Ιεράπετρα: Προβληματική η αποκομιδή των απορριμμάτων – λήγουν οι συμβάσεις 9 εργαζόμενων

Λασίθι
Ιεράπετρα: Προβληματική η αποκομιδή των απορριμμάτων – λήγουν οι συμβάσεις 9 εργαζόμενων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 1η Ιουλίου έχει οριστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά του Δήμου Ιεράπετρας

Με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Ιεράπετρας τις τελευταίες 15 μέρες, καθώς έχουν πάρει μαζεμένες τις άδειες και τα ρεπό τους, 9 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Την 1η Ιουλίου έχει οριστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η εκδίκαση της προσφυγής τους κατά του Δήμου Ιεράπετρας, από τον οποίο ζητούν την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, με τις οποίες έχουν προσληφθεί και παίρνουν συνεχώς παρατάσεις τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια.

Οι 9 αυτοί υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας, θεωρούν ότι θα δικαιωθούν από το Δικαστήριο, καθώς αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ευαίσθητο τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας, που τόσο πολύ χρειάζεται σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο , ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην αντιμετώπιση και στον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτές τις μέρες που οι 9 αυτοί υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας δεν εργάζονται και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων έχουν μειωθεί πάρα πολύ, τα παράπονα των δημοτών της Ιεράπετρας είναι εκατοντάδες, γιατί οι κάδοι είναι συνεχώς ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, τα οποία από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μυρίζουν άσχημα και συγκεντρώνουν κουνούπια και τρωκτικά.

«Δυστυχώς εδώ και 15 μέρες χωρίς αυτούς τους 9 απαραίτητους για τον τομέα της καθαριότητας υπαλλήλους, δε μπορούμε να καλύψουμε με προσωπικό όλα τα απορριμματοφόρα, για να κάνουμε σωστά και τακτικά την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Εμείς θέλουμε την Τετάρτη να δικαιωθούν οι 9 εργαζόμενοι από το Δικαστήριο και να μετατραπεί η σύμβαση τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σε όλες τις προσφυγές που έχουν κάνει τους υπερασπιστήκαμε. Τους χρειαζόμαστε και θέλουμε να συνεχίσουν να εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας», μας απάντησε σε σχετικό ερώτημα που της θέσαμε, η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

«Για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα με τους εργάτες που έχουν μείνει και τα απορριμματοφόρα που έχουμε επανδρώσει, ώστε να μπορούμε τουλάχιστον από το κέντρο της πόλης να μαζεύουμε τα σκουπίδια καθημερινά. Σε κάποια σημεία πάμε μέρα παρά μέρα και σε κάποια άλλα , όπως στη γραμμή Ιεράπετρας- Γρα Λυγιάς κάθε τρείς μέρες.

Ελπίζουμε ότι την Τετάρτη στο Δικαστήριο οι 9 εργαζόμενοι θα δικαιωθούν και ότι θα επιστρέψουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατόν διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», πρόσθεσε ο διευθυντής καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Προϊστάκης.

Ο Δήμος Ιεράπετρας θα προσλάβει επίσης γύρω στους 20 εργάτες (διμηνίτες) για το επόμενο δίμηνο, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει σε διάφορες αναγκαίες υπηρεσίες, ενώ περιμένει να προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όπου οι συμβάσεις από τον ΟΑΕΔ θα έχουν 8μηνη διάρκεια.

«Μέχρι να στελεχωθούν οι υπηρεσίες σωστά , παρακαλούμε τους συνδημότες μας, για λόγους υγιεινής να κρατούν τα απορρίμματα τους στα σπίτια, σε κλειστούς χώρους και να τα τοποθετούν στους κάδους , μόνο την ημέρα που περνά το απορριμματοφόρο, για να μην δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας και συγκέντρωσης κουνουπιών. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε, ώστε να ομαλοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων και να μην έχει κανείς δημότης παράπονα για τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος μας», συμπλήρωσε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη επίσης η αφαίρεση των φθαρμένων πλαστικών και η τοποθέτηση των νέων στα 17.000 στρέμματα θερμοκηπίων της περιοχής. Και εδώ απαιτείται η ατομική ευθύνη και η συνέπεια των παραγωγών της περιοχής, οι οποίοι οφείλουν να καλούν τους εργολάβους που συγκεντρώνουν τα πλαστικά στους αδειοδοτημένους χώρους τους, με προορισμό την ανακύκλωση.

Σε ότι αφορά τα φυτικά υπολείμματα, αυτά θα πρέπει σε σύντομο χρόνο να μεταφέρονται στους χώρους υπαίθριας κομποστοποίησης και να μη μένουν στα ρέματα η έξω από τα θερμοκήπια για πολλές μέρες.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News