«Πράσινο φως» για τη μαρίνα στα Πλευρά

Κρήτη
«Πράσινο φως» για τη μαρίνα στα Πλευρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε από τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος η χωροθέτηση της μαρίνας στο πλαίσιο του επενδυτικού πρότζεκτ “Elounda Hills”

Ένα ακόμα “πράσινο φως” δόθηκε από πλευράς υπουργείων στην πολυσυζητημένη προωθούμενη τουριστική επένδυση “Elounda Hills” της ρωσικών συμφερόντων Mirum Hellas στον κόλπο του Μεραμπέλου. Αυτή τη φορά το “πράσινο φως” δόθηκε για το σκέλος της επένδυσης που αφορά στη δημιουργία μιας μεγάλης μαρίνας, χωρητικότητας 202 σκαφών και superyachts, μαρίνας που πάντως για ορισμένες πτυχές της οποίας εκφράζονται προβληματισμός και επιφυλάξεις από πλευράς τοπικών φορέων.

Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη εγκρίθηκε η χωροθέτηση της μαρίνας “Elounda Hills”, χωρητικότητας 202 σκαφών και superyachts, στην περιοχή Πλευρά Ελούντας, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης.

Εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού εκτιμάται ότι «η δημιουργία μιας τόσο μεγάλης και σύγχρονης μαρίνας σκαφών, όπως η “Elounda Hills”, εναρμονισμένης απολύτως με το φυσικό περιβάλλον αλλά και με τις προδιαγραφές της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί αδιαμφισβήτητα έργο πνοής. Θα αναβαθμίσει τουριστικά την ευρύτερη περιοχή και γενικότερα το νησί της Κρήτης, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους τουρίστες υψηλού εισοδήματος».

Θυμίζουμε ότι για τη σχεδιαζόμενη μαρίνα στην προωθούμενη σύνθετη τουριστική επένδυση “Elounda Hills” το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου είχε πει «ναι» αλλά με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ενώ την ίδια ώρα από θεσμικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ, έχουν εκφραστεί μια σειρά από επιφυλάξεις.

Το συνολικό πρότζεκτ “Elounda Hills”

H συνολική πολυσύνθετη τουριστική επένδυση “Elounda Ηills” περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, δάσος και άλλα. Ειδικότερα, προβλέπονται 375 πολυτελή διαμερίσματα και κατοικίες, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, δυναμικότητας 730 κλινών, πλήθος καταστημάτων, υποδομές κοινής ωφέλειας, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής. Το “Elounda Hills” διαιρείται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ).

Ξεχωριστά τμήματα της επένδυσης αποτελούν: Η μαρίνα συνολικής χωρητικότητας 202 μόνιμων και εποχικών θέσεων ελλιμενισμού, το πρώην ξενοδοχείο “Ακρωτήρι”, υπό τη διαχείριση του brand “Aria Hotels”, που ανήκει στον όμιλο Λογοθέτη, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, περιλαμβάνοντας 16 VIP σουίτες, και η γνωστή βίλα Κούνδουρου, διάσημη από την αγαπημένη ελληνική ταινία “Η νεράιδα και το παλικάρι” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που θα ανακαινιστεί με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 8 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, με ίδια κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 45-55%.

Το προφίλ της μαρίνας - Θέσεις για 202 σκάφη

Η μαρίνα “Elounda Hills” θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 202 σκαφών. Περιλαμβάνει χερσαία ζώνη επιφάνειας 28.540 τετραγωνικών μέτρων, η οποία διαμορφώνεται κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου και καταλαμβάνει μια παράκτια έκταση από την οριογραμμή της παραλίας έως τη σημερινή ακτογραμμή (αιγιαλό). Η νέα μαρίνα θα διαμορφωθεί σε θαλάσσιο χώρο επιφάνειας 14.776 τ.μ., ο οποίος επιχώνεται.

Σύμφωνα με το σχέδιο κατασκευής, στο βορειοανατολικό τμήμα της μαρίνας “Elounda Hills” θα δημιουργηθεί λιμενική εγκατάσταση πρόσδεσης και εξυπηρέτησης superyachts, με κατάλληλα διατεταγμένα, μόνιμα αγκυροβόλια, καθώς και μέτωπο προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες. Κατ' αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η απο/επιβίβαση από τα tender των σκαφών. Επιπλέον, στον σχεδιασμό της μαρίνας “Elounda Hills” έχει προβλεφθεί η διαμόρφωση μεγάλου τμήματος της παραλίας για περίπατο και αναψυχή.

Στη χερσαία ζώνη της καινούργιας μαρίνας ορίζονται 3 οικοδομικά τετράγωνα. Συγκεκριμένα, το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο καταλαμβάνει το ΒΑ τμήμα της χερσαίας ζώνης, όπου διαμορφώνεται ο πυρήνας της μαρίνας, δηλαδή το διοικητικό και λειτουργικό της κέντρο. Στο σημείο αυτό προβλέπεται η ανέγερση μιας σειράς οικοδομημάτων, όπως τα εξής: κτήριο διοίκησης, Λιμεναρχείο, τελωνείο, ιατρείο, πύργος ελέγχου, φυλάκιο εισόδου, καταστήματα, χώροι υγιεινής - αποδυτήρια, αποθήκες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, ξενοδοχείο-ξενώνας, υδροθεραπευτήριο (spa), χώρος παροχής ιατρικής φροντίδας, ναΐσκος, χώρος προσωπικού, κολυμβητικές δεξαμενές, υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι, χώροι στάθμευσης, σταθμοί καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων από τα σκάφη, και Η/Μ εγκαταστάσεις. Επίσης, στην ίδια χερσαία ζώνη περιλαμβάνεται η κύρια οδός πρόσβασης στη μαρίνα, καθώς και εκτάσεις φυσικού ανάγλυφου.

Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο εκτείνεται στο μεσαίο τμήμα της μαρίνας “Elounda Hills”. Εκεί έχει προβλεφθεί η διαμόρφωση μίας εστίας με κτηριακές υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβαινόντων στα σκάφη, των επισκεπτών της μαρίνας και του κοινού. Περιλαμβάνονται: φυλάκιο εισόδου, καταστήματα, χώροι υγιεινής-αποδυτήρια, αποθήκες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρος προσωπικού, κολυμβητικές δεξαμενές, χώροι στάθμευσης και Η/Μ εγκαταστάσεις.

Το τρίτο οικοδομικό τετράγωνο καταλαμβάνει το ΝΔ τμήμα της μαρίνας, όπου διαμορφώνεται μία δεύτερη εστία με κτηριακές υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβαινόντων στα σκάφη, των επισκεπτών της μαρίνας και του κοινού. Στο σημείο αυτό θα υπάρχουν φυλάκιο εισόδου, καταστήματα, χώροι υγιεινής-αποδυτήρια, αποθήκες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι προσωπικού, κολυμβητικές δεξαμενές, χώροι στάθμευσης και Η/Μ εγκαταστάσεις.

Συνεπώς, το έργο “Elounda Hills” είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μαρίνα. Με ένα σύμπλεγμα κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο θύλακα υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υποστηρίζει πολλαπλές και διαφορετικές δυνατότητες παροχής υπηρεσιών, καθώς και εμπειριών για κάθε επισκέπτη, κατά τον πλέον σύγχρονο, καλαίσθητο και περιβαλλοντικώς ορθό τρόπο.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News