Λασίθι

Χιώνα: Βουτιές σε διάφανα νερά και σκιά κάτω από αλμυρίκια

Πως πήρε την ονομασία η μαγευτική παραλία

Ψιλή άμμος και ήρεμα ρηχά νερά…μια παραλία ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στη Χιώνα μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τα αλμυρίκια της παραλίας, ειδικά αν συνδυάσετε το κολύμπι σας με το φαγητό στις πασίγνωστες για τα θαλασσινά τους ψαροταβέρνες της περιοχής.

Η Χιόνα (ή Χιώνα) βρίσκεται 91 χλμ ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 21 χλμ ανατολικά από τη Σητεία, 2 χλμ ανατολικά από το Παλαίκαστρο και νότια από το λόφο Καστρί με το Ενετικό φρούριο του Παλαίκαστρου. Στη Χιόνα το χειμώνα σχηματίζεται σημαντικός υγρότοπος με υφάλμυρο νερό, που προέρχεται τόσο από τον υδροφόρο ορίζοντα όσο και το θαλασσινό νερό που φέρνουν τα κύματα. Μπροστά από την αλυκή αυτή, που δυστυχώς το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, ξεδιπλώνεται η όμορφη παραλία…

Η παραλία είναι καλά οργανωμένη, αλλά με πολύ περιορισμένες επιλογές για διαμονή, λόγω του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του Ρουσσόλακου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και των συνεπαγόμενων περιορισμών δόμησης. Απέναντι από τη Χιόνα θα δείτε τα τρία νησάκια Γράντες, ενώ στα βόρεια ξεκινάει η μεγάλη παραλία του Κουρεμένου, πολύ γνωστή στους λάτρεις του windsurfing. Τις περισσότερες επιλογές για διαμονή θα τις βρείτε στο γραφικό Παλαίκαστρο  και στον Αγκαθιά, αλλά και στον Κουρεμένο.

Πως πήρε την ονομασία

Η ονομασία προέρχεται από τη χιόνα, δηλαδή τη χαρουπαποθήκη, και είναι μια ονομασία που απαντάται συχνά σε παραλίες της Κρήτης. Πράγματι, ολόκληρη η περιοχή εξαρτιόταν πολύ από το εμπόριο χαρουπιών, τα οποία στοιβάζονταν στις χιόνες πριν μεταφερθούν με πλοία, όταν το οδικό δίκτυο ήταν ανύπαρκτο.

Πηγή: cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια