολίτες. Ξεκινήσετε, λοιπόν, με εργατικότητα και ζήλο, τηρώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σας από τον ιό COVID-19, προκειμένου να απολαύσετε το ταξίδι της μόρφωσης και της δημιουργίας.

Σε αυτήν τη νέα πορεία για τη μόρφωσή σας έχετε καθοδηγητές και   συμπαραστάτες   τους   Δασκάλους   και   Καθηγητές   σας,   αλλά   και   τους ακούραστους γονείς σας, στους οποίους εύχομαι εγκάρδια καλή δύναμη, υπομονή και αντοχή στην αποστολή τους. Οι κατά πάντα άξιοι Εκπαιδευτικοί σας καλούνται και πάλι να κάνουν το χρέος τους απέναντί σας και με πνεύμα αγάπης, θυσίας, αυταπάρνησης και αυτοπροσφοράς να σας μεταλαμπαδεύσουν χρήσιμες γνώσεις, αξίες  και   ιδανικά,  για  να  γίνετε   ολοκληρωμένες  προσωπικότητες και   χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας.

Εύχομαι από καρδιάς καλή, ευλογημένη και γόνιμη σχολική χρονιά με υγεία

και πρόοδο!

Ο Μητροπολίτης σας

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος».

Τα σχολεία ανοίγουν και ο θεός βοηθός…

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» σε επιστολή του αναλύει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην έναρξη της νέας σχολικής σαιζόν με πρώτα εκείνα που αφορούν στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό,  στην λειτουργία μεγάλων τμημάτων και όχι εκείνων έως 15 μαθητών αλλά και στις ελλείψεις  αναπληρωτών δασκάλων καθώς και στην ανάγκη πρόσληψης μονίμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών με πλήρη απασχόληση σε όλα τα σχολεία.

«Από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς τα εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις ενώσεις γονέων και τους μαθητές με μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις έχουν αναδείξει τα αιτήματά τους σε σχέση με την εξεύρεση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και οι μαθητές να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το τρίπτυχο αποστάσεις – μάσκες – τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων που συστήνουν οι ειδικοί δεν μπορεί να τηρηθεί από τη στιγμή που αντί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε σχολική αίθουσα αυξήθηκε με νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην καραντίνα. Αν μαθητές και εκπαιδευτικοί φοράνε μάσκες δεν χρειάζονται αποστάσεις;

Μετά από ένα επικοινωνιακό κρεσέντο του Υπουργείου Παιδείας περί έγκαιρης στελέχωσης και προσλήψεις νωρίτερα από κάθε σχολική χρονιά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα η οποία δεν είναι και τόσο ρόδινη.

Τα κενά είναι ακόμα πάρα πολλά - δεν έχει καλυφθεί πάνω από το 30% των κενών, δεν έγινε καμία πρόσληψη σε ΖΕΠ/ Τάξεις Υποδοχής - και οι εκπαιδευτικοί αναρωτούνται πώς γίνεται να ανοίξουν τα σχολεία με τις μισές ειδικότητες, πώς θα ανοίξουν τα ολιγοθέσια και πού θα πηγαίνουν οι μαθητές όταν ένα σχολείο θα υπολειτουργεί μέχρι να γίνει η επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

Στο ΠΥΣΠΕ Λασιθίου καταγράφονται πάνω από 100 κενά αυτή τη στιγμή. Αναλυτικά: λείπουν 31 δάσκαλοι, 8 νηπιαγωγοί, 3 εκπαιδευτικοί Αγγλικής γλώσσας, 7 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, 4 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, 3 εκπαιδευτικοί Μουσικής, 4 εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής, από 2 εκπαιδευτικοί Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας,18 εκπαιδευτικοί για ΖΕΠ/ Τάξεις Υποδοχής, 2 κενά δασκάλων Ειδικής Αγωγής και πάνω από 30 δάσκαλοι για την Παράλληλη στήριξη, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία», αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος εκπαιδευτικών «Μαρία Λιουδάκη», την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του κ Γιάννης Πασπαράκης και η γραμματέας του κ Σταυρούλα  Δατσέρη.

Σε μια δεύτερη ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών» Λασιθίου ΣΥΝ.Ε.Κ. κατηγορείται η υπουργός Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση για προχειρότητα και αδιαφορία.

«Το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός κ. Κεραμέως ανοίγουν τα σχολεία με τα ελάχιστα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, αδιαφορώντας για την υγεία των μαθητών των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας αντιμετωπίζει με προχειρότητα και χωρίς προετοιμασία το πρόβλημα, προκρίνοντας την ατομική ευθύνη και το διαίρει και βασίλευε μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιβάλει και στα σχολεία την ανοσία της αγέλης. Η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τυχόν έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα σχολεία.

Τα δήθεν μέτρα του Υπουργείου πάρθηκαν  χωρίς διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, που ζουν καθημερινά το πρόβλημα,  με αστείες “επιστημονικές” απόψεις για τον αριθμό των μαθητών στην τάξη, με αντιφατικές εξαγγελίες, που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των γονιών στην επιστημονική κοινότητα και επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα κίνημα ανορθολογισμού, που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλης της σχολικής κοινότητας.

Χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση και προετοιμασία των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών για τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν φέτος.   

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας καλούνται να αντιμετωπίσουν την διασπορά του κορωνοϊού και να προστατεύσουν την υγεία τους, με μοναδικό όπλο τη μάσκα. Οι μαθητές θα είναι διπλά προστατευμένοι (!), γιατί εκτός από την μάσκα, θα πάρουν δωρεάν και ένα παγουρίνο, που θα τους “κρατάει μακριά” από τον κορωνοϊό», αναφέρει μεταξύ άλλων η «Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών» Λασιθίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News