default-image

Γιατί χάθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες από τις ακτές της Ιεράπετρας το 2020

Λασίθι
Γιατί χάθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες από τις ακτές της Ιεράπετρας το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απαντά ο ΕΟΤ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Η Δημοτική παράταξη «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με επικεφαλής τον Αργύρη Πανταζή, έχει αναδείξει ως μείζον το θέμα της αφαίρεσης των γαλάζιων σημαιών από τις ακτές της Ιεράπετρας για το 2020 και έχει χαρακτηρίσει ανεπαρκή τη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων του Δήμου Ιεράπετρας από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, επιχειρώντας να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του υπεύθυνου Δημοτικού Συμβούλου Ανδρέα Παπαδοπετράκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι γαλάζιες σημαίες θα αναρτηθούν στις ακτές της Ιεράπετρας σε λίγες μέρες.

«Τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνήσαμε  με τον αρμόδιο φορέα του ΕΟΤ προκειμένου να διαπιστώσουμε τα ακριβή αίτια που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια όλων των γαλάζιων σημαιών στις δημοτικές παραλίες της Ιεράπετρας. Ο λόγος που απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπεύθυνος  φορέας συντονισμού του  προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» είναι η αναξιοπιστία των λόγων και των πράξεων της δημοτικής Αρχής. Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας  Ανδρέας Παπαδοπετράκης, αναφερόμενος στο θέμα,  διατυμπάνιζε  ότι οι γαλάζιες σημαίες θα επιστρέψουν στις παραλίες της Ιεράπετρας εντός δέκα ημερών και αφού προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο δεν προκύπτει από τις απαντήσεις που λάβαμε», αναφέρει ο  Αργύρης Πανταζής.

Η δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» απευθυνόμενη στους δημότες και στους επιχειρηματίες του τουρισμού, ανακοίνωσε τα ερωτήματα που έθεσε στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στις 4 Αυγούστου, μετά την γνωστοποίηση της  απώλειας των σημαιών από τις παραλίες της Ιεράπετρας καθώς και τις απαντήσεις που έλαβε από την υπεύθυνη συντονισμού για όλη  την Ελληνική επικράτεια του  προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν:

- Θα επανέλθουν οι δυο γαλάζιες σημαίες που χάθηκαν για το φετινό καλοκαίρι και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

- Για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το ''πέναλτι'';

- Για ποιους λόγους ''χάθηκαν'' οι γαλάζιες σημαίες π.χ. για λογούς καθαριότητας, μη ύπαρξης έντυπου υλικού;

- Για ποιους λόγους δεν εγκρίθηκαν οι υπόλοιπες αίτησης  για τον δήμο μας; (αριθμός αιτήσεων για 8 παραλίες μείον τις δυο, το ερώτημα τίθεται για τις υπόλοιπες έξι)

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης απάντησε στις 28 Αυγούστου ότι:

«Στις ακτές του Δήμου Ιεράπετρας,  Ιεράπετρα 1-Δημοτική και Μύρτος που επισκεφθήκαμε, η οργάνωση δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια του Προγράμματος όπως θα έπρεπε, ενώ οι Γαλάζιες Σημαίες 2020 κυμάτιζαν κανονικά. Για τον λόγο αυτό έπρεπε να υποσταλούν άμεσα.

Γιατί χάθηκαν από την περιοχή η Γαλάζιες Σημαίες

Σε σχέση με τα ερωτήματα σας, οι Γαλάζιες σημαίες χάθηκαν από την περιοχή της Ιεράπετρας δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως οργάνωση. Δεν είχαν καν συμπληρωθεί οι Πίνακες Ανακοινώσεων του Προγράμματος με το έντυπο υλικό του 2020, υποχρεωτικό από το Πρόγραμμα κριτήριο.

Επιπρόσθετα, στην ακτή Μύρτος, υπήρχε το υλικό από το 2018 και αναρτημένη η Γαλάζια Σημαία του 2018. Οι Γαλάζιες Σημαίες δεν θα επανέλθουν για την φετινή κολυμβητική περίοδο.  Για το 2020, ο Δήμος Ιεράπετρας, υπέβαλλε τις αιτήσεις υποψηφιότητας για τις δύο ακτές, δημοτική ακτή Ιεράπετρας και Μύρτου οι οποίες και βραβεύθηκαν ενώ στην συνέχεια έχασαν την βράβευση.

Φέτος, ζητήθηκε να τεθούν ως υποψήφιες προς βράβευση για το 2021, επιπλέον 6 ακτές (Θόλος, Παχιά Άμμος, Αγιά Φωτιά, Αχλιά Σχινοκαψάλων, Γρα Λυγιά, Κοινοτική Πλαζ Μακρύ Γιαλού) οι οποίες όμως επίσης κατά την επίσκεψη μας δεν παρουσίαζαν την οργάνωση που θα έπρεπε.

Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση από τους αρμόδιους στον Δήμο, σχετικά με τις κινήσεις που έγιναν μετά από το μήνυμα μας», απάντησε η Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» Για την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

«Μετά τα παραπάνω και ως δημοτική παράταξη, εφιστούμε την προσοχή της Δημοτικής Αρχής για τον τρόπο που απευθύνεται στους δημότες της Ιεράπετρας αλλά και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Τους καλούμε να εξετάζουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα,  θέματα που έχουν να κάνουν με την κατοχύρωση διεθνών πιστοποιήσεων και την προβολή του δήμου μας, να σταματήσουν την αυτοπροβολή τους και να εργαστούν με όραμα και σχέδιο για τον τόπο μας.

Η εσωστρέφεια και ο εφησυχασμός  που έχει κυριεύσει την Δημοτική Αρχή δεν αρμόζει στην Ιεράπετρα. Ο πήχης των διεκδικήσεων θα πρέπει μονίμως να βρίσκεται ψηλά, για την διεκδίκηση όλο και περισσότερων πόρων για το τουρισμό και την ορθολογική ανάπτυξη του τόπου μας. Να μην αρκούνται μόνο στην κατανομή πόρων που ούτως ή άλλως κατανέμονται σε όλους τους δήμους της χώρας αλλά να "τρέξουν" προκειμένου να επανακτηθεί το "χαμένο επί σειρά ετών έδαφος", καταλήγει ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα" Αργύρης Πανταζής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News