Αεροδρόμιο Αν. Κρήτης: Τίτλοι τέλους για το πάλαι ποτέ φιλόδοξο εγχείρημα

Λασίθι
Αεροδρόμιο Αν. Κρήτης: Τίτλοι τέλους για το πάλαι ποτέ φιλόδοξο εγχείρημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με διαταγή του Πρωτοδικείου... η προσωρινή διοίκηση αναμένεται να δρομολογήσει τη διάλυση της εταιρείας

Τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν προσεχώς και στα χαρτιά πλέον (διότι στην πράξη οι τίτλοι τέλους έχουν πέσει εδώ και χρόνια) στο πάλαι ποτέ φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας αεροδρομίου Ανατολικής Κρήτης κοντά στην Παχιά Άμμο.

Η εταιρεία «Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης “Ξένιος Ζευς”», που συστάθηκε πριν από μια 30ετία περίπου για να δώσει “σάρκα και οστά” στο όραμα του εν λόγω αεροδρομίου, απέκτησε προσωρινή διοίκηση, με σκοπό να δρομολογηθεί το κλείσιμο και η εκκαθάριση της εταιρείας, αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τα ακίνητα που είχαν αποκτηθεί.

Βεβαίως, η λήψη των αποφάσεων για την τύχη της εταιρείας δεν μπορεί να παρθεί από το προσωρινό Δ.Σ. Θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση, να προσέλθουν οι μέτοχοι που είναι πάνω από 900 και εκεί και να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Αποφάσεις που, βάσει της λογικής, θα κινηθούν στην κατεύθυνση της διάλυσης και εκκαθάρισης της εταιρείας και του οριστικού ξεκαθαρίσματος των μετοχών, των ιδιοκτησιών και των τυχόν χρεών εφόσον υπάρχουν χρέη.

Ουσιαστικά, μετά από μακρά αναμονή αναμένεται να κλείσει και τυπικά μια υπόθεση η οποία επί του πρακτέου έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ιδίως μετά την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου “Βιτσέντζος Κορνάρος” της Σητείας, αρχικά το 2003 με την κατασκευή επί υπουργίας Χρήστου Βερελή του νέου διαδρόμου προσαπογειώσεων που επέτρεψε πλέον κανονικές πτήσεις και όχι μόνο πτήσεις με μικρά αεροσκάφη τύπου dornier, και εν συνεχεία το 2015 με τις κτηριακές επεκτάσεις και τον νέο αεροσταθμό.

Το “στοίχημα” πλέον για την προσωρινή διοίκηση, υπό τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, που ανέλαβε με διαταγή του Πρωτοδικείου Λασιθίου, είναι να δρομολογήσει ένα ομαλό “φινάλε” για την εταιρεία που ιδρύθηκε με πολλά όνειρα, προ 30 ετών, και αγκαλιάστηκε τότε όχι μόνο από τους Δήμους Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, το Επιμελητήριο Λασιθίου και άλλους φορείς του νομού, αλλά και από απλό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα...

Σε Σώμα

Η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας «Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης “Ξένιος Ζευς”» συγκροτήθηκε σε Σώμα πριν από λίγες ημέρες μετά από σχετική διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου.

Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και συμμετείχαν ο κ. Αντώνιος Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο κ. Θωμάς Χαριτάκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, ο κ. Εμμανουήλ Μαστοράκης, πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας, ο κ. Ιωσήφ Αναστασάκης, πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας, ο κ. Γιώργος Μενεγάκης, πρώην δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο κ. Χαράλαμπος Δραγασάκης, πρόεδρος Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας “Η Ένωση”, ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, ο κ. Εμμανουήλ Κυδωνάκης, πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη, ο κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Ανατολής, η κ. Μαρία Βολυράκη, πρόεδρος της Κοινότητας Μαλών, ο κ. Αλέξανδρος Παντελάκης, πρόεδρος της Κοινότητας Μύρτου, ο κ. Εμμανουήλ Πυργιωτάκης, πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Χωριού, ο κ. Γεώργιος Ραπάνης, πρόεδρος της Κοινότητας Παχιάς Άμμου, ο κ. Νικόλαος Δασκαλάκης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος, η κ. Θεοδώρα Χριστοδούλου, γενική γραμματέας του Δήμου, και ο κ. Γιώργος Παραουλάκης, δικηγόρος του Δήμου Ιεράπετρας.

Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. εξελέγη ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνης Ζερβός, και διευθύνων σύμβουλος ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, κ. Γεώργιος Γιακουμάκης.

Έργο της προσωρινής Διοίκησης είναι η δήλωση των ακινήτων της εταιρείας στο Εθνικό Κτηματολόγιο και η απογραφή της στο ΓΕΜΗ.

«Το αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης ήταν ένα μεγαλεπήβολο όραμα που στηρίχτηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας, τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Επιμελητήριο Λασιθίου, φορείς, επιχειρήσεις και χιλιάδες δημότες.

Ο Δήμος Ιεράπετρας και ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναλάβαμε να διεκπεραιώσουμε μια υπόθεση διάρκειας πολλών ετών.

Στόχος της προσωρινής διοίκησης είναι η σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων, προκειμένου να εκλεγεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασιστεί το μέλλον της εταιρείας για την πιθανή εκκαθάριση και διάλυσή της, όπως και για την τύχη των εκτάσεων που έχουν αγοραστεί στον Δήμο Ιεράπετρας μεταξύ Κάτω Χωριού και Βασιλικής», ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης, και σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση και από τη θέση μου ως προέδρου θα προσπαθήσω μαζί με όλα τα μέλη της προσωρινής διοίκησης ώστε να υπάρξει ομαλή λύση του θέματος. Ευχαριστώ όλα τα μέλη της προσωρινής Διοίκησης και όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, και είμαι σίγουρος ότι η κοινή προσπάθεια που ξεκινήσαμε θα έχει άμεσο αποτέλεσμα».

Μια ιδέα του αείμνηστου Μιχάλη Μυγιάκη

Η ιδέα της δημιουργίας μιας αεροπορικής πύλης εισόδου στην ανατολική πλευρά του νησιού “γεννήθηκε” πριν από 30 χρόνια στην Ιεράπετρα, επί δημαρχίας τότε του αείμνηστου Μιχάλη Μυγιάκη. Στη συνέχεια, και μετά το 1990 επί δημαρχίας Μανόλη Μαστοράκη, η προσπάθεια συνεχίστηκε με συνεργασία των Δήμων Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου.

Το εγχείρημα προέβλεπε τη δημιουργία του αεροδρομίου Ανατολικής Κρήτης κοντά στην Παχιά Άμμο, συγκεκριμένα στα όρια των τοπικών κοινοτήτων Παχιάς Άμμου και Κάτω Χωριού.

Το 1991 συστάθηκε μάλιστα και ειδική εταιρεία, με τίτλο «Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης “Ξένιος Ζευς” με σκοπό την ίδρυση του αεροδρομίου. Στην εταιρεία μπήκαν ως μέτοχοι και οι δύο Δήμοι με τις Τοπικές Κοινότητες αλλά και μεμονωμένοι πολίτες από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο, ακόμα και την Αθήνα!

Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία διαφάνηκε καθαρά ότι το κράτος και άλλοι φορείς δεν έτρεφαν ακριβώς... ενθουσιασμό για το εγχείρημα, ίσα-ίσα δηλαδή! Η έλλειψη εξελίξεων άρχισε να ξεθωριάζει από νωρίς το εγχείρημα, ενώ το 2003, όταν και φτιάχτηκε νέος διάδρομος απογειώσεων στον δημοτικό αερολιμένα Σητείας, επιτρέποντας πτήσεις με κανονικά αεροσκάφη, έγινε για τα καλά πλέον αντιληπτό ότι δεν υπήρχε πια πρόσφορο έδαφος και χώρος για τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή της Παχιάς Άμμου.

Εδώ και πολύ καιρό η εταιρεία «Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης “Ξένιος Ζευς”» παρέμεινε ουσιαστικά “ακέφαλη” διοικητικά, μέχρι που ήρθε η διαταγή του Πρωτοδικείου Λασιθίου και η συγκρότηση της προσωρινής διοίκησης που αναλαμβάνει να ρίξει το τυπικό φινάλε στο όλο εγχείρημα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News