Ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν θερμοκήπια στο Λασίθι - Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών

Λασίθι
Ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν θερμοκήπια στο Λασίθι - Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνεχόμενοι ανεμοστρόβιλοι σε Μαύρο Κόλυμπο και Κουτσουρά προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα κηπευτικά

Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μια φορά παραγωγοί κηπευτικών σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν το περασμένο Σάββατο συνεχόμενοι ανεμοστρόβιλοι στον Μαύρο Κόλυμπο και στον Κουτσουρά.

«Περάσαμε ένα εφιαλτικό δίωρο το περασμένο Σάββατο, βλέποντας ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο με συνεχείς ανεμοστροβίλους, ανατολικά, δυτικά και βόρεια του Κουτσουρά, να περνούν και να καταστρέφουν, αλλού μεγαλύτερα και αλλού μικρότερα τμήματα θερμοκηπίων, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονταν στο φόρτε της παραγωγής τους. Πίσω τους άφησαν μεγάλες οικονομικές ζημιές στην παραγωγή και στις πάγιες εγκαταστάσεις για τους ανασφάλιστους αγρότες της περιοχής μας.

Κάποτε όλα τα θερμοκήπια τα ασφαλίζαμε στον ΕΛΓΑ και ελπίζαμε ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, κάποια αποζημίωση θα την έπαιρναν οι πληγέντες αγρότες. Μετά εμείς οι ίδιοι ζητήσαμε και πετύχαμε να είναι προαιρετική η ασφάλιση των θερμοκηπίων και τώρα επειδή δεν έχει εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ κανείς μας δεν ασφαλίζεται. Θα έπρεπε να είχαμε μείνει στον ΕΛΓΑ και να έχουμε πετύχει την αλλαγή και την βελτίωση του κανονισμού του», μας είπε ο γεωπόνος κ Δημήτρης Ψαρουδάκης, πίσω από το κατάστημα αγροτικών εφοδίων του οποίου βλέπουμε, ένα θερμοκήπιο να έχει υποστεί μικρής έκτασης ζημιές, που έχουν ήδη πρόχειρα επισκευαστεί.

Βόρεια από τον Κουτσουρά, σε απόσταση ένα χιλιόμετρο περίπου από την παραλία, ένας από τους πολλούς ανεμοστρόβιλους που χτύπησαν την περιοχή βγαίνοντας από τη θάλασσα εκείνο το πρωί, έχει καταστρέψει γύρω στο 40% ενός θερμοκηπίου έκτασης δυο στρεμμάτων φυτεμένου με αγγουράκι τύπου Κνωσσού.

«Το πρωί της Δευτέρας ζητήσαμε σαν Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού, να γίνει η αναγγελία από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν όσοι παραγωγοί το επιθυμούν, να πάνε στην ανταποκρίτρια του αγροτικού ασφαλιστικού τους φορέα κ Κατερίνα Σωφρονά, στο Δημοτικό μας κατάστημα, να κάνουν αίτηση αποζημίωσης, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν τώρα που θα ανοίξει το νέο ΟΣΔΕ, να μείνουν ασφαλισμένοι και να έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν και για αυτή τη θεομηνία. Όπως βλέπετε εδώ βρίσκεται στην περιοχή που έχει πληγεί η γεωπόνος του ΕΛΓΑ που κάνει τις πρώτες αυτοψίες και ενημερώνει τους παραγωγούς αν δικαιούνται αποζημίωσης και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν για να την πάρουν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαπιστώνουμε βέβαια ότι ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει να είναι δύσπιστος με τις παροχές και τις καλύψεις που προσφέρει ο ΕΛΓΑ και δύσκολα θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, αν δεν αλλάξει ο τρόπος που αποζημιώνονται οι αγρότες, όταν καταστραφεί η περιουσία τους», προσθέτει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ Μανόλης Βρυγιωνάκης που μας ξεναγεί στην πληγείσα περιοχή.

Παρακολουθώντας το συνεργείο που επιχειρεί να απομονώσει το τμήμα του θερμοκηπίου που έχει ισοπεδωθεί από τον ανεμοστρόβιλο και την γεωπόνο του ΕΛΓΑ να ενημερώνει τον παραγωγό ότι δικαιούται αποζημίωσης αν ασφαλιστεί έστω και εκ των υστέρων, το μυαλό μας πάει σε όλους τους άλλους αγρότες και στα πληγωμένα θερμοκήπια τους, που η ζημιά είναι σε ποσοστό κάτω από το 30% της έκτασης του θερμοκηπίου, και για το λόγο αυτό δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Αυτός και άλλοι πολλοί λόγοι, δεν επιτρέπουν στον παραγωγό να ιδεί με άλλο μάτι το θέμα της ασφάλειας της πάγιας εγκατάστασης του και της παραγωγής του στον ΕΛΓΑ.

Το χειρότερο είναι ότι, οι παραγωγοί κηπευτικών δεν έχουν εμπιστευτεί ακόμα ούτε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες έχουν δικαίωμα, αν το επιθυμούν, να ασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Ευτυχώς που δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές

Στο μεταξύ στην περίπτωση του 48χρονου παραγωγού Μανόλη Πλεξουσάκη, ο οποίος υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή στον Κουτσουρά, χάνοντας κυριολεκτικά 700 περίπου τετραγωνικά μέτρα θερμοκηπίου, μαζί με το σκελετό και την παραγωγή του αγγουριού που πωλείται αυτή την περίοδο σε πολύ καλές τιμές, ο ίδιος η οικογένεια του και το προσωπικό του, θεωρούν ότι στάθηκαν πολύ τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, γιατί βγήκαν από αυτήν την περιπέτεια χωρίς να υποστούν οι ίδιοι ούτε μια γρατζουνιά.

«Είχαμε ολοκληρώσει τη συγκομιδή των αγγουριών από το δυτικό τμήμα του θερμοκηπίου και δουλεύαμε στο ανατολικό τμήμα, όταν ακούσαμε ένα τρομαχτικό θόρυβο και είδαμε το μισό θερμοκήπιο να ξηλώνεται από τον ανεμοστρόβιλο, οι στύλοι να ξεριζώνονται από τη γή, τα ξύλινα πλευρά, τα σίδερα, και τα κοφτερά εξαρτήματα του θερμοκηπίου να εκσφενδονίζονται ψηλά στον ουρανό και να πέφτουν δίπλα μας με κίνδυνο να μας σκοτώσουν . Ένα ξύλινος στύλος του διαλυμένου θερμοκηπίου έπεσε από τον ουρανό στο αλώβητο τμήμα όπου δουλεύαμε, τρύπησε την οροφή του θερμοκηπίου και καρφώθηκε δίπλα στον εργάτη μου . Αν έπεφτε λίγα εκατοστά πιο μπροστά θα τον είχε σουβλίσει ζωντανό», μας περιγράφει ο τυχερός τελικά 48χρονος αγρότης Μανόλης Πλεξουσάκης, που δεν σταματά να χαμογελά, γιατί γλίτωσε τα χειρότερα, αλλά και να προβληματίζεται αν θα πρέπει να ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ από τώρα και μετά.

«Αν με ρωτήσετε σήμερα, είμαι αποφασισμένος να ασφαλιστώ. Δεν ξέρω όμως τον Μάιο που θα κάνω τη δήλωση ΟΣΔΕ αν θα έχω την ίδια γνώμη. Θα το μελετήσω και θα πράξω ανάλογα», μας λέει με ειλικρίνεια ο Μανόλης Πλεξουσάκης.

Φωτογραφίες: Γιώργος Μπαλοθιάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News