«Αγκάθι» η μεταφορά προσωπικού στον πρωτογενή τομέα

Κρήτη
«Αγκάθι» η μεταφορά προσωπικού στον πρωτογενή τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αναγνωρίζεται η χρήση βαν ή λεωφορείων ως μέσα μεταφοράς προσωπικού

Φυτωριακές μονάδες, εξαγωγικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί και συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στη μεταφορά του εργατικού προσωπικού τους, γιατί η πολιτεία δεν έχει θεσπίσει Νόμους που να επιτρέπουν την ταξινόμηση και χρήση βαν ή λεωφορείων ως μέσα μεταφοράς προσωπικού, όταν η έδρα  αυτών των μονάδων βρίσκεται σε νησιά με περισσότερους από 280 κατοίκους!

Οι υπεύθυνοι αυτών των μονάδων εκφράζουν την αγανάκτηση τους, καθώς υποχρεώνονται μέχρι σήμερα να μεταφέρουν παράνομα το προσωπικό τους,  αλλά πιστεύουν ότι αν οι Έλληνες βουλευτές όλων των  κομμάτων ενημερωθούν σωστά μπορούν διορθώσουν τις αδικίες που φρενάρουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και ταλανίζουν την αγροτική και την εργατική τάξη.

Στην Ιεράπετρα, στο Τυμπάκι και στα Χανιά, λειτουργούν συσκευαστήρια, εξαγωγικές- εμπορικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, Συνεταιρισμοί, φυτώρια παραγωγής φυτών και μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες που απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους.

Επειδή μεταφέρονταν καθημερινά σχεδόν οι εργαζόμενοι τους, στο χώρο εργασίας τους - παράνομα - με   αυτοκίνητα "κλούβες" και φορτηγά με τέντες στις καρότσες, οι κλήσεις της Τροχαίας, τους ανάγκασαν να καταφύγουν στην αγορά μικρών η μεγάλων λεωφορείων, τα οποία ενώ ακριβοπληρώθηκαν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Όταν ήρθε η ώρα να ταξινομηθούν οι Αντιπεριφέρειες και οι Διευθύνσεις Συγκοινωνιών, σκόνταφταν και σκοντάφτουν μέχρι και σήμερα στο γράμμα του Νόμου, που λέει ότι λεωφορεία ταξινομούν μόνο  οι  βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ αυτές του πρωτογενή τομέα δεν τις θεωρούν τέτοιες... ή υποστηρίζουν όπως βρήκαμε στο σχετικό  ΦΕΚ ότι δικαιούνται ταξινόμησης λεωφορείων μεταφοράς προσωπικού, μόνο εκείνοι που έχουν έδρα σε νησί, που έχει έως 280 κατοίκους. Δηλαδή κανείς. Γιατί σε νησάκια μικρότερα των 280 κατοίκων, δεν εδρεύει ούτε μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση.

Εκείνοι οι βουλευτές που θα θελήσουν να συνδράμουν στην άρση αυτής της αδικίας, ας  καταθέσουν μια τροπολογία στη Βουλή, που να διορθώνει την σχετική παράγραφο που λέει για νησάκια έως 280 κατοίκων, γράφοντας...

"για όλα τα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας" , συνεπώς και της Κρήτης,

ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα να λειτουργήσουν μεταφέροντας το προσωπικό τους με τα λεωφορεία, όπως γίνεται σε όλα τα ξενοδοχεία, και επιπλέον, να μπορεί ο εργαζόμενος να πήγαινοερχεται στη δουλειά του, χωρίς να επιβαρύνεται ο ίδιος το κόστος της μεταφοράς του.

Η άλλη λύση είναι να χαρακτηριστούν βιομηχανικές αυτές οι επιχειρήσεις, ώστε να δικαιούνται νόμιμα τα τμήματα Συγκοινωνιών να ταξινομούν βανάκια ή mini bus, με τα οποία θα μεταφέρονται ασφαλώς και νόμιμα αυτοί οι εργάτες που συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News