Αντιπαράθεση στην Ιεράπετρα για τις γαλάζιες σημαίες

Λασίθι
Αντιπαράθεση στην Ιεράπετρα για τις γαλάζιες σημαίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση από την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα»

«Η κατοχύρωση μιας παραλίας με το διεθνές σήμα της γαλάζιας σημαίας δεν είναι σίγουρα μια εύκολη υπόθεση. Ένα σήμα που αποδεικνύει ότι οι παραλίες σε ένα δήμο πληρούν τις προϋποθέσεις καθαριότητας, προσβασιμότητας, έχουν παροχή υπηρεσιών, διαθέτουν αποδυτήρια, την απαραίτητη σήμανση, ντουζ και το σημαντικότερο έχουν ελεγχθεί με λήψη σειράς δειγμάτων για την καθαρότητα των υδάτων τους κατά τα προηγούμενα έτη.

Δυνατότητα αίτησης για τον έλεγχο και την κατοχύρωση του σήματος έχουν φορείς του δημοσίου με όποια νομική μορφή ΝΠΔΔ ΝΠΙΔ καθώς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες του τουρισμού που έχουν άμεσο ή έμμεσο συμφέρων στην κατοχύρωσης της παραλίας στην επιχείρηση τους που εκτείνεται ή γειτνιάζει με θάλασσα. Είθισται έχοντας την αρμοδιότητα, την πρωτοβουλία για όλα τα παραπάνω να λαμβάνουν οι δήμοι της χώρας που με ενημέρωση των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων προκειμένου οι αιτήσεις για κάθε έτος να φτάνουν έγκαιρα στον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης για τις γαλάζιες σημαίες, που δεν είναι άλλος από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και με διαχειριστή την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Παρότι οι περισσότερες παραλίες του δήμο Ιεράπετρας πληρούν τις προϋποθέσεις , παρότι διαθέτει ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο σε βορά και νότο, παρότι έχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2014 και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τις δημοτικής περιόδου Καλαντζάκη ο δήμος Ιεράπετρας χάνει κάθε χρόνο γαλάζιες σημαίες. Αποτέλεσμα από το 2014 μέχρι και σήμερα ο δήμος Ιεράπετρας να έχει απώλεια 7 γαλάζιων σημαιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δήμος Ιεράπετρας το 2014 που η διαχείριση για τις γαλάζιες σημαίες είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή (Δημοτική αρχή Αναστασάκη) είχε στην διάθεση του (9) ενεά γαλάζιες σημαίες, ενώ σήμερα διαθέτει μόνο δυο.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ βάζοντας σε προτεραιότητα θέματα τουρισμού, ήρθε σε επαφή με το αρμόδιο τμήμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και αναφέρει στους δημότες της Ιεράπετρας το ιστορικό για την κατάσταση που υπάρχει στους δήμους της Περιφερικής ενότητας Λασιθίου.

Δήμος Αγίου Νικολάου για το έτος 2016 (26) γαλάζιες σημαίες ενώ παραμένει στον ίδιο αριθμό και για το έτος που διανύουμε.

Δήμος Σητείας για το έτος 2016 (8) γαλάζιες σημαίες ενώ για το 2019 κατοχύρωσε άλλη μια παραλία και έφτασε τις (9) εννέα γαλάζιες σημαίες.

Μετά τα παραπάνω και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, ερωτάται ο κύριος δήμαρχος:

-Γιατί τόση υποβάθμιση σε έναν Ευρωπαϊκό θεσμό που αναδεικνύει και κατοχυρώνει συγκεκριμένα προνόμια μιας περιοχής;

-Πως οι όμοροι δήμοι Σητείας και Αγίου Νικολάου καταφέρνουν να διατηρούν τις γαλάζιες σημαίες ενώ παράλληλα κατοχυρώνουν και νέες;

-Γιατί ο δήμος Ιεράπετρας κατάφερε να κατοχυρώσει για εφέτος μόνο τις δυο από τις τέσσερεις γαλάζιες σημαίες που χάσαμε κατά το προηγούμενο έτος;

-Γιατί τόση απαξίωση σε ένα κλάδο που αν μη τι άλλο αποδίδει τέλη στον δημοτικό κορβανά;

-Ποια η μέριμνα απέναντι στους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου μας;

-Ποιες οι ενέργειες για την κατοχύρωση και διαφήμιση των καθαρών παραλιών που διαθέτει ο δήμος μας;

Η δημοτική αρχή και η αιρετή διοίκηση του Νομικού Προσώπου Περιβάλλον που έχει την αρμοδιότητα, φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την συνεχώς καθοδική ’’ΠΟΡΕΙΑ’’ κατοχύρωσης του Ευρωπαϊκού σήματος που έχει ως συνέπεια την απώλεια των γαλάζιων σημαιών στον δήμο μας. Ο δήμαρχος Ιεράπετρας είναι σήμερα υπόλογος απέναντι σε έναν κλάδο Καφέ Εστίασης- Τουρισμού που αντί να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την στήριξη του, παραμένει αμέτοχος κοιτώντας τις γαλάζιες σημαίες των άλλων δήμων να κυματίζουν στις παραλίες τους.

Καλούμε την δημοτική αρχή να δώσει άμεσα την βαρύτητα που επιβάλλεται και να λάβει από τώρα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η ‘’κατρακύλα’’ στον δήμο μας. Να προχωρήσει σε εκπόνηση σχεδίου ανάκτησης των γαλάζιων σημαιών και την κατοχύρωση νέων για τα επόμενα χρόνια στον δήμο μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Για την ανατροπή των έως τώρα δεδομένων χρειάζεται συντονισμός, συνεχής προσπάθεια και διεκδίκηση πόρων για την στήριξη του τουρισμού, ιδιαίτερα φέτος που ο κλάδος του τουρισμού έχει δεχτεί ηχηρό πλήγμα.

Μένουμε κοντά στους δημότες, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του τόπου μας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News