Λασίθι

Αναλαμβάνουν δράση για τις φωτιές στην Ιεράπετρα

Οργανώνονται μικρά ευέλικτα πυροσβεστικά συγκροτήματα

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της δεκαετίας του 1990 ο Δήμος Ιεράπετρας, οι τοπικές κοινότητες και οι Πολιτιστικοί τους Σύλλογοι, άρχισαν σιγά σιγά να αυτοοργανώνονται,  φτιάχνοντας μικρά ευέλικτα Πυροσβεστικά συγκροτήματα, που έσπευδαν από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς,  να προλάβουν το κακό στη γένεσή του.

"Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουν όλες σχεδόν οι μεγάλες κοινότητες της Ιεράπετρας  από ένα τουλάχιστον δικό τους πυροσβεστικό συγκρότημα, που αποτελείται από το βυτίο, το αντλητικό συγκρότημα τα λάστιχα και τον εκτοξευτήρα νερού, τα οποία μεταφέρονται από αγροτικό αυτοκίνητο 4Χ4, που τρέχει πάντα πρώτο στην εκδήλωση πυρκαγιάς,  για να καθυστερήσει η να προλάβει  την εξάπλωση της μέχρι να έρθουν τα Πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας. 

Σε πολλές περιπτώσεις αυτές τους οι παρεμβάσεις, έχουν λειτουργήσει καταλυτικά, στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. 

Σήμερα είχα τη χαρά να αποδεχτώ τη δωρεά της Μαρίας και της Αρετής Θωμαδάκη από το Στόμιο, που πρόσφεραν στην τοπική Κοινότητα Ανατολής, ένα ολοκληρωμένο Πυροσβεστικό συγκρότημα, που θα είναι πάντα έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στα δυτικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας, όπου έχουμε χιλιάδες στέμματα θερμοκηπίων, δασικές και γεωργικές εκτάσεις που κινδυνεύουν πάντα από την ανθρώπινη αμέλεια", μας είπε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη. 

Στην παράδοση του πυροσβεστικό συγκροτήματος έδωσε το παρόν και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος. 

" Αυτό το καινούργιο πυροσβεστικό συγκρότημα, θα είναι το τέταρτο που θα διαθέτει από τώρα και στο εξής η κοινότητα μας. Ευχαριστούμε τη Αρετή και τη Μαρία Θωμαδάκη που μας δώρισαν αυτό το σημαντικό εργαλείο, που θα συμπληρώσει τα Πυροσβεστικά μέσα που διαθέτουμε  στην Ανατολή και στον κάμπο του Ξερόκαμπου, όπου η ανάγκη της πυροπροστασίας, μας υποχρεώνει να εκσυγχρονίζουμε συνεχώς τα διαθέσιμα μέσα. Δε θα υποκαταστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά θα τρέχουμε πάντα πρώτοι με αυτά τα μικρά ευέλικτα μέσα που διαθέτουμε, για να σβήσουμε τις πρώτες εστίες μιας πυρκαγιάς, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στις Πυροσβεστικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, να ολοκληρώσουν την κατάσβεση της με τα μεγάλα υδροφόρα Πυροσβεστικά οχήματα", προσθέτει  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής Βασίλης Ζαχαρόπουλος. 

Σε πολλές περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς αυτά τα μικρά Πυροσβεστικά συγκροτήματα με τις αντλίες και τα ντεπόζιτα  των 1000 κιλών νερού, έχουν βοηθήσει σε απίστευτο βαθμό να περιοριστούν οι εστίες της φωτιάς, στην Καλαμαύκα, στις Μάλλες, στο Μύρτο και αλλού. 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια