200 τόνοι απούλητων κηπευτικών καταλήγουν στην κομποστοποίηση

Λασίθι
200 τόνοι απούλητων κηπευτικών καταλήγουν στην κομποστοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιες οι ζημιές για την Ιεράπετρα

Τεράστιες είναι οι ζημιές που καταγράφει η αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας, συσκευασίας, διακίνησης και εξαγωγής πιστοποιημένων κηπευτικών από τη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα,  από όπου έχουν οδηγηθεί, μόνο τις τελευταίες μέρες στον δανειοδοτημένο χώρο ανακύκλωσης και υπαίθριας κομποστοποίησης  στο Καπίστρι πάνω από 200 τόνοι κηπευτικών. 

Οι οργανώσεις Παραγωγών τα δημοπρατήρια και τα συσκευαστήρια της Ιεράπετρας αποσύρουν όλα τα κηπευτικά που μένουν απούλητα, συντάσσοντας  δελτία καταστροφής και ελπίζοντας ότι με αυτά τα ντοκουμέντα στα χέρια τους, θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων από τον κορωνοϊό, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της Ε. Ε. 

«Όλες οι πληττόμενες χώρες του Αγροτικού  Ευρωπαϊκού Νότου, σχεδιάζουν να θέσουν προς συζήτηση τρία βασικά μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής στον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Αποζημίωση όλων των Αγροτικών προϊόντων που έμειναν απούλητα και αποσύρθηκαν, καταστράφηκαν η διανεμήθηκαν δωρεάν. 

Θα ζητήσουν την επιδότηση των εισροών για νέες καλλιέργειες καθώς και την επιδότηση του εργατικού κόστους για τις νέες καλλιέργειες. Με λίγα λόγια εκτός της αποζημίωσης της παραγωγής που δεν θα φτάσει στον καταναλωτή, θα ζητήσουν με συγκεκριμένα μέτρα να μειωθεί το κόστος παραγωγής των νέων καλλιεργειών που θα ξεκινήσουν οι αγρότες. Ο κ Βορίδης ελπίζω ότι θα στηρίξει αυτή τη δέσμη των μέτρων που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να συνεχίσει ο πρωτογενής τομέας να παράγει», μας είπε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου εξαγωγικών επιχειρήσεων φρούτων λαχανικών και χυμών Ελλάδας. 

Οι παραγωγοί κηπευτικών είτε ανήκουν σε οργανώσεις είτε είναι μεμονωμένο και ανοργάνωτοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να διανέμουν δωρεάν σε οικονομικά αδύναμους και ιδρύματα όσα κηπευτικά χρειάζονται αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν το κόστος συσκευασίας, το εργατικό κόστος καθώς και το κόστος μεταφοράς εκτός Κρήτης, ειδικά τώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και  μπορούν να στείλουν στην Ιεράπετρα δικά τους μεταφορικά μέσα και εργάτες, θα μπορέσουν να παραλάβουν τις ποσότητες   κηπευτικών που  χρειάζονται για δωρεάν διανομή. 

Η αγροτική Ιεράπετρα έχει και στο παρελθόν δείξει την κοινωνική της ευαισθησία με δωρεάν διανομή προϊόντων στην Κρήτη και στα μεγάλα αστικά κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News