default-image

«Έρχεται» τελεφερίκ για μαγευτική ανάβαση στο Δικταίο Άντρο

Λασίθι
«Έρχεται» τελεφερίκ για μαγευτική ανάβαση στο Δικταίο Άντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού για το για Σπήλαιο του Δία σε υψόμετρο 1.025 μ., πάνω από το χωριό Ψυχρό, σε απόσταση 15 λεπτών μέσω ανάβασης

Και να λοιπόν που σχεδιάζεται να φτιαχτεί τελεφερίκ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Οροπέδιο Λασιθίου, προκειμένου να μεταφέρει τους επισκέπτες από τον οικισμό του Ψυχρού υψηλότερα στο Δικταίο Άντρο! Το τελεφερίκ, με βάση το πλάνο που έχουν στο υπουργείο Πολιτισμού, θα είναι επίγειο και θα συνδέει την πλατεία Ευρώπης μέσα στο Ψυχρό με την είσοδο του Δικταίου Άντρου, καλύπτοντας έτσι τη μαγευτική ανηφορική ανάβαση για όσους δυσκολεύονται να μεταβούν εκεί αλλιώς.

Η πολύ ενδιαφέρουσα είδηση προέκυψε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μια έκπληξη που, όπως φαίνεται, επιφύλασσε η υπουργός ως προπομπό της χθεσινής της καθόδου στο νησί μας, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας της στα Χανιά.

Αναλυτικότερα, στην Αθήνα βρέθηκε τις προάλλες ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, πραγματοποιώντας μια σειρά ραντεβού, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών-Οικονομικών, Δημήτρη Τζιράκη. Ο Γιάννης Στεφανάκης επισκέφτηκε στο γραφείο της την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για μια σειρά από νευραλγικά ζητήματα που σχετίζονται με το σπήλαιο του Δία, το Δικταίο Άντρο, στο Ψυχρό, αλλά και για τη γενικότερη πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά του Οροπεδίου Λασιθίου, με φόντο τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση με την υπουργό συμμετείχε και ο γνωστός αρχιτέκτονας της Αμφίπολης, δρ. Μιχάλης Λεφαντζής.

Το τελεφερίκ

Μεταξύ των προτάσεων που έθεσε η υπουργός, και η οποία τίθεται ήδη σε προτεραιότητα, είναι η δημιουργία επίγειου τελεφερίκ που θα συνδέσει την είσοδο του Δικταίου με την πλατεία Ευρώπης, και θα διευκολύνει τη μετάβαση των επισκεπτών, λαμβάνοντας ως πρώτη προτεραιότητα τους επισκέπτες ΑμεΑ. Ακόμη, προτάθηκε και συζητήθηκε εκτενώς η ψηφιοποίηση του μυθολογικού αλλά και ιστορικού υλικού που θα φιλοξενείται στο κτήριο “Ξενία” στους πρόποδες του μυθολογικό σπηλαίου του Δία.

Οι συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Πλάτης, και του Δικταίου, τυγχάνουν της αμέριστης και έμπρακτης στήριξης της υπουργού στις διαδικασίες, καθώς και του επιστημονικού ενδιαφέροντός της, ήδη από το 2016, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την κ. Μενδώνη για την έμπρακτη συμβολή της και την αξιέπαινη προσφορά της στην ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού, και προσκάλεσε τόσο την ίδια όσο και τον δρ. Μιχάλη Λεφανζή στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού με τον γενικό γραμματέα κ. Διδασκάλου, και τον γνωστό αρχιτέκτονα της ΔΑΑΜ, δρ. Μιχάλη Λεφαντζή, σε μια συνάντηση προετοιμασίας στο πλαίσιο της καθόδου του γενικού στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, ώστε μαζί με την επίσκεψη στο αεροδρόμιο Καστελίου να ακολουθήσει η επίσκεψη στο Δικταίο Άντρο και την Πλάτη, για την περαιτέρω ανάδειξη στο μέλλον τού βασικότερου αρχαιολογικού χώρου της Κρήτης μετά την Κνωσό, που, όπως και αυτή, ισαπέχει από το καινούργιο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι το εντυπωσιακό Δικταίο Άντρο ή Σπήλαιο του Δία ή αλλιώς Σπήλαιο Ψυχρού βρίσκεται στα βόρεια του βουνού Δίκτη στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1.025 μ., πάνω από το χωριό Ψυχρό, σε απόσταση 15 λεπτών μέσω ανάβασης από αυτό και σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα του βουνού, μαγεύει τον επισκέπτη. Το εσωτερικό του αποτελείται από εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες και είναι από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά παγκοσμίως σπήλαια στην Κρήτη και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του δημάρχου και του αντιδημάρχου Δήμου Οροπεδίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη χρηματοδότηση των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και κατασκευής αποχετευτικών δικτύων του Δήμου (Τζερμιάδου κ.λπ.). Επίσης, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, οι αναπλάσεις οικισμών, καθώς και η γενικότερη ενίσχυση του Δήμου με τακτικό μόνιμο προσωπικό, ζήτημα που η τωρινή δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει.

Η διήμερη επίσκεψη Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη πραγματοποιεί από χθες το μεσημέρι διήμερη επίσκεψη στα Χανιά. Χθες το πρωί εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε επιμνημόσυνη δέηση στη Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων. Ειδικότερα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων η επιμνημόσυνη δέηση για τις 40 ημέρες από τον θάνατο του Θεοχάρη Λιονάκη, πατέρα του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνού. Παρόντες επίσης ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Χανίων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων και του ΟΑΚ, ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας Δασκαλάκης, εκπρόσωποι φορέων, αλλά κυρίως πολλοί φίλοι από τον Πλατανιά - και όχι μόνο - του Επισκόπου Δορυλαίου, καθώς και πολύς κόσμος. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εκπροσώπησε στην επιμνημόσυνη δέηση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αργότερα, χθες το απόγευμα υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση για το αναγκαίο ερευνητικό έργο που θα βάλει στο “μικροσκόπιο” την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των Νεωρίων στα Χανιά. Ο λόγος συγκεκριμένα για την προγραμματική σύμβαση με τίτλο “Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης - απόδοσης χρήσεων - ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά” με συμβαλλόμενους φορείς το ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η υπογραφή αντίστοιχης προγραμματικής σύμβασης για τη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων.

Η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων υπογράφεται στις 10 σήμερα το πρωί, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την προγραμματική σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800 ευρώ, θα υπογράψουν εκ μέρους του υπουργείου η υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγίας Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Αντικείμενο της σύμβασης, με διάρκεια 26 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο “Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News