Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες στο Λασίθι - «Βουλιάζουν» οι τζίροι - Σκέφτονται μέχρι και το λουκέτο

Λασίθι
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες στο Λασίθι - «Βουλιάζουν» οι τζίροι - Σκέφτονται μέχρι και το λουκέτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέφτουν κατακόρυφα οι τζίροι των επιχειρήσεων - Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

Την ώρα που η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, συνεχίζει τις ενημερωτικές συναντήσεις στην Ιεράπετρα και τη Σητεία, αναλύοντας τους τρόπους χρήσης των προστατευτικών μέσων που υποχρεούνται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου καφέ και εστίασης να τηρούν, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα μετάδοσης του κορωνοϊού, οι ιδιοκτήτες υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε απόγνωση.

Ειδικότερα, μετά τον Άγιο Νικόλαο, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, συνεχίζει της ενημερωτικές συναντήσεις στην Ιεράπετρα και τη Σητεία, αναλύοντας τους τρόπους χρήσης των προστατευτικών μέσων που υποχρεούνται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου καφέ και εστίασης να τηρούν, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα μετάδοσης του κορονοϊού.

«Στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση που οργανώσαμε στον άγιο Νικόλαο, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο επιχειρηματιών και εργαζόμενων στον κλάδο του καφέ και της εστίασης , οι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, ανέλυσαν όλα τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται υποχρεωτικά , από τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους , για να περιορίσουμε τις πιθανότητες να έχουμε εξάπλωση της πανδημίας. Οι ενημερωτικές αυτές συγκεντρώσεις συνεχίζονται στην Ιεράπετρα και στη Σητεία . Κάποια στιγμή μετά τις ενημερώσεις θα σταματήσουν οι συστάσεις που γίνονται τώρα από τα ελεγκτικά όργανα και θα πέσουν και πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Στο μεταξύ οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εμώ βλέπουν τους τζίρους των επιχειρήσεων τους να βουλιάζουν , έχουν φορτωθεί τόσο πολύ άγχος , με την αναγκαστική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό που τους έχει αποσυντονίσει σε απίστευτο βαθμό, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να σκέφτονται μέχρι και να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους για να ησυχάσουν.

«Τα μαγαζιά του καφέ και της εστίασης δουλεύουν κάπως μια η δυο ημέρες την εβδομάδα με τα πάγια έξοδα να τρέχουν και να μη μπορούν να καλυφτούν με τους μικρούς τζίρους των μαγαζιών.

Οι λιγοστοί πελάτες που αποφασίζουν να βγουν με την οικογένεια η την παρέα τους μια φορά την εβδομάδα, δεν έχουν την οικονομική άνεση να καταναλώσουν και να ανεβάσουν τους τζίρους των μαγαζιών.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί που ζουν με τα επιδόματα, άλλοι που παραμένουν άνεργοι αφού ο τουριστικός κλάδος δεν έχει ανοίξει ακόμη και άλλοι που δουλεύουν αλλά δεν έχουν περίσσεια χρημάτων για να ξοδέψουν στη διασκέδαση και στην ψυχαγωγία», μας λέει ο πρόεδρος του

Συλλόγου καταστηματαρχών καφέ και εστίασης Μάνος Μιχελαράκης.

Στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας όπου τα βράδια κυρίως κυκλοφορούν όσοι δειλά-δειλά βγαίνουν για καφέ η φαγητό, οι καταστηματάρχες λαμβάνουν με σοβαρότητα όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα τραπεζοκαθίσματα έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση ασφαλείας το ένα από το άλλο για 4 η 6 άτομα, αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά, και το προσωπικό των καταστημάτων φορεί απαραίτητα την προστατευτική μάσκα.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους κλειστούς χώρους της κουζίνας , όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίας και η πολύωρη χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα χαλάρωσης.

Οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία, την Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είναι τακτικοί, αλλά προς το παρόν σε εκείνους που δεν τηρούν σωστά τα μέτρα γίνονται μόνο συστάσεις. Τις επόμενες μέρες αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να πέφτουν και πρόστιμα.

Φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας παρατηρούνται σε όλα τα μπαρ και σε όλη την Ελλάδα, ενώ το βάρος της εφαρμογής των υπερβολικών σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφορών, οι καταστηματάρχες καλούνται να γίνουν «χωροφύλακες» για να επαναφέρουν στην τάξη νεαρά άτομα που είναι από τη φύση τους απείθαρχα και δεν ακολουθούν τόσο εύκολα κανόνες και περιορισμούς.

Όλα αυτά τα θέματα με τους προβληματισμούς των ίδιων των καταστηματαρχών, αναλυθήκαν στην ενημερωτική συζήτηση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουνίου στη συνεδριακή αίθουσα του BIC Κρήτης πίσω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News