Ελπίζουν στον Άγιο Βαλεντίνο οι ανθοπαραγωγοί της Ιεράπετρας

Λασίθι
Ελπίζουν στον Άγιο Βαλεντίνο οι ανθοπαραγωγοί της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 14η Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προσφέρουν ένα λουλούδι στην αγαπημένη η τον αγαπημένο τους

Η ανθοκομία της Ιεράπετρας τα τελευταία δέκα χρόνια, πέρασε μια περίοδο ύφεσης, καθώς η οικονομική κρίση, υποχρέωσε τους Έλληνες καταναλωτές, να περιοριστούν στα είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί ανθοπαραγωγοί, να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες τους, γυρίζοντας στην παραγωγή κηπευτικών.

Οι 10 περίπου οικογένειες ανθοπαραγωγών που έχουν μείνει και καλλιεργούν στην Ιεράπετρα γύρω στα 200 στρέμματα ανθοκομικών ειδών σε θερμοκήπια, πέρυσι αναγκάστηκαν να πετάξουν στα σκουπίδια, μεγάλο μέρος της παραγωγής τους μετά τον Μάη του 2019.

«Αυτό μας ανάγκασε να μειώσουμε τις φυτεύσεις του περασμένου Φθινοπώρου και του Χειμώνα γύρω στο 10%. Τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ελπίζουμε ότι θα απορροφηθεί ολόκληρη η παραγωγή μας και λόγω της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και λόγω των εορτών του Πάσχα που θα ακολουθήσουν. Μέχρι τις αρχές του Μάη, η Ελληνική ανθαγορά τροφοδοτείται κυρίως από τους Έλληνες ανθοπαραγωγούς, επειδή τα Ολλανδικά λουλούδια για να παραχθούν μέσα στο κρύο του χειμώνα, έχουν πολύ μεγάλο κόστος και συνεπώς οι τιμές που πουλούν τα προϊόντα τους οι Ολλανδοί δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές. Αυτό το κενό στη χειμωνιάτικη παραγωγή των Ευρωπαίων καλύπτουμε εμείς οι ανθοπαραγωγοί της Κρήτης, προσφέροντας στην Ελληνική και τη διεθνή αγορά ποιοτικά δρεπτά άνθη, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Από το Μάη όμως μέχρι τον Οκτώβρη, οι Ολλανδοί παράγουν πάρα πολλά λουλούδια και τα προσφέρουν σε χαμηλές τιμές που περιορίζουν τις δικές μας πωλήσεις», μας λέει ο γεωπόνος Μιχάλης Κ. Καραλάκης, ο οποίος διατηρεί με την οικογένεια του τη μεγαλύτερη ανθοκομική μονάδα της Ελλάδας στην Ιεράπετρα, σε θερμοκήπια 55 στρεμμάτων.

«Οι δύσκολες συνθήκες που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια εμείς οι ανθοπαραγωγοί, μας έχουν υποχρεώσει είτε να αφήσουμε αφύτευτα κάποια θερμοκήπια, είτε να τα καλλιεργήσουμε με ντομάτες και άλλα κηπευτικά, για να μειώσουμε λίγο την παραγωγή των λουλουδιών που μας έμεναν αδιάθετα», προσθέτει ο Μιχάλης Κ. Καραλάκης.

Στην καθημερινότητα μας, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τα τρόφιμα, αγοράζουμε και είδη που μας φτιάχνουν τη διάθεση και την αισθητική μας, η ακόμα που έχουν συναισθηματική αξία, όταν τα χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

«Το λουλούδι είναι ένα από αυτά τα είδη. Με ένα λουλούδι ένα μπουκέτο η μια ανθοσύνθεση, μπορούμε να δηλώσουμε την αγάπη μας στο σύντροφο μας η στο ταίρι μας. Η ημέρα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου είναι για εμάς τους ανθοπαραγωγούς, μια ημέρα που μας βοηθά να πουλήσουμε αρχικά το κόκκινο τριαντάφυλλο και το τριαντάφυλλο που είναι στις αποχρώσεις του κόκκινου, τις ζέρμπερες, τα γαρύφαλλα, τα λίλιουμ και τα χρυσάνθεμα, ανάλογα το γούστο του καθενός. Επειδή έχει επηρεαστεί κάπως η παραγωγή μας από το κρύο του προηγούμενου μήνα, η παραγωγή των λουλουδιών έχει μειωθεί. Υπάρχουν όμως πάρα πολύ καλής ποιότητας λουλούδια που παράγονται στα ανθοκήπια της Ιεράπετρας και ταξιδεύουν σε όλες τις αγορές. Καλώ τους καταναλωτές να ζητούν το Ελληνικό ποιοτικό λουλούδι και να αποφεύγουν την αγορά των εισαγόμενων», μας λέει ο ανθοπαραγωγός Γιάννης Παπαλεξανδράκης.

Η μειωμένη παραγωγή λόγω του κρύου έχει ανεβάσει κάπως τις τιμές παραγωγού και στα λουλούδια όπως έχει συμβεί και στα κηπευτικά.

«Ο ήλιος της Ιεράπετρας μας βοηθά να παράξουμε λουλούδια άριστης ποιότητας, που οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας δεν μπορούν πετύχουν, όσα τεχνικά μέσα και αν χρησιμοποιήσουν. Πέρυσι πετάξαμε πάρα πολλά λουλούδια στα σκουπίδια. Φέτος μειώσαμε τις καλλιέργειες και μπορούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια να διαθέσουμε τα προϊόντα μας. Οι αγορές μας ζητάνε όλα τα είδη των λουλουδιών και κυρίως τα κόκκινα σε όλες τις αποχρώσεις τους. Τριαντάφυλλα, ζέρμπερες, γαρύφαλλα, χρυσάνθεμα, λίλιουμ, αλστρομέριες, σε εντυπωσιακά χρώματα, υπάρχουν σε όλα τα ανθοπωλεία από όπου θα κάνουν τις επιλογές τους οι ερωτευμένοι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», συμπληρώνει ο ανθοπαραγωγός Νίκος Σηφάκης.

Την 14η Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, πολλοί και πολλές επιλέγουν να προσφέρουν ένα λουλούδι στην αγαπημένη η τον αγαπημένο τους, για να επιβεβαιώσουν τα συναισθήματα που νοιώθουν ο ένας για τον άλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News