Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Ιεραπετρίτες την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Λασίθι
Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Ιεραπετρίτες την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φροντίζω τον τόπο που ζω» - Περιβαλλοντικές δράσεις από τον Δήμο Ιεράπετρας

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και ο Δήμος Ιεράπετρας φέτος, σε συνεργασία με τους εθελοντές για το περιβάλλον, καλεί όλους τους δημότες του, να βγουν από τις 10:00 μέχρι τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, έξω από τα σπίτια ή τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους, να καθαρίσουν όχι συμβολικά, αλλά ουσιαστικά, τις αυλές τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, δείχνοντας ότι νοιάζονται και ατομικά ο καθένας να διατηρείται και με τη δική τους συμμετοχή, το περιβάλλον μας καθαρό.

«Το σύνθημα μας φέτος είναι, φροντίζω τον τόπο που ζω. Καθαρίζω τους χώρους μου!

Όλοι μαζί την ίδια στιγμή, από τις 10:00 μέχρι τις 11:00 το πρωί παίρνουμε τις σκούπες και τα φαράσια και καθαρίζουμε το χώρο που βρίσκεται μπροστά στο γραφείο , το κατάστημα η το σπίτι μας.

Αν όλοι οι δημότες αφιερώναμε λίγα λεπτά της ώρας κάθε εβδομάδα για την καθαριότητα, των πεζοδρομίων των δρόμων και των πλατειών όπου δραστηριοποιούμαστε, οι πόλεις μας θα ήταν πάντα καθαρές και το περιβάλλον μας, εκείνο στο οποίο αξίζουμε όλοι μας να ζούμε», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Συμμετέχοντας στις εθελοντικές δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου καλεί τους εθελοντές της τοπικής κοινότητας, το πρωί της Παρασκευής, σε μια εξόρμηση καθαρισμού του μονοπατιού που οδηγεί από την Κακή Σκάλα στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Μυλωνά, που προβλήθηκαν για πρώτη φορά από Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας πριν από πολλά χρόνια από την ΚΡΗΤΗ TV και από την εφημερίδα «Ν.Κ.», ενώ από τότε έχουν γίνει σημείο αναφοράς για την τουριστική Ιεράπετρα.

Απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η καθαριότητα είναι αποκλειστική ευθύνη του κάθε Δήμου, όπου ο δημότης πληρώνει μέσα από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας τα ανάλογα τέλη για την καθαριότητα, η κ. Ρουμελιωτάκη εξηγεί ότι, «ο Δήμος Ιεράπετρας διαθέτει σήμερα μόνο 3 οδοκαθαριστές που έχουν εντολή να καθαρίζουν μόνο τα κεντρικά σημεία της πόλης και κάποιες ευαίσθητες περιοχές όπως είναι εκείνες γύρω από το Νοσοκομείο και τα σχολεία. Χωρίς τους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας ο Δήμος δε μπορεί να καθαρίζει όλες τις οδούς στην κάθε γειτονιά. Περιμένουμε μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να πάρουμε 20 εργάτες καθαριότητας, που όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και προσληφθούν για ένα 8μηνο, να μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες περιοχές», προσθέτει η κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Φυτικά υπολείμματα και πλαστικά κάλυψης

Στο ξεκίνημα της θερινής περιόδου κάθε χρόνο και στο τέλος της καλλιεργητικής σαιζόν, τεράστιο θέμα που δύσκολα αντιμετωπίζεται, αποτελεί για το Δήμο Ιεράπετρας, η διαχείριση και η περισυλλογή των φυτικών υπολειμμάτων και των πλαστικών κάλυψης των θερμοκηπίων.

«Για τα φυτικά υπολείμματα υπάρχουν οι δυο υπαίθριοι αδειοδοτημένοι χώροι εναπόθεσης φυτικών υπολειμμάτων στην περιοχή Σταυρός Ιεράπετρας, όπου μπορούν να μεταφέρουν οι αγρότες τα φυτικά τους υπολείμματα. Υπάρχει και ο υπαίθριος ιδιωτικός χώρος φυσικής κομποστοποίησης με τη χρήση γαιοσκωλήκων στην περιοχή του αναδασμού Παχιάς Άμμου, για εκείνους που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Δήμου. Τα άχρηστα πλαστικά των θερμοκηπίων, ανακοίνωσε μεγάλη κρητική εταιρεία πλαστικών, ότι θα τα παραλαμβάνει η ίδια με δυο συνεργαζόμενους εργολάβους.

Τα φελιζόλ από τα φυτώρια κηπευτικών που μένουν έξω από τα θερμοκήπια, ο παραγωγός οφείλει να τα επιστρέφει στο φυτώριο του και ο φυτωριούχος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης τους», μας διευκρινίζει η κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του, υπογραμμίζει τη σημασία που αποκτά στις μέρες μας η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η νέα αναπτυξιακή προοπτική που εστιάζει στις νέες πολιτικές του ΟΗΕ και της Ε.Ε. με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News