«Βούλιαξε» ο τουρισμός στην Ιεράπετρα - Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι - «Αυτό που ζούμε δεν το είχαμε ποτέ φανταστεί»

Λασίθι
«Βούλιαξε» ο τουρισμός στην Ιεράπετρα - Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι - «Αυτό που ζούμε δεν το είχαμε ποτέ φανταστεί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι στην Ιεράπετρα - Βιώνουν τη χειρότερη κρίση των τελευταίων τριάντα ετών

 

Οι ξενοδόχοι της Ιεράπετρας βιώνουν τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων, την οποία δεν είχαν φανταστεί ποτέ, ότι θα μπορούσε να συμβεί και προσπαθούν να περισώσουν ότι σώζεται, με την ελπίδα ότι στην επόμενη τουριστική σαιζόν, η υγειονομική κρίση θα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ο τουρισμός παγκοσμίως θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Αυτό που ζούμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στον τουρισμό της Ιεράπετρας εφέτος, δεν το είχαμε φανταστεί ποτέ και δεν είχε περάσει από το μυαλό μας ότι, θα μπορούσε μια πανδημία να προκαλέσει τόσο μεγάλες απώλειες στον κλάδο μας.

Στην Ιεράπετρα ξενοδοχεία που δούλευαν αποκλειστικά με Σκανδιναβούς, δεν άνοιξαν καθόλου και κάποια που άνοιξαν κλείνουν μετά από μερικές εβδομάδες.

Πριν ξεκινήσει η φετινή σαιζόν είχαμε κάμει τρία πιθανά σενάρια.

Ότι τα πράγματα θα κυλούσαν ομαλά. Ότι η σαιζόν δεν θα ήταν και τόσο καλή και ότι δε θα λειτουργούσε τίποτα. Δυστυχώς βγήκε το τρίτο σενάριο σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες που περιμέναμε να μας έρθουν από το εξωτερικό», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Τον Ιούλιο η τουριστική σαιζόν στην Ιεράπετρα άνοιξε με πάρα πολύ λίγο κόσμο στα ξενοδοχεία.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο να λέμε τον Ιούλιο πως όποιος είχε 25% πληρότητα ήταν ευχαριστημένος. Τον Αύγουστο κινηθήκαμε λίγο με τον εσωτερικό τουρισμό και είδαμε τους επισκέπτες μας από κάθε γωνιά της Κρήτης να έρχονται για ολιγοήμερες διακοπές στο Λασιθιώτικο Νότο. Τον ίδιο μήνα ζήσαμε και την απογοήτευση της ακύρωσης πολλών κρατήσεων από το εξωτερικό. Αντίθετα τώρα το Σεπτέμβρη έχουν σταματήσει να μας έρχονται ακυρώσεις και οι προκρατήσεις δείχνουν ότι αυτός ο μήνας μπορεί να πάει τελικά λίγο καλύτερα. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για όλα τα ξενοδοχεία το τι θα συμβεί τον ερχόμενο Οκτώβρη αλλά και το Νοέμβρη. Τα πάντα παραμένουν ρευστά γι’ αυτούς τους δυο μήνες», προσθέτει ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Επειδή τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα αναφέρονται στην χρήση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ίσως κάπου προς το τέλος του Φθινοπώρου, ο κ. Βαρδάκης θεωρεί ότι, ο τουρισμός θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να βρει ξανά τον «βηματισμό» του.

«Φέτος ανοίξαμε οι περισσότεροι τα ξενοδοχεία μας γνωρίζοντας ότι η λειτουργία τους θα είναι παθητική και ζημιογόνα. Δε θέλαμε όμως να χάσουμε την επαφή μας με τα τουριστικά γραφεία και τους συνεργάτες μας, αλλά και με τους ίδιους τους πελάτες μας. Θέλαμε επίσης να προσφέρουμε απασχόληση και στο προσωπικό που απασχολούμε εδώ και πολλά χρόνια. Αν βρεθεί τους επόμενους μήνες η λύση και το εμβόλιο κατά του covid 19, ΤΟ 2021 θα είναι μια χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα. Πραγματική ανάκαμψη θα δούμε μετά το 2022 αν δεν προκύψει κάποιο άλλο σοβαρό απρόοπτο», προσθέτει ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος

Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης δυο νέες μεγάλες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στον Άγιο Ανδρέα και στο Κουτσουνάρι, άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους και έθεσαν τις βάσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ιεράπετρας, την επέκταση της τουριστικής σεζόν και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

Στο μεταξύ tour operators, ταξιδιωτικοί οργανισμοί, αερομεταφορές, ξενοδοχειακός κλάδος και εστίαση, ολόκληρη συνολικά η τουριστική αλυσίδα, προσπαθεί να σταθεί όρθια. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Μεσογείου, είναι περίπου η ίδια.

Αναπόφευκτες θεωρούνται οι απολύσεις, όπως λένε φορείς του τουριστικού χώρου, που ζητούν από την κυβέρνηση επιπρόσθετα μέτρα, για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς η ρευστότητα είναι μηδενική. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών, έχει προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολύ δύσκολο διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2021, μέχρι δηλαδή, την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, που επίσης όμως δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί, τόσο στο μέτωπο του κορωνοϊού όσο και γενικότερα από κάποιον άλλο απρόβλεπτο παράγοντα.

Στα μέτρα στήριξης που ζητούν οι επιχειρήσεις περιλαμβάνονται: η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν εποχικότητα στη λειτουργία τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν «επικεντρώνεται» στο γ’ τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπεται στην ψηφισμένη ρύθμιση. Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και να παραταθεί.

Ζητούν επιπλέον την παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, την επέκταση του προγράμματος “Συν-Εργασία” έως και τις 31/3/2021, με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται), την κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλεργασία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31/3/2021.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News