default-image

Καταγγελία για "φωτογραφική" προκήρυξη στο ναυαγοσωστικό έργο του Αγίου Νικολάου

Λασίθι
Καταγγελία για "φωτογραφική" προκήρυξη στο ναυαγοσωστικό έργο του Αγίου Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για απευθείας ανάθεση κάνει λόγο η Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής

Για “φωτογραφικές” διατάξεις στην προκήρυξη που εξέδωσε ο Δήμος Αγίου Νικολάου με τη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου κάνει λόγο η Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, εκπαιδευτή, Μανόλη Μακριδάκη, η “φωτογραφική” διάταξη αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη τους θερινούς μήνες, ενώ μιλάει για όρους και προϋποθέσεις που δεν υφίστανται στο ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, η Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής εξέδωσε ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες, μέσω της οποίας ρίχνει τα βέλη της στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου και στον Δήμο Νικολάου.

«Στη σχετική προκήρυξη που εξέδωσαν ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου (ΔΑΕΑΝ) και αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Αγίου Νικολάου, εμπεριέχονται όροι και προϋποθέσεις σε σχέση με την επιλογή αναδόχου που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ούτε έχουμε συναντήσει σε αντίστοιχες τέτοιου είδους προκηρύξεις, γεγονός που μας δίδει το δικαίωμα να εκτιμούμε ότι πρόκειται για “φωτογραφική” διάταξη, προκειμένου το έργο να αναληφθεί από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, εις βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού και, σε τελική ανάλυση, εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών. Μάλιστα η προκήρυξη αυτή δημοσιεύτηκε σε συνθήκες καραντίνας και αποκλεισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η επιχείρησή μας να την προσβάλει στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Η εταιρεία μας καλεί τους υπεύθυνους να επανεξετάσουν τους όρους της προκήρυξης, ώστε να είναι δίκαιοι και να επιτρέπουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, γεγονός που θα αποβεί υπέρ των συμφερόντων του ίδιου του Δήμου και των δημοτών. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα υπάρχουν κατά τη γνώμη μας “σκιές” γύρω από την - κατ’ ουσίαν - απευθείας ανάθεση του έργου, η δε εταιρεία μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής σε ανακοίνωσή της.

Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μανόλη Μακριδάκη, ιδιοκτήτη της Ναυαγοσωστικής Σχολής και εκπαιδευτή, ο οποίος μίλησε για “φωτογραφικές” διατάξεις που παραβιάζουν την εγκυρότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας. «Η δική μας σχολή λειτουργεί 20 χρόνια. Δώδεκα χρόνια παίρνουμε τις παραλίες του Αγίου Νικολάου. Πέρυσι μόνο πήραμε τις παραλίες της Ιεράπετρας και του Ηρακλείου. Αυτοί που έβγαλαν την προκήρυξη τη “μαγείρεψαν” και είπαν πως για να πάρει κάποιος την αναδοχή των παραλιών του Αγίου Νικολάου πρέπει να έχει 20 θέσεις και άνω φέτος. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει σε καμία παραλία. Το 2018 είχα αναλάβει πολλές παραλίες. Το 2019 δεν ήμουν ανάδοχος σε πολλές παραλίες και τώρα με μια “φωτογραφική” διάταξη υποστηρίζουν πως για να είναι κάποιος ανάδοχος το 2019-2020 πρέπει να έχει 20 θέσεις και άνω», ανέφερε ο κ. Μακριδάκης.

Ο ίδιος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη νομική οδό. Σε περίπτωση που δεν αναιρεθεί η απόφαση της ΔΑΕΑΝ και του Δήμου Αγίου Νικολάου, ο κ. Μακριδάκης με δηλώσεις του φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη νομική διαδικασία. Ο ίδιος έχει μιλήσει με δικηγόρους για να βρει, όπως αναφέρει στη “Νέα Κρήτη”, το δίκιο του.

«Έχω θα κινήσω τη νομική διαδικασία. Είναι καθαρά μια “φωτογραφική” διάταξη. Εγώ μιλήσει με νομικούς και πραγματικά πιστεύω πως θα βρω το δίκιο μου. Εγώ είμαι νόμιμος. Και έχω βάσιμες υποψίες πως υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει χρήμα, μέσο και θέλει να πάρει τη συγκεκριμένη δουλειά. Εμπειρία δεν έχει. Υπάρχουν εισαγγελείς και νόμοι. Και δε μιλάω αφηρημένα, αλλά έχω παραστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε: «Εμείς έχουμε είκοσι χρόνια εμπειρία, αλλά με τη διάταξη αυτή καμία σχολή δεν μπορεί να γίνει ανάδοχος. Είκοσι θέσεις δεν έχει καμία σχολή. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ΦΕΚ. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα ωράρια εργασίας των ναυαγοσωστών. Οι ναυαγοσώστες δε θα δουλεύουν από τις 10:30 το πρωί έως 5:30 το απόγευμα, αλλά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Ήταν αναγκαίο και έγινε. Μόνο αυτό. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στις διαδικασίες αναδοχής. Πιστεύω πως ο νόμος θα με δικαιώσει».

Υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων πως η έναρξη του ναυαγοσωστικού έργου, φέτος, έχει μετατεθεί κατά ένα μήνα. Αυτό σημαίνει πως οι ναυαγοσώστες θα πιάσουν εργασία την 1η Ιουλίου, πράγμα που αποτελεί ανησυχητικό γεγονός για την ασφάλεια των λουομένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News